Toplumsal Cinsiyet Bağlamında Televizyon Reklamlarında Geleneksel Kadın Tiplemesi: Deterjan Reklamlarında Kadının Temsili

Medya giderek artan bir yoğunlukta, gündelik hayatın vazgeçilmez parçası haline gelmeye başlamıştır. Özellikle televizyon hemen her ailenin evinde bulunan ve sürekli kullanılan bir araç olarak oldukça önem kazanmıştır. Bunun sonucu olarak da televizyon yayıncılığı anlayışı içerisin de yer alan ürün ve hizmetlere olan ilginin arttırılmasına yönelik televizyon reklamlarının sayısı gün geçtikçe artmıştır. Bu amaçla, reklam yayınları yapılmaktadır. İzleyicin dikkatini çekmek için de reklamlarda genellikle kadınlara rol verilmektedir. Bu çalışmada toplumsal cinsiyet bağlamında kadının medyadaki (reklamlarda) temsili ele alınmış ve geleneksel kadın temsili örnek deterjan reklamları üzerinden irdelenmeye çalışılmıştır.

Traditional Woman Character (typing) in Tv Commercial in the Context of Gender. Representation of Women in Detergent Advertisements (ads)

There is an increasing density in media. It has started to be an indispensable part of daily life. Especially television has gained importance as a tool used continually and found in almost every family homes. As a result, one of the importance functions of television in the television broadcasting concept is to provide an interest in the services and products available on the market. For this purpose, ads broadcast is made. Women are generally used in ads in order to attract television viewers' attention. In this study, the representation of woman in media has been dealt with in the context of social gender and also the representation of traditional woman has been studied to examine via sample detergent ads.

___

  • Binark, M.; Bek, M.G. (2010), Eleştirel Medya Okuryazarlığı: Kuramsal Yaklaşımlar ve Uygulamalar. İstanbul: Kalkedon Yayınları.
  • Büyükbaykal, I.C. (2011), “Medyada Kadın Olgusu” [Elektronik Sürüm]. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Hakemli Dergisi.(28).
  • Çolakoğlu, B.E. (2011), Reklamlarda Sosyal Temsil Alanı Olarak Yaşlı Kuşağın Sunumu. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). İzmir: Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Çolakoğlu, B.E.; Doğaner, M. (2008), “Televizyon reklamlarına toplumsal cinsiyetin yansıması: Erkek analizi”. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18(2), 333- 342.
  • Demir, N. K. (2006), “Kültürel Değişimlerin Reklamlarda Kadın Ve Erkek Rol- Modellerine Yansıması”, [Elektronik Versiyon]. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 16(1), 285-304.
  • İmançer, D; İmançer, A. (2006), “Medya ve Kadın”. Dilek İmançer (Ed.). Televizyon Reklamlarında Kadın Sunumuna Özgü Klişeler (ss. 121-144). Ankara: Ebabil Yayıncılık.
  • Karaca, Y; Papatya, N. (2011), “Reklamlardaki Kadın İmgesi: Ulusal Televizyon Reklamlarına İlişkin Bir Değerlendirme”. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 16 (3), 479-500.
  • Meral S. P. (2008), “Reklam, toplumsal cinsiyet kalıp yargıları ve iktidar”. Civilacademy, 6(3), 17-29.
  • Şimşek, S. (2006), Reklam ve Geleneksel İmgeler. İstanbul: Nüve Kültür Merkezi Yayınları.
  • Türkoğlu, N.; Alayoğlu, S.T. (2009), Medya ve Kültür. İstanbul: Urban Kitap
  • Yılmaz, N. (2007), Televizyonda Yayımlanan Gıda Reklamlarında Kadın İmgesinin İncelenmesi. (Yayınlanmamış Yükseklisans Tezi). Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Yüksel, N.A. (2006), “Otomobil reklamlarında yerleşik toplumsal cinsiyet kalıpları: Türkiye'de yayınlanan televizyon reklamları üzerine bir çalışma”. Selçuk