Hepatit B filyasyonu için yapılandırılmış bir form önerisi

Hepatit B, ülkemizdeki bulaşıcı hastalıklar içinde yüksek morbidite ve mortalite hızları nedeni ile önemlidir. Hepatit B hastalığının bildirimi zorunludur. Bulaşıcı hastalık kontrolünde ilk kaynağı bulmaya yönelik çalışmalar olan filyasyon çalışması büyük önem taşır. Filyasyon çalışmasıyla toplanan veriler ışığında kişiye ve topluma yönelik halk sağlığı eylemleri için sağlık hizmetleri planlanabilir. Adnan Menderes Üniversitesi TıpıFakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ve Aydın İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Hepatit B filyasyonu için yapılandırılmış bir form geliştirilmiştir. Formda kimlik ve adres bilgileri, hastalık tanısı, risk faktörlerinin değerlendirilmesi, sonuç ve öneriler bölümleri bulunmaktadır Bu çalışmanın, sağlık ocaklarında yapılan filyasyon çalışmalarına sağlık personelinin dikkatini çekmesi ve işlerinin kalitesini artırması, kolaylaştırması açısından da önemli olduğu düşünülmektedir. "Hepatit B Filyasyon Formu", bir bütünün parçasıdır ve ilk ürünüdür. Bulaşıcı hastalıklardan sık rastlanılanlara özel ve bulaş yollarına göre de genel olacak biçimde geliştirilecek formların bir kitapçık haline getirilerek, kenar bantlarının kolay kopartılabilecek biçimde hazırlanması ve sağlık ocaklarında filyasyon çalışmaları için kullanıma sunulması düşünülmektedir.

The proposal of a structured form for Hepatitis B filiation

Hepatitis B is important in our country because of its high mortality and morbidity rates. Hepatitis B is a notified disease. Working to find the first source, namely filiation, has great importance in communicable disease control. In the light of the data collected with the filiation study, public health services for individuals and the public can be planned. A structured form for the filiation of Hepatitis B is designed by Adnan Menderes University School of Medicine, Department of Public Health and Aydın Directory of Health. The form includes information about identity and address, diagnosis of the disease, evaluation of risk factors, results and suggestions. This study is regarded as important for attracting attention of health personnel to filiation studies in health centers, facilitating and increasing the quality of their work. "Hepatitis B Filiation Form", is a part of a whole and its first product. Specific forms for mostly observed communicable diseases and general forms according to transmisson routes are planned to be developed as a booklet designed suitable for tearing easily for each case and thought to be presented for use in filiation studies of health care centers.

___

  • 1.24.04.1930 tarih ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu.
  • 2.TC. Sağlık Bakanlığı Veri Toplama ve Bildirim Formları Kullanım Kılavuzu. Sağlık Projesi Genel Koordinatörlüğü. Ankara: 1996. s. 40-42.
  • 3.http://www.saglik.gov.tr/extras/istatistikler/temel 2002/t42_s67.htm
  • 4.Aydın Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü 2003 yılı verileri.
  • 5-Sağlık Bakanlığı'nın 29/09/2003 tarih ve 14408 sayılı Genelgesi.
  • 6.Öztek Z. Halk Sağlığı Sözlüğü. Ankara: TC. Sağlık Bakanlığı Sağlık Projesi Genel Koordinatörlüğü. Ankara, 1998. s. 225.
  • 7.http://www.saglik.gov.tr/bhbulten/haber-istatistik.htm
  • 8.8. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi, 23-28/09/2002, Diyarbakır, Kongre Kitabı 1:370-4.
  • 9.Topçu A. infeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Cilt 1. Nobel Tıp Kitabevi; 2002. p 827,836.