Türk Çocuk ve Gençlik Edebiyatında Eleştiri Kültürüne Örnek Olarak Serpil Ural'ın Şafakta Yanan Mumları

Bu çalışmada, Çağdaş Türk Çocuk ve Gençlik Edebiyatı’nın önde gelen yazarlarından Serpil Ural’ın 1998 yılında Bilgi Yayınevi’nden çıkan ve 2000 yılında Avustralya’da İngilizce olarak yayınlanan “Şafakta Yanan Mumlar” adlı gençlik romanı, yerli ve yabancı eleştirmenler tarafından yapılmış olan eleştiriler dikkate alınarak yeniden değerlendirilecektir. Bu değerlendirmedeki amaç eleştiri olgusunu irdelemek ve eleştirinin ne olup ne olmadığını gündeme getirmek, Ural’ın “Şafakta Yanan Mumlar” adlı gençlik romanını çağdaş eleştiri kuramları ışığında eklektik bir yöntemle incelenmeye çalışmaktır.

An Example for Literary Criticism on Turkish Children's and Youth Literature: Serpil Ural's "şafakta Yanan Mumlar"

In this study, one of the leading writers of contemporary Turkish Children’s and Youth Literature, Serpil Ural’s youth novel “Şafakta Yanan Mumlar”, published in 1998 by Bilgi Yayınevi in Turkey, and in 2000 in Australia (its English translation), is re-evaluated in the light of previous criticisms by Turkish and foreigner critics. The study aims to examine the notion of literary criticism, to discuss what is criticism and also to analyze Ural’s “Şafakta Yanan Mumlar” by using an eclectic method.

___

Akbayır, S. (2003) “Eleştiri Ne Kadar Nesnel Olabilir?” Sorusuna Eleştirmenler Tipolojisi Açısından Öznel Yaklaşımlar. Aylık Edebiyat Dergisi. Hece Özel Eleştiri Sayısı 77/78/79 Mayıs/Haziran/Temmuz. Arnold, M. (2002) “Günümüzde Eleştirinin İşlevi”. Eleştiri. Çev. Ahmet Aydoğan Bülent Özsoy. İstanbul: İz Yay. Metin, A. K. (2003) ”Eleştirinin İki Yüzü: Eleştiri ve İktidar” . Aylık Edebiyat Dergisi. Hece Özel Eleştiri Sayısı 77/78/79 Mayıs/Haziran/Temmuz. Aytaç, G. (1990) Çağdaş Türk Romanları Üzerine İncelemeler, Ankara: Gündoğan Yayınları

Bantick, C. (2004) “Anzac Ideal the Glue to Our Identity”. The Weekly Times, Nisan.

Barthes, R. (1995) Yazarlar ve Yazanlar, Çev.:Erol Kayra, İstanbul: Ekin Yay.

Başat, İ. M. “Eleştiri ve Estetik” www.edebiyatelestiri.com.tr/elestiri1.html.

Çağan, K. (2003) “Eleştiriyi Eleştirel Okumak”. Aylık Edebiyat Dergisi. Hece Özel Eleştiri Sayısı 77/78/79 Mayıs/Haziran/Temmuz.

Clark, L. (2004) “Anzac Day for Young Readers”. The Sanday Telegraph, Nisan..

Eagleton, T. (1998) Eleştirinin Görevi. Çev. İ.Serin. Ankara: Ark Yayınları.

Foster, J. (2003) “Savaş Meydanının İki Cephesi: Türk ve Avustralya Siperlerinden Gelibolu 1915’e Çocuklar İçin Bir Bakış” Bookbird: A Journal Of International Childrens Literature, Sayı: 41. Ekim.

Gülendam, R. (2002) “Romanda Çanakkale Savaşı: Mehmet Niyazi’nin ‘Çanakkale Mahşeri’ ile Serpil Ural’ın ‘Şafakta Yanan Mumlar’ Adlı Romanların Bir Karşılaştırma Denemesi” Türkyurdu Dergisi. Mart.

Kaplan, S. (2002) İyi Okuma. İstanbul: Gendaş Yayınları. Karakuş, H. (2003) “Gençlik Romanları” Cumhuriyet Gazetesi Cumhuriyet Kitap Eki, Sayı 691, Eylül. ______. (2003) “Çocuklar İçin Kitaplar ve Gençlik Romanları” Cumhuriyet Gazetesi Cumhuriyet Kitap Eki, Sayı 425, Haziran. London, D. (2004) “Gallipoli, Shown from Both Sides”. The Canberra Times, 23 Nisan.

Binbir Kitap. Çocuk Edebiyatı Araştırmaları Dergisi, Mavibulut Yayınevi. 3. Sayısı,

Thomson, C. (2004) “Shades of Grey”. Viewpoint 12 (2), Kış. Uçarol, T. (2003) “Şiir Eleştirilerinde Dürüstlük”, Aylık Edebiyat Dergisi. Hece Özel Eleştiri Sayısı 77/78/79 Mayıs/Haziran/Temmuz.

Yıldırım, Y. (1998) “Şafakta Yanan Mumlar”. Virgül Dergisi, Haziran.

_______. Çocuk Edebiyatı Araştırmaları Dergisi Binbir Kitap, Mavibulut Yayınevi, Sayı: 3.

Yıldız, A. (2004) Kertenkeleler ve Edebiyat, İstanbul: Papirüs Yayınevi.