Birincil üretimde enerjiye dönüşebilen karbon miktarının hesaplanmasında alternatif bir yöntem

Yirmibirinci yüzyılın ilk yarısı içinde hızla artan dünya nüfusunu karşılayamayacak olan besin üretim alanlarının ve enerji sahalarının arttırılması konusunda denizler ön plana çıkmaktadır. Denizel ekosistemde verimlilik bileşkesinde, kilit rol oynayan birincil üreticilerin (fitoplankton) önemi büyüktür. Fitoplankton verimliliğinin saptanmasında fitoplankton biyokütlelerinin ve karbon miktarlarının hesaplanması önemli bir aşamadır. Ancak şu anki mevcut yöntemler ya yüksek maliyetli ya çok sapma yapan ya da oldukça zahmetli ve uzun işlemlere dayanmaktadır. Bu araştırmada, besin zincirinde önemli rol oynayan fitoplankton biyokütlelerinin ve karbon kütlelerinin hesaplanmasında, pratik ve gerçeğe daha yakın sonuçlar veren bir bilgisayar program geliştirilmesi amaçlanmıştır. Sonuçlar, yaplan hesaplamaların, klasik yöntemlere göre çok daha sağlıklı olduğunu göstermektedir. Ayrıca, geliştirilen yöntem, diğer yöntemlere göre daha kolay uygulanabilir, daha hızlı ve daha düşük maliyetlidir.

An alternative calculation of carbons that can be turned into energy by primary production

In a few decades ahead there won’t be enough food and energy supply areas to answer of all world. There fore we will need to spread to different areas like seas. If we study the water ecosystem we will see the importance of phytoplankton. Research on phytoplankton show that, to find phytoplankton’ biomass and to find the amount of carbon in phytoplankton is an important step. However, actual techniques are very expensive, not accurate enough on it needs a lot of time. In this study, we aimed to write a new computer program which is much more accurate and easier on finding phytoplankton biomass and the amount of carbon in their body. Our results show that, the program calculates more accurate than classic methods, and also it is easier to practice, faster and costs less.

___

Billington, N. (1991): A comparison of three methods of measuring phytoplankton biomass on a daily and seasonal basis. Hydrobiologia 226: 1-15.

Cirik, S., Ş. Gökpınar (1993). Plankton and Culture (in Turkish). Ege Üniversitesi Basımevi. 274 sayfa.

Çetin, A. E. (2003): Mathlab 6.5 for everybody. (in Turkish). http://www.maden.org.tr/yeni3/yayinlar/kitaplar/madenciliksektoru2002/komur. htm (Siteye en son 16.Şubat.2005 tarihinde sağlıklı bir biçimde erişim sağlanmıştır).

Hillebrand, H., C. D. Dürselen, D. Kirschtel, U. Pollingher, T. Zohary (1999): Biovolume calculatin for pelagic and benthic microalgae. J. Phycol. 35, 403-424.

Kocataş, A. Ecology and Environment.. (in Turkish). Ege Üniversitesi Basımevi. 564 sayfa.

Kocataş, A. (1986). Introduction to Oseanography. (in Turkish). Ege Üniversitesi Basımevi. 358 sayfa.

Koray, T. ( 2002). Marine Phytoplankton. (in Turkish). Ege Üniversitesi Basımevi, 228 sayfa.

Kovala P. B., J. D. Larrance (1966): Computation of Phytoplankton Cell Numbers, Cell Volume, Cell Surface and Plasma Volume Per Liter From Microscopical Counts. National Science Foundation U. S. Fish and Widlife Service U. S. Atomic Energy Commission, Special Report No. 38.