Fasulyenin hasat-harman mekanizasyonunda enerji tüketimleri

Bu araştırmada, kuru fasulye hasadında, yoğun işgücü gerektiren elle hasat dışındaki farklı yöntemlerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, fasulye hasat-harmanı için üç farklı yöntem kullanılmış ve bu yöntemler iki farklı yerel fasulye popülasyonunun (Kanada ve Sarıkız) yetiştirildiği tarlalarda denenmiştir. I. Yöntem: Elle yolma, öbek yapma, harman makinası ile harmanlama. II. Yöntem: Çift bıçaklı çayır biçme makinası ile biçme, öbek yapma, harman makinası ile harmanlama. III. Yöntem: Prototip hasat-harman makinası ile hasat ve harmanlama. Bu yöntemlerdeki işgücü ve enerji tüketimleri belirlenmiştir. Sonuç olarak, Kanada ve Sarıkız fasulye popülasyonlarında sırasıyla I.Yöntemde toplam tüketilen enerji 2121.81 MJ/ha ve 1866.41 MJ/ha bulunmuştur. II. Yöntemde bu değerler sırasıyla 1087.73 MJ/ha ve 1050.25 MJ/ha’dır. III. Yöntemde ise 873.76 MJ/ha ve 868.33 MJ/ha olarak bulunmuştur.

Energy consumptions in the harvesting-threshing mechanization of dry bean

In this research it was aimed to improve different methods apart from manual harvesting requires intensive labour in dry bean harvesting. For this purpose three different methods were used for bean harvesting-threshing and these methods were tested in fields where two different local bean population (Canada-Sarikiz) were cultivated. I. Method: Hand pulling, piling, threshing by thresher. II. Method: Cutting by double knife mower, piling, threshing by thresher. III. Method: Harvesting-threshing by prototype harvesting-threshing machine. Labour requirements and energy consumptions were determined in these methods. Consequently, it was found that consumed energy in Canada and Sarikiz bean population were 2121.81 MJ.ha-1-1866.41 MJ.ha-1 in the first method, 1087.73 MJ.ha-1-1050.25 MJ.ha-1 in the second method, 873.76 MJ.ha-1 -868.33 MJ.ha-1 in the third method, respectively.

