Yöneticilerin ve Öğretmenlerin Altı Yaş Grubundaki Öğrencilerin İlkokuma-Yazmaya Hazırlanmalarına Yönelik Bilgileri ve Görüşleri

Bu çalışmanın amacı, yöneticilerin ve öğretmenlerin altı yaş grubundaki öğrencilerin ilkokuma-yazmaya hazırlanmalarına yönelik bilgilerini ve görüşlerini; yöneticilerin ve öğretmenlerin bilgileri ve görüşleri arasında fark olup olmadığını belirlemektir. Araştırmada betimsel yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2004-2005 Öğretim Yılında, Ankara’nın merkez ilçelerindeki ilköğretim okullarının ve anaokullarının yöneticileri ve altı yaş grubu öğretmenleri oluşturmuştur. Sonuç olarak, yöneticilerin programlarında yer almayan özelliklerin programlarında yer alıp almadığından genel olarak kendilerinden emin olmadıkları, bunların yerinde olup olmadığı konusunda da genel olarak kararsız oldukları; öğretmenlerin ise programlarında yer almayan özelliklerin programlarında yer almadığını genel olarak bildikleri, bunların yerinde olup olmadığı konusunda ise genel olarak kararsız oldukları; öğretmenlerin programlarında yer almayan özelliklerin programlarında yer almadığını yöneticilerden daha fazla bildikleri ve her iki grubun da bunların yerindeliği konusunda aynı düzeyde kararsız oldukları görülmüştür.

The aim of this study is to ascertain the knowledge and views of administrators and teachers on the preparation of six year olds for initial reading and writing, and to find whether there is a difference between their views and knowledge. The study uses a descriptive approach. The population of the study comprised administrators and teachers of six year old students in primary and kindergarten in the central boroughs of Ankara in the 2004-2005 academic year. Results showed that administrators were not generally aware of whether the characteristics existing in the curriculum and undecided whether the characteristics are appropriates; that teachers were generally aware of whether the characteristics existing in the curriculum, but undecided whether of the characteristics are appropriates; that teachers were more aware than administrators; both of them were undecided the same grade of the appropriacy of these charatceristics.

___

Anning, A. (2003) “Pathways to the Graphicacy Club: the Crossroad of Home and Pre-School”. Journal of Early Childhood Literacy. Vol. 3, No. 1, 5-35.

Balcı, A. (2001) Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntem, Teknik ve İlkeler. Ankara: Pegem Yayıncılık.

Barr, R. and B. Johnson. (1997) Teaching Reading and Writing in Elementary Classrooms. Longman.

Burns, P. C., B. Roe. and E. Ross. (1992) Teaching Reading. Houghton Mifflin Company.

Büyüköztürk, Ş. (2002) Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi Elkitabı. Ankara: Pegem A Yayıncılık. Birinci Baskı.

Clay, M. M. (1991) Becoming Literate: The Construction of Inner Control. Auckland, NZ: Heinemann Education.

Çelenk, S. (2003) İlkokuma-Yazma Programı ve Öğretimi. Ankara: Artım Yayınları.

Durkin, D. (1996) ChildrenWho Read Early. New York: Teachers College Pres. MEB. (2005) http://ooegm.meb.gov.tr.

Karabağ, C. (2001) İlkokuma ve Yazma Öğretimi. İzmir: Kanyılmaz Matbaası.

Kaderavek, J. N. And L. Justice. (2000) “Children with LD as Emergent Readers”. http://www.Idonline.org/Id_indeth/reading/emergent_readers.html.

MEB. (1986) Türkçe Eğitimi ve Öğretimi Klavuzu. Ankara: Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü Mesleki ve Teknik Açıköğretim Okuklu Matbaası.

MEB. (2000) İlköğretim Okulu Birinci Sınıf Türkçe Programı. İstanbul: Millî Eğitim Basımevi.

MEB. (2002) Okul Öncesi Eğitim Programı. İstanbul: YA-PA Yayıncılık.

Ölçüm, Y. (1992) “İlkokuma ve Yazma Öğretiminde Karşılaşılan Güçlükler konusunda Öğretmenlerin Görüşleri” Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ankara.

Senemoğlu, N. (2004) Gelişim, Öğrenme ve Öğretim. Ankara: Gazi Kitabevi.

Smith, B. (1994) Through Writing to Reading. London and New York: Routledge.

Ünüvar, P. (2002) “Burdur İli İlköğretim Okullarında İlkokuma ve Yazma Öğretiminde Karşılaşılan Sorunlar” Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler enstitüsü Isparta.

Weaver, C. (1994) Reading Process and Practice. Heinemann.