Bir parselde optimum boy/en oranının belirlenmesinde bir yaklaşım

Tarımsal işletmecilik yönünden parsel boy/en oranının etkilediği iki faktör vardır. Bunlar: parsel kenarlarındaki sınır ye ona bağlı kayıplar ile parsel üzerinde çalışırken dönüşlerdeki zaman kayıplarıdır. Bu iki temel kayıp faktörü, parsel boy/en oranına bağlı olarak değişmektedir. En uygun boy/en oram lie, toplam kayıpların en az olduğu boy/en oram olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada; farklı büyüklüklerdeki parsellerde optimum parsel boy/en oranının etkilediği bu iki faktör nedeniyle oluşan alan ve zaman kayıplarının grafiksel olarak ifade edilmesiyle optimum parsel boy/en oranının belirlenmesine çalışılmıştır. Buna göre; en uygun parsel boy/en oranı 2-2,5 aralığında olmalıdır.

An approach determining of optimum length/width ratio in a parcel

In agricultural practices the parcel length/width ratio has considerable effect on a couple of factors. One of them is the loss of productivity due to the ineffective cultivation of the land close to borders and the other is the loss of time during each turn. The