Seramik Duvar Panosu Yapımında Yığma Tekniğinin Kullanımına Dair Bir Uygulama

Seramik eserler içerisinde, farklı uygulama teknikleri ve görünümleri ile en etkili çalışma alanlarından biri de seramik panolardır. Büyük ebatları, çok sayıda parçadan oluşan modüler yapıları ve uygulama zorlukları gibi nedenler seramik duvar panolarını seramik çalışmaları içeresinde ayrı yere koymaktadır. Onları özel kılan bir diğer husus da, bu panoların sadece kendi başlarına bir eser olması değil aynı zamanda uygulandığı mimari yapıyla da bütünlük sağlaması ve ona özel bir anlam katmasıdır. Dolayısıyla uygulandığı mimari yapının işlevine uygun tatbik edilen panolar hem uygulandıkları cepheye, dolayısıyla da binaya özel bir değer katmaktadır. Bu aynı zamanda uygulandıkları alana zenginlik ve görsellik kazandırmak ve o yapıyı daha estetik bir hale getirmek adına da önemlidir. Bu panoların yapımında kişisel olarak farklı teknikler uygulanabilir. Bu tekniklerden biri de "yığma tekniği" olarak bilinen ve üst üste veya yan yana yığılan çamur toplarının, uygulandıkları yüzeye eşit şekilde yayılması ile oluşturulan ana pano plakası ile oluşturulan seramik panolardır. Bu çalışmada yığma tekniği ile hazırlanan seramik duvar panosunun yapım ve uyulama süreci aktarılmış, uygulama esnasında ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerilerine sistemli olarak değinilmiştir.

An Application on the Use of Stacking Technique in the Production of Ceramic Wall Panels

Among the ceramic works, one of the most effective working areas with different application techniques and appearances is ceramic wall panels. Reasons such as their large sizes, modular structures consisting of numerous parts and application difficulties put ceramic wall boards separately within ceramic works. Another thing that makes them special is that these panels are not only a work in their own right, but also provide integrity with the architectural structure to which they are applied and add a special meaning to it. Therefore, the panels applied in accordance with the function of the architectural structure to which they are applied add a special value to both the facade and the building. This also means adding richness and visuality to the area in which they are applied and making that structure more aesthetic. Different techniques can be employed personally in the construction of these ceramic wall panels. One of these techniques, known as the "stacking technique", is the creation of ceramic panels with the main panel plate, which is formed by spreading the mud balls stacked on top of each other or side by side evenly on the surface on which they are applied. In this study, the construction and adaptation process of the ceramic wall panels prepared with the stacking technique was conveyed and the problems and solution proposals that emerged during the application were systematically addressed.

___

  • Anadolu Medeniyetleri Müzesi Rehberi (2010). Dönmez Ofset Müze Eserleri Turistik Yayınları. Ankara.
  • Algan, N. (2017) "İzmir Konak iş Sitesi Dış Yüzey Artistik Seramik Panolarının Monografik Değerlendirmesi. Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1, 100-105.
  • Esen, O. (2013). Mimarlığa Yolculuk. Efil Yayın Evi, Ankara.
  • Güleç Hoşnut, R. (2006). Üretim tekniklerine göre seramik pano uygulamaları, Türkiye’deki örnekler ve bir sergi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.
  • Kılıç, A. C. (1998). Eski Anadolu Kültürlerinden Yararlanılarak Çağdaş Bir Yapıda Seramik Pano Uygulaması. Sanatta Yeterlilik Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Mutlu, H. S. (2016). "Çağdaş Kent Mimarisinde Seramik Panolar ve İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi Uygulaması." İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi (6), 1-12.
  • URL 1. https://www.turkcebilgi.com/sistrum#post (Erişim:16.12.2021).
  • URL 2. hurriyet.com.tr/ege/selcuk-istasyonuna-tarihi-dokunus (Erişim: 06.01.2022).
  • URL 3. http://www.hamiyecolakoglu.com.tr/index.php?menu=panels#flash (Erişim: 06.01.2022).