DİZİ FİLMLERDE RİTİMİ OLUŞTURMA FARKLILIKLARI

Her ne kadar görüntüyü oluşturma biçimleri farklı olsa da televizyonda da filmi oluşturan tüm öğelerden, filmsel uzay ve zamandan faydalanılır. Görüntüyü anlatım aracı olarak kullanmak, olay örgüsü yaratmak, dramatik bir dil oluşturmak için kullanılacak öğeler sinema ve televizyonda benzerdir. Zettl, medyanın estetik öğelerini ışık, uzay, zaman- hareket ve ses olarak sıralamaktadır. Kılıç ise; görüntü ve ses öğelerinin birlikteliğinin fiziki ve psikolojik olarak algılanabilen hareket ve zaman öğelerini ortaya çıkardığını ileri sürer. Bu hareket ve zamanın kurgulanışı izleyicide bir ritim algısına neden olmaktadır. 2000’li yıllarda canlanan medya sektörü yerli yapım dizi filmlerin de artmasına neden olmuştur. Diziler ulusal televizyon kanallarında en çok izlenen program türü olmuştur. Üretilen diziler ulusal sınırları aşmış, ABD’den sonra dizi film ihraç eden ikinci ülke konumuna getirmiştir. Ancak ABD üretimi dizi filmler ile Türkiye üretimi dizi filmler arasında ritim farklılıkları göze çarpmaktadır. Bir sahnede geçen olayın ya da konunun anlatımı için ayrılan süre ve bunu sinematografik olarak ortaya koyuş biçimi arasında farklılıklar olduğu savı ile bu çalışma kapsamında Türkiye’de yayınlanan “Söz” ve ABD’de yayınlanan “Seal Team” adlı izlenme oranı yüksek iki dizi filmin ritmini oluşturan öğeler çerçevesinde çözümlenmiş, benzerlik ve farklılıkları ortaya konmuştur. 

THE DIFFERENCES IN CREATING RHYTHM IN TV SERIES

Although the forms of image creation are different, all the items that make up the movie, filmic space and time are also used in television. The items to be used for using image as a means of expression, creating a plotline and creating a dramatic language are similar in cinema and television. Zettl, lists the aesthetic items of the media as light, space, time, motion, and sound. Kılıç, suggests that the association of image and sound items reveals the motion and time items which can be physically and psychologically perceived. This motion and time editing leads to a rhythm perception in the audience. The media industry, which became prosperous in the 2000, also led to an increase in domestic television series. Television series were the most watched program type on national television channels. The produced television series exceeded the national borders, and made our country the second country exporting television series after the USA. However, Rhythm differences attract the attention between USA production series and Turkey production series. Within the scope of this study, along with the argument that there are differences between the time allocated for the narration of an event or topic in a scene and the cinematographic presentation of it, content analysis was performed within the scope of the items constituting the rhythm of two television series with high rating called “Söz” broadcasted in Turkey and “Seal Team” broadcasted in the USA, and similarities and differences were revealed.

___

  • Akaydın, Y.A. (Director). (11.06. 2018). “Söz”. [Television series episode]. Timur Savcı, Burak Sağyaşar (Producers) Episode no. 38.Türkiye, Star TV.
  • Allison, D. (2006). Novelty title sequences and self-reflexivity in classical Hollywood Cinema, http://www.screeningthepast.com/2014/12/novelty-title-sequences-and-self-reflexivity-in-classical-hollywood-cinema/ (Erişim Tarihi: 14.10.2018).
  • Ayşegül P. T. (2012). Bir Görsel İletişim Alanı Olarak Film Jenerikleri ve Grafik Tasarımcı Saul Bass’in Yaklaşımı. İzmir: T.C. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Grafik Anasanat Dalı Yüksek Lisans Tezi.
  • Bülent Ö., Ayşe E. G. (2012). Müzik Kliplerinde Anlatı Çözümlemesi: “Kadıköy” Örneği. Akademik Bakış Dergisi Sayı: 30 Mayıs – Haziran 2012 Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi Issn:1694-528x Celalabat – Kırgızistan: İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi, Türk Dünyası Kırgız – Türk Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Bordwell, D. (2002). Intensified Continuity Visual Style in Contemporary American Film. FILM QUART, 55(3), 16-28.
  • Deloitte (2014). Dünyanın En Renkli Ekranı Türkiye’de Dizi Sektörü. (Last reach: 20. 09. 2018).https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/tr/Documents/technology-media-telecommunications/tr-media-tv-report.pdf
  • Hürriyet Kelebek Online. (27. 12.2010). Yerli Dizi Yersiz Uzun Eylemi. http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/yerli-dizi-yersiz-uzun-eylemi-16616879 (Last reach: 20. 09. 2018).
  • Kılıç, L. (2000). Görüntü Estetiği. İstanbul: İnkılâp.
  • Kolker, Robert. (2002). Film Form and Culture. Boston. McGrawHill.
  • Noyan, E. (2006). Filmin Ön”Söz”ü: Kaçırmayın, Üzülürsünüz!, Grafik Tasarım, 3, s. 50-53.
  • Noyan, N.E. (2008). Sinema ve Grafik Tasarımın Ara Kesitinde Türk Sineması Jenerikleri Tarihi. Unpublished DoctorateThesis, İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Pudovkin, V. (1985). Film Technique. Reprintedin Film Theory and Criticism, 3rd edtion, Mast, G., and Cohen, M., editors, Oxford University Press, Oxford/ NY.
  • Teng, L. (Director) (16.05. 2018). “Seal Team”. [Television series episode]. (Timberman, S., Beverly, C., Cavell, B., Chulack, C., Redlich, E. (Executive Producers). Episode no.22. USA, CBS TV.
  • Uğurlu, H. (2002). Canlı Yayınlanan Televizyon Programlarında Zaman Olgusu. Unpublished DoctorateThesis. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Woolman, M. (2005). Type in Motion 2, Thames & Hudson Publishing, USA, 176s.
  • Zettl, H. (2005). Sight, Sound, Motion: Applied Media Aesthetics. 4th ed. Belmont, Calif. Thompson Wadsworth, c2005.