Boris Vian'ın Romanlarında Kendilik Sorunu

İdeolojilerin, edebi ve felsefi akımların dışında kalmaya özen gösteren, 20.yüzyıl Fransız edebiyatının belli bir gruba sokulamayan yazarı Boris Vian kendilik bilincini Patafizik’in esnek ve özgürlükçü koşullarında ve her türlü düşüncenin üstünde tuttuğu bireyci dünya görüşüyle biçimlendirir. Bu bireyci dünya görüşü kendini gerçekleştirmek ve birey özgürlüklerini engelleyen tabuları sarsmak için erotizmi belli başlı bir unsur olarak değerlendirir. Kendilik bilincinin oluşmasında Aristo mantığının yetersiz kaldığını düşündüğünden, özel koşullara göre tasarlanmış yeni ve farklı bir mantık oluşturmaya çalışan yazar, bu yeni mantıktan da yararlanarak tasarladığı mizah anlayışıyla kendine ayrıcalıklı ve özerk bir konum sağlar. Tüm bu farklılıkları, özgünlükleri ortaya koymak ve kendi gerçekliğini ifade edebilmek için yazarın yeni bir dil ve edebiyat tanımlaması yapmaya da gereksinimi vardır.

Problem of Self-Consciousness in Boris Vian's Novels

Boris Vian, who tries to keep himself out of ideologies, literary and philosophical mouvements in the twentieth century French literature, combines the self-consciousness with the individualistic world view in free and .supple conditions of Pataphysics beyond every sort of thought. This individualistic world view uses eroticism as a means to subvort taboos which bar freedom and self-achievement. In the construction of self-consciousness, Vian thinks that the Aristo logic is not enough, and thus he forms a new and different view of logic and develops a humorous view by taking advantage of this new logic. The author feels that there is a need for the definition of a new language and litterature to explore all these differences, originalities and self-reality.

___

Arnaud, N. (1976) Les Vies parallèles de Boris Vian, Paris, U.G.E.

Arnaud, N., Baudın, N.(1977a) Boris Vian, Colloque de Cerisy, Vol.I, Paris,U.G.E.

Arnaud, N., Baudın, N. (1977b) Boris Vian, Colloque de Cerisy, Vol.II, Paris,U.G.E.

Baudın, H. (1966) Boris Vian, la Poursuite de la vie totale, Paris, Ed.du Centurion.

Baudin, H. (1973) Boris Vian, humoriste, Presse Universitaire de Grenoble.

Boggio, P. (1993) Boris Vian, Paris, Flammarion.

Clouzet, J.(1971) Boris Vian. Poètes d'aujourd'hui, Paris, 2ème édition, Seghers.

Duchateau, J.(1969) Boris Vian. Les Vies Perpendiculaires, Paris, La Table Ronde.

Laforet, G. (1979) Traité de Civisme par Boris Vian, Paris, Présentation, notes et commentaires de Guy Laforet, Christian Bourgois Editeur.

Pestureau, G. (1978) Boris Vian, Les Amerlauds et les Godons, Paris,U.G.E.

Rybalka, M. (1969) Boris Vian: essai d'interprétation et de documentation, Paris, Bibliothèque des Lettres Modernes 15, Lettres Modernes Minard.

Vıan, B. (1962) L'Herbe Rouge et L'Arrache-Coeur, Paris, Societé des Edition, J.J.Pauvert.

Vıan, B.(1996) L'Automne à Pékin, Paris, Edition de Minuit.

Vian, B.(1972) Vercoquin et le plancton, Paris, Coll. Folio, Gallimard.

Vian, B. (1973) L'Ecume des jours, Paris, Collection 10/18, U.G.E.

Vian, B. (1966) Trouble dans les andains, Paris, Collection 10/18,U.G.E.