Dalga enerjisinden elektrik enerjisi eldesi üzerine bir araştırma: Çeşme örneği

Fosil yakıtların çevreye zarar vermesi ve belli bir zaman sonra tükenecek olması nedeniyle, 2050 yılında dünya enerji tüketiminin % 70'inin dalga enerjisi gibi yenilenebilir enerjilerden sağlanacağı şeklindeki görüşlerin olduğu günümüzde, Türkiye dalga enerjisi potansiyeli ve dalga elektriği maliyetinin irdelenmesi önem kazanmaktadır. Bu amaca hizmet edebilmek için; bu çalışmada, deniz dalgalarının oluşumunda birinci derecede rol oynayan rüzgar açısından varsıl olarak bilinen İzmir Çeşme'nin bir noktasındaki dalga enerjisi potansiyeli saptanmıştır. Bunun için de, Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü tarafından 05.11.1998-05.11.1999 tarihlerinde İzmir Çeşme'de 10 m yükseklikte rüzgar hız ölçümleri yapılmış ve bu değerlerin denizden 19 m yükseklikte olduğu yaklaşımı ile bu yaklaşıma göre tanımlanmış olan Pierson-Moskowitz dalgaenerjisi spektrumu oluşturulmuştur. Bu dalga enerjisi spektrumu yardımıyla da, ölçüm alman alanda bir yılda elde edilebilecek olan dalga enerjisi saptanmış ve dalga enerjisinin aylara göre değişimi irdelenerek yorumlanmıştır. Daha sonra da, ölçüm alınan bu noktaya yerleştirilecek olan bir dalga türbini ile elektrik enerjisi elde edildiği varsayılarak; günümüzde şehir şebekesinden 0.12 DM'a alınan elektrik enerjisinin birim maliyetinin, dalga Enerjisinden yararlanılması durumunda 0.19 DM/kWh olacağı hesaplanmıştır.

An investigation about electrical energy from wave energy: Model of Çeşme in Turkey

An investigation about electrical energy from wave energy: Model of Çeşme in Turkey. Because fossil fuels are environmentally harmfull and are going to be exhausted in a short period of time, we assume that 70 % of world energy consumption provides from renewable energy like wave energy in 2050. That's why it is important to research potential of wave energy in Turkey and cost of electrical energy. Potential of wave energy for this research have been calculated base on the wind speed mesaurement at 10 m high by Ege University of Solar Energy Institute between 05.11.1998-05.11.1999 in Çeşme, Izmir where is an important place for wind and wave energy in Turkey. With this values that are accepted at 19 m high from sea level are formed wave energy spectrum of Pierson-Moskowitz. By this spectrum of wave energy which taken the measure in this area in one year are fixed and wave energy is discussed depends on changes monthly. As a result, it is figured out that l kWh electrical energy which is bought from city electrical power company for 0.12 DM can be generated by a wave turbine in this area for 0.19 DM.
Su Ürünleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1590
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1984
  • Yayıncı: Aynur Lök
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ege Denizi' nde trata ağlarının bazı ekonomik balık türleri üzerine etkileri

Okan AKYOL, Uğur ÖZEKİNCİ

Dalga enerjisinden elektrik enerjisi eldesi üzerine bir araştırma: Çeşme örneği

Aydoğan ÖZDAMAR

AOU: P, AOU: N and N:P rations in the Sea of Marmara

Nihayet BİZSEL

İzmir Körfezi (Ege Denizi)' nde dağılım gösteren Karagöz istavrit (Trachurus trachurus L., 1758) ile Sarıkuyruk istavrit (Trachurus mediterraneus Stein., 1868) balıklarının kondisyon faktörü ve beslenme rejimi yönünden karşılaştırılması üzerine bir ön çalışma.

Savaş MATER, Bahar BAYHAN

Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792)' nın iki farklı formuna ait olan yavrularının deniz suyundaki gelişme oranlarının karşılaştırılması

HAMDİ AYDIN, Mehmet GÖKOĞLU, FERHAT ÇAĞILTAY

Abant (Bolu) Gölü zooplankton faunasının mevsimsel değişimi

Ahmet ALTINDAĞ, Sibel YİĞİT

Comparison of some body parameters between Astacus leptodactylus (Eschscholtz, 1823) and Pacifastacus leniusculus (Dana, 1852)

Muzaffer Mustafa HARLIOĞLU

İp-çevirme avcılık yöntemi üzerine bir araştırma

ALİ ULAŞ, CELALETTİN AYDIN

Ecological and geographical distributions of the planktonic protista in the southern parts of the Black Sea (Neritic waters of Sinop Peninsula, Turkiye)

MUHAMMET TÜRKOĞLU, Tufan KORAY

İzmir Körfezi' nde (Ege Denizi) yaşayan küçük pisi balığının (Arnoglossus laterna Walbaum, 1792) Morfolojisi ve boy-ağırlık ilişkisi üzerine bir araştırma

Savaş MATER, Bahar BAYHAN