Mimar Sinan’ın İstanbul’daki Camilerinde Özgün Biçimi Büyük Oranda Bozulmuş Olan Galeriler

Günümüze ulaşmış eserleri incelendiğinde Mimar Sinan’ın kendine özgü bir üslup oluşturmayı başarabilen bir mimar ve sıra dışı bir tasarımcı olduğu anlaşılmaktadır. Mimar Sinan’dan kalan mimari mirası, özellikle de bazı tasarım ilkeleriyle anlamak ve değerlendirebilmek günümüz mimarisi için de önem taşımaktadır. Söz konusu mirasın bir yönüyle değerlendirilmesi amacıyla Mimar Sinan’ın İstanbul’daki camilerinin ve bu camilerin tasarımında çok önemli etmenler arasında yer alan galerilerin mimari özelliklerine göre özel olarak incelenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada; Mimar Sinan’ın İstanbul’daki bazı camilerinde yer alan galerilerde ilk yapım tarihlerinden sonra oluşan büyük değişim ya da farklılaşmalar ele alınmıştır. Özgünlüğü büyük oranda bozulmuş olan bu tür galerilerin Haseki Hürrem Sultan Camisi, Molla Çelebi Camisi ve Atik Valide Sultan (Nurbanu) Camisi’nde yer aldığı tespit edilmiştir. Bu yapılardaki galerilerin mimari özellikleri incelenmiş ve Mimar Sinan’ın İstanbul’daki camilerinde yer alan diğer galerilerle karşılaştırması yapılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Mimar Sinan, İstanbul, Cami, Galeri.

Galleries wıth Highly Destroyed Authenticity in Architect Sinan's Mosques in Istanbul

Sinan the Architect was an architect and an extraordinary designer who was able to create a unique style. Understanding and evaluating the architectural heritage left by Sinan the Architect, especially with some of his design principles, is also important for today's architecture. In order to evaluate this heritage in one aspect, the mosques of Sinan the Architect in Istanbul and the galleries, which are among the most important elements in the design of these mosques, should be examined according to their architectural features. This study was based on the galleries in some of the Sinan the Architect’s mosques and the changes or differences seen in these galleries after the first construction dates. It was determined that such galleries, whose originality has been largely damaged, are located in Haseki Hürrem Sultan Mosque, Molla Çelebi Mosque and Atik Valide Sultan (Nurbanu) Mosque. The architectural features of the galleries in these buildings were examined and compared to other galleries in Sinan the Architect’s mosques in Istanbul.

___

  • Ayvansarayî, H. E. (2001). Hadikatü’l – Cevâmi, İstanbul Camileri ve Diğer Dini-Sivil Mimari Yapılar (A. N. Galitekin, Çev.). İstanbul: İşaret Yayınları.
  • Çamay, N. (1989). Mimar Sinan’ın İstanbul’daki Camilerinde mahfiller. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Kuran, A. (1986). Mimar Sinan (1. baskı). İstanbul: Hürriyet Vakfı Yayınları.
  • Kutlu, Z. G. (2015). Mimar Sinan’ın ilk yirmi beş yıllık döneminde (1538-1563) inşa edilmiş, bazı İstanbul Camileri’nde bulunan mahfiller. Türk- İslam Medeniyeti Akademik Araştırmalar Dergisi, 19(1), 163-176.
  • Ögel, S. (1990). Şehzade Mehmet Camii’nin dış yan sofaları. Vakıflar Dergisi, 21(1), 155-157.
  • Ögel, S. (1996). Doğan Kuban’a Armağan. Z. Ahunbay, D. Mazlum & K. Eyüpgiller (Ed.), Anıtsal mimari ve konut arasındaki ilişkiler yönünden Sinan yapılarına bir bakış. içinde (s. 51-54). İstanbul: Eren Yayınları.
  • Tanman, M. B. (1991). Atik Vâlide Sultan Külliyesi. TDV İslam Ansiklopedisi (4. Cilt, s. 68-73). İstanbul, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.
  • Ülgen, A. S. (1989). Mimar Sinan Yapıları (Katalog). Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.