Çokkültürlülük ve Kimlik Bağlamında Midyat İlçesi Örneği

Bu makalede, Midyat’ta bulunan etnik gruplar (Mhalmiler/Araplar, Kürtler, Süryaniler, Becırmaniler/Seyyidler, Türkler, Yezidiler) arası sosyal, ekonomik ve kültürel ilişki düzeyleri ile kentsel tutumların incelendiği ve Haziran 2005’te Ege Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Anabilim dalına sunulan “Kent Kültürü Zenginliğinde Etnik Farklılıklar: Midyat Örneği” isimli yüksek lisans tezimizde elde edilen bulgulardan çokkültürlülük ve kimlik konularına ilişkin sonuçlar tartışılacaktır. Midyat’ta bulunan etnik gruplar hakkında özet birkaç bilginin verilmesinin ardından, ilçenin etnik yapısı “çokkültürlülük” ve “çoğulcu toplum” kavramları açısından analiz edilecek ve bunun yanında bireylerin bu yapıya ilişkin görüşleri ile alt ve üst kimlik tanımlamaları etnik gruplar bazında karşılaştırılacaktır. Ayrıca bu tür değişkenlerin Midyat’ın tarihsel geçmişi ve sosyal yapısıyla ilişkili olduğu ortaya konulmaya çalışılacaktır. Araştırmamızda toplam 162 bireyle yapılan görüşmede, örneklem sayısı etnik grupların nüfussal ağırlıklarına göre oransal olarak dağıtılmış ve kimi gruplar (Mhalmiler, Kürtler) için kota, kimileri (Yezidiler, Süryaniler, Becırmaniler, Türkler) için ise kartopu örneklem tekniği kullanılmıştır. Bilgilerin toplanmasında ise "görüşme cetveli" kullanılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Türkiye

The Sample of Midyat District in the Context of Multiculturalism and Identity

This article will discuss the level of social, economic and cultural relations between and urban attitudes among the ethnic groups in Midyat (i.e., Mhalmians/Arabs, Kurds, Syriacs, Becirmanians/Seyyids, Turks and Yezidians) in relation to the issues of multiculturalism and identity. Following a brief discussion on the characteristics of ethnic groups in Midyat, the ethnic structure of the town will be analyzed vis-à-vis the concepts of “multiculturalism” and “plural society”. I will also examine the subjects’ ideas about these concepts and compare their definition of sub- and common identities based on the ethnic group belongings. I will also try to show how these variations are related to the history and social structure of Midyat. In the research 162 people were interviewed, and the number of samples disributed according to per ethnic groups’ population. For some groups (Mhalmians, Kurds) quota, but for some (Yezidians, Syriacs, Turks and Becirmanians) snowball sample tecnique were applied. The data collected by an interview schedule.
Keywords:

Turkey,

___

  • ÇETİN, İhsan 2005 Kent Kültürü Zenginliğinde Etnik Farklılıklar: Midyat Örneği, (Yüksek Lisans Tezi), Ege Ünv. Sosyal Bil. Enst. Sosyoloji ABD. İzmir.
  • KAYA, Ayhan 2000 “Yurttaşlık, Azınlıklar ve Çokkültürlülük” (mak), Marshall, T.H. ve Bottomore T. (der.), Yurttaşlık ve Toplumsal Sınıflar, Gündoğan Yayınları, Ankara
  • SEVER, Erol 1996 Yezidilik ve Yezidilerin Kökeni, Berfin Yayınları, İstanbul
  • SOMERSAN, Semra 2004 Sosyal Bilimlerde Etnisite ve Irk, İstanbul Bilgi Ünv. Yayınları, İstanbul
  • SMİTH, M.G. 1996 “Plural Society”(mak.), Hutchinson, John and Smith, Anthony, D. (der.), Ethnicity, Oxford Readers, Oxford University Press.
  • SMİTH, Anthony D. 2002 Küreselleşme Çağında Milliyetçilik, Everest Yayınları, İstanbul
  • SAMİ, Şemsettin 1996 Kâmusu’l A’lâm, Kaşgar Neşriyat, Cilt:6, Ankara.
  • TİMUR, Taner 1996 Osmanlı Çalışmaları İlkel Feodalizmden Yarı Sömürge Ekonomisine, İmge Kitabevi, Ankara
  • YALÇIN, Cemal 2002 “Çokkültürcülük Bağlamında Türkiye’den Batı Avrupa Ülkelerine Göç”, (mak.), C.Ü. Sosyal Bilimler Dergisi, No:1
  • 2003 2000 Genel Nüfus Sayımı Sonuçları, Nüfusun Sosyal ve Ekonomik “Nitelikleri, T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü Matbaası, Yayın no: 2759, Ankara.