Tasarım Dilinin Öğretiminde, Bilgisayarların Etkiliğinin Saptanması

Günümüzde insan yaşamının en etkin unsurlarından biri olan teknoloji, aynı zamanda eğitim-öğretim yaşamının da vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle, teknolojik olanakların öğretme, ve öğrenme sürecinde yer alması gün geçtikçe daha büyük önem kazanmaktadır. Bu araştırmanın temel amacı; resim-iş eğitimi ana bilim dallarında, temel tasarım dersi, tasarım ilke ve elemanları konularının bilgisayarla ve geleneksel yöntemlerle uygulanması ile ortaya çıkacak ürünlerin nitelik ve nicelik açısından etkisini saptamaktır. Araştırma, deneysel desenlerden Son Test Kontrol Grup Deseni modelinde yapılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini 2001-2002 Bahar dönemi, SDÜ B.E.F. G.S.E. Bölümü resim-iş eğitimi ana bilim dalının kontrol ve deney gruplarından oluşmaktadır. Deney ye kontrol gruplarından elde edilen araştırma sonuçları, deney grubunun lehine anlamlı bir fark ortaya koymuştur. Resim-iş eğitimi bölümlerinde, özellikle birinci sınıflarında uygun ortam ve yeterli ön eğitim verildiği taktirde, temel tasarım dersi, tasarım ilke ve elemanları konularında bilgisayar kullanımının öğrencinin başarı düzeyini arttırdığı görülmüştür. Buna yönelik olarak, resim-iş eğitimi ana bilim dallarında bilgisayar laboratuvarlarının kurulması ve özellikle de temel sanat eğitimi kapsamında bilgisayar ve ekipmanlarının kullanımı önerilebilir.
Anahtar Kelimeler:

tasarım

Nowadays, technology is not only crucial aspects of the human life but also irresistible part of education and instruction. Therefore, situation of technological resources in teaching and learning process is more and more important day by day. The main purpose of the study is comparison of quantitative and qualitative learning products with respect to computer based and traditional methods. The population of the study is 2001-2002 spring semester, Süleyman Demirel University, Burdur Faculty of Education, Fine Arts Department, Painting education students. The population is consists of control and treatment groups. In the study, post test control group research design is used. The results of the study is whether the required conditions and prerequisites are met, students used computer based methods are more successful than the other students. In the light of these results, The improvement of necessary technological resources for design courses in Painting education department is a recommendation of the study. Especially, the usage of the resources for fundamental art education is main point of the recommendation.
Keywords:

design,

___

Akdeniz, H. ve Aksel, E. (1989). "Güzel Sanatlar Fakültelerinde Temel Sanat Eğitimi Üzerine Düşünceler ve Bir Bakış Açısı". Güzel Sanatlar Fakültelerinde Temel Sanat Eğitimi Semineri. Ankara. Hacettepe Üni.GSF Yayınları:10

Busby, N., Parrot, L. ve Olson, M . (1999). "Use Of Computers As A Tool In Fine Art" Journal of Art & Design Education, XIX. 2: 189-199 Chapman, L. (1990). A World of Images. USA : Davis Publ.

Demirel, Ö. ve Ün, K. (1987) Eğitim Terimleri. Ankara: Şafak Matbaası

Gökaydın, N. (1998). Eğitimde Tasarım Ve Görsel Algı. İstanbul: MEB Basımevi

Gürer, L. (1991). Temel Tasarım. İstanbul: İTÜ Yayınları

Keser, H. (1988). Bilgisayar Destekli Öğretim İçin Bir Model Önerisi. Ankara:Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayınlanmamış Doktora Tezi)

Hooton, D. (1988). Visual Arts and the Computer. Canada: Canadian Cataloging Publishers

Hurwitz, Al ve Day, M. (1995). Children And Their Art (Methods for the Elementary School) Florida USA: Harcourt Brace College Publishers

Kaptan, S. (1991). Bilimsel Araştırma Teknikleri ve İstatistik Yöntemleri. Ankara: Bilim Yayınları

Middleton, H. (2005). International Journal of Technology & Design Education; Mar2005, Vol. 15 Issue 1, p61, 11p

Namlu, A. G. (1999). Bilgisayar Destekli İşbirliğine Dayalı Öğrenme. Eskişehir: Anadolu Üni. Yayınları No:1145

Oral, B. (1994). Öğretmenlerin Bilgisayar Destekli Öğretim Uygulaması Hakkındaki Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Malatya: İnönü Üni. Sos. Bil. Ens., (Yayınlanmamış Doktora Tezi)

Özgüç, B. (1988) "Sanatta Bilgisayarla Çizim ve Sayısal Görüntü işlemi". Çağdaş Teknoloji ve Sanat, Ankara: H.Ü. GSF Yay. No:8:149

Ragans, R. (1995). Art Talk. Illinois: Glencoe / McGraw-Hill inc.

Senemoğlu, N. (2000). Gelişim Öğrenme ve Öğretim. Ankara: Gazi Kitabevi

Tekin, H. (1977). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme . Ankara: Mars Matbaası

Turgut, F. (1987). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Metodları, Ankara: Saydam Matbaası

Zelanski, P. ve Fischer, M.P. (1996). Design Principles And Problems, USA : Harcourt Brace College Publish.

Yalın, H.İ. (2003). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. Ankara:Nobel Yayıncılık