OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMINDA YER ALAN DİL GELİŞİMİYLE İLGİLİ KAZANIMLARIN TÜRKÇE DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDAKİ 1. SINIF KAZANIMLARINI DESTEKLEMESİ AÇISINDAN İNCELENMESİ

Eğitimin uzun bir süreç olduğu düşünüldüğünde bu sürecin en iyi şekilde organize edilmesi gerektiği ve her bir basamağının da birbirini tamamlar nitelikte programlanmasının önemi anlaşılmaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden döküman incelemesinin kullanıldığı bu araştırma Okul Öncesi Eğitim Programında yer alan dil gelişimiyle ilgili kazanımların Türkçe Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzunda bulunan ilk okuma ve yazma öğretimiyle ilgili kazanımları destekleme durumunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2013 yılında yayınladığı okul öncesi eğitim programında bulunan dil gelişimiyle ilgili 12 kazanım ve 73 gösterge öğrenme alanları (sözlü iletişim alanı, okuma alanı ve yazma alanı) doğrultusunda temalara ayrılmıştır. Okul öncesi eğitimin bir üst basamağı olarak tanımlanabilecek ilkokullarda 2015 yılından beri kullanılmakta olan İlköğretimde Türkçe Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu’nda bulunan ilk okuma-yazma öğretimiyle ilgili 41kazanım bu temalar alt başlığında analiz edilmiş ve dil gelişimiyle ilgili olarak okul öncesi eğitimin ilkokul birinci sınıf ilk okuma yazma becerilerini destekleme durumu ortaya konulmuştur. Sonuç olarak okul öncesi eğitim programının ilk okuma ve yazma öğrenme süreciyle ilgili olarak “Hazırlık” aşaması ile “Sesi "hissetme ve tanıma” aşamalarını içerdiği ve bu sayede ilk okuma yazma becerilerinin gelişmesini desteklediği belirlenmiştir. Ayrıca “Sesi / harfi okuma ve yazma”, “Seslerden / harflerden heceler, kelimeler ve cümleler oluşturma” ve “Metin oluşturma” öğrenme süreci aşamalarının da ön koşulunu sağladığı görülmüştür.

___

  • Akyüz, Y. (1997). Türk Eğitim Tarihi Başlangıçtan 1997’ye. İstanbul: İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları. No:1.
  • Aşıloğlu, B. (2007). Eğitim ile ilgili temel kavramlar. Ed. Mehmet Arslan, Öğretim İlke ve Yöntemleri içinde. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Demirel, Ö. (2013). Eğitimde Program Geliştirme (20. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
  • Komisyon (2013). Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Programı. http://ttkb.meb.gov.tr/program2.aspx/program2.aspx?islem=1vekno=202 adresinden erişilmiştir. Komisyon (2015). Milli Eğitim Bakanlığı Türkçe Dersi Öğretim Programı 1-8. Sınıflar İçin. http://ttkb.meb.gov.tr/www/ogretim-programlari/icerik/72 adresinden erişilmiştir.
  • Sağlam, M. ve Yüksel, İ. (2007). Program Değerlendirmede Meta-Analiz ve Meta-Değerlendirme Yöntemleri. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. Ağustos 2007, Sayı:18, s.175-188. file:///C:/Users/User/Downloads/5000126234-5000192452-1-PB.pdf adresinden erişilmiştir.
  • San Bayhan, P. ve Artan, İ. (2012). Çocuk Gelişim ve Eğitimi. İstanbul: Morpa Kültür Yayınları.
  • Sönmez, V. (2010). Program Geliştirmede Öğretmen El Kitabı (16. Baskı). Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Tezcan, M. (1997). Eğitim Sosyolojisi (11. Baskı). Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi.
  • Trawick-Swith, J. (2013). Erken Çocuk Döneminde Gelişim. (Y. Öztürk, Çev.) Ankara: Nobel. Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayın Evi.