___

  • Anonymous, 2005 a. http://www.fao.org
  • Anonymous, 2005 b. http://www.die.gov.tr
  • Dilmaç, M., 1998. Tokat Yöresinde Buğday Hasat- Harmanında Farklı Yöntemlerin Teknik ve Ekonomik Yönden Karşılaştırılması. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makinaları Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Konya.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, F., 1987. Araştırma Deneme Metotları (İstatistik Metotları II). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Yayın No: 1021, Ders Kitabı, 295, Ankara.
  • Doerıng, O.C., 1980. Accounting for Energy in Farm Machinery and Buildings Handbook of Energy Utilization in Agriculture, CRC Press, pp. 9-14. Florida.
  • El Saleh, Y., 2000. Suriye ve Türkiye’de Mercimek ve Nohut Hasadında Mekanizasyon Olanaklarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makinaları Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Adana.
  • Göktürk, B., 1999. Kuru Soğanın Hasada Yönelik Bazı Özelliklerinin Saptanması, Kazıcı Bıçaklı Tip Hasat Makinasının Geliştirilmesi ve Diğer Hasat Yöntemleri ile Karşılaştırılması Üzerinde Bir Araştırma. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makinaları Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Tekirdağ.
  • Kaltschmitt, M., Reinhardt, A., 1997. Nachwachsende Energieträger. Grundlagen, Verfahren, Ökologische Bilanzierung. Vieweg Verlag Braunschweig/ Wiesbaden.
  • Özcan, M. T., 1986. Mercimek Hasat ve Harman Yöntemlerinin İş Verimi, Kalitesi, Enerji Tüketimi ve Maliyet Yönünden Karşılaştırılması ve Uygun Bir Hasat Makinası Geliştirilmesi Üzerinde Araştırmalar. Türkiye Zirai Donatım Kurumu Yayınları, Yayın No 46. Ankara.
  • Uzun, Z., 1993. Samsun Yöresinde Soya ve Ayçiçeği Tarımında Kullanılan Alet ve Makinaların Yakıt Zaman Tüketimleri ve İş Başarıları. T.C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Samsun Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Genel Yayın No: 81. Rapor Seri No: 68. Samsun.
  • Toros, H., 1991. Çukurova Yöresinde Buğday İkinci Ürün Soya Tarımında Kullanılan Alet ve Makinaların Yakıt, Zaman Verileri, İş Başarıları. T.C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Tarsus Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Genel Yayın No: 164. Rapor Seri No: 99. Tarsus.
  • Yaldız, O., Öztürk, H., Başçetinçelik, A., 1990. Energiebilanz bei den wichtigsten Produkten im Gebiet Çukurova (Turkei) Grundlagen der Landtechnic Bd. 40 Nr.2.,s. 65-66, VDI Verlag CmbH Düsseldorf.
  • Yaldız, O., Öztürk, H.H., Zeren, Y., Başçetinçelik, A., 1993. Türkiye Tarla Bitkileri Üretiminde Enerji Kullanımı. 5. Uluslararası Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, Bildiri Kitabı, s. 527-536, Kuşadası-Türkiye.
  • Yavuzcan, G., 1994. Enerji Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. Yayın No: 1324, Ders Kitabı, 383, Ankara.
  • Zender, F.N., 1986. Yemeklik Dane Baklagillerde Hasat ve Harman Yöntemleri. Tarımsal Mekanizasyon 10. Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı, Adana.
  • Zeren, Y., Özcan, T., Işık, A. 1991. Nohut Hasat ve Harman Mekanizasyonu Üzerine Bir Araştırma. Doğa-Tr.J. of Agriculture and Forestry, 15: 215-238. Ankara.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi)-Cover
  • ISSN: 1300-5774
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: Selçuk Üniv. Ziraat Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Konya'da tüketime sunulan süt ve süt ürünlerinin ağır metal içeriklerinin belirlenmesi

Ahmet AYAR, Durmuş SERT, Nihat AKIN

Combining ability and inheritance of some agronomical traits in bread wheat

Süleyman SOYLU, Necdet AKGÜN

Konya İlinde tarımsal kalkınma kooperatifleri ortağı olan süt sığırcılığı işletmelerinin ekonomik faaliyet sonuçları

MİTHAT DİREK, ZEKİ BAYRAMOĞLU

Orta Karadeniz bölgesinde yetiştirilen bazı bodur taze fasülye populasyonlarından seçilen bodur Ayşe Kadın özelliğinde saf hatların bazı morfolojik ve tarımsal özelliklerin belirlenmesi

Yıldız Seher MADAKBAŞ, Meral ERGİN, Hüseyin ÖZÇELIK, Beyhan KÜÇÜKOMUZLU

Fasulyenin hasat-harman mekanizasyonunda enerji tüketimleri

Mehmet Hakan SONMETE, Fikret DEMİR

Ekmeklik buğdayda(Triticum aestivum L.) bazı agronomik özelliklerin kombinasyon yeteneği ve kalıtımı

Süleyman SOYLU, Necdet AKGÜN

Demir uygulamalarının fasülye(phaseolus vulgaris L.) çeşitlerinde demir içeriği, demir alımı ve klorofil içeriğine etkilerinin belirlenmesi

Neslihan Fatma UYSAL, Ayşen AKAY, Ayşen AKAY

Şanlıurfa ili Harran Ovasında pamuk üretiminin fonksiyonel analizi

Yusuf ÇELİK, ZEKİ BAYRAMOĞLU

Muğla ili Dalaman,Ortaca ve Fethiye ilçelerinin sera varlığı ve sera bitkisel atık potansiyelinin belirlenmesi

Yaşar YAŞAR

Yüzey su kaynaklarının kullanıldığı yağmurlama sulama sistemlerinde enerji kullanımının belirlenmesi

DURAN YAVUZ, Ramazan TOPRAK, Sinan SÜHERİ