Alan Öğretmeni Yetiştirmede Tezsiz Yüksek Lisans Eğitiminin Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Eğitim sistemleri, bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeler ve toplumun ihtiyaç duyduğu insan gücü çerçevesinde yeniden şekillenmektedir. Öğretmen yetiştirme sistemleri de bu gelişmelerden doğrudan etkilenmekte, programlar, eğitim-öğretim süreçleri ve altyapı bakımından alternatif yaklaşımlar gündeme gelmektedir. Eğitim Fakültelerinin yeniden yapılanması süreci de bu tartışmaların bir sonucu olarak görülebilir. Bu çalışma, tezsiz yüksek lisans eğitimlerini sürdüren kimya öğretmen adaylarının ortaöğretim kimya öğretmenleriyle öğretmenlik mesleğine karşı tutumlarını karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2003-2004 yılı güz döneminde tezsiz Yüksek Lisans programına devam eden 36 kimya öğretmen adayı ve 22 ortaöğretim kimya öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır ($\alpha$=0,92). Yapılan anket çalışması sonuçlarından kimya öğretmen adaylarının ortaöğretim kimya öğretmenleriyle öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları arasında önemli bir farkın olmadığı tespit edilmiştir.

___

Acat, B. ve Yenilmez, K, (2004) "Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Motivasyon (Güdülenme) Düzeyleri ve Sorunları". XII. Eğitim Bilimleri Kongresi Bildiriler Kitabı. S: 99-120.

Can, N. (2001) "Öğretmenlik Uygulamasının Yönetimi ile İlgili Yeni Düzenlemenin Getirdikleri ve Yaşanan Sorunlar". Erciyes Ün. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 11.

Çermik, H. (1997) "Öğretmen Adaylarının Hizmet Öncesinde Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Görüşleri". III. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Sempozyumu. Adana.

Gökçe, E. (2003) "Gelişmiş Ülkelerde Sınıf Öğretmeni Yetiştirme Uygulamaları". Eğitimde Yansımalar: VII. Çağdaş Eğitim Sistemlerinde Öğretmen Yetiştirme Ulusal Sempozyumu. Sivas.

Gürbüztürk, O. ve Genç, S., Z. (1997) "Sınıf Öğretmenliği Bölümü Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları ile Akademik Başarıları Arasındaki İlişki—Atatürk Üniversitesi Örneği". III. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Sempozyumu. Adana.

Gürbüztürk, O. ye Genç, S., Z. (2004) "Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Görüşleri". İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. Cilt: 5, Sayı: 7, SS. 47-62.

Kaptan, S. (1998) Bilimsel Araştırma ve İstatistik Teknikleri, Tekışık Web ofset, Ankara, SS. 59

Karamustafaoğlu, O. ve Akdeniz, A., R. (2002) "Fizik Öğretmen Adaylarının Kazanmaları Beklenen Davranışları Uygulama Okullarında Yansıtabilme Olanakları". V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi.Ankara.

Kavcar, C. (2003) "Alan Öğretmeni Yetiştirme". Eğitimde Yansımalar: VII. Çağdaş Eğitim Sistemlerinde Öğretmen Yetiştirme Ulusal Sempozyumu. Sivas.

Oral, B. ve Dağlı, A. (1999) "Öğretmen Adaylarının Okul Deneyimine ilişkin Algıları" Çağdaş Eğitim Dergisi. Cilt: 254, SS.18-24.

Temel, A. (1990) "Fen-Edebiyat Fakültesi Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumlarına Öğretmenlik Formasyon Programının Etkisi". Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. Cilt: 1, Sayı:3, SS. 180-192.

Şen, H., Ş. ve Erişen, Y. (2002) "Öğretmen Yetiştiren Kurumlarda Öğretim Elemanlarının Etkili Öğretmenlik Özellikleri". Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt: 22, Sayı:1, SS. 99-116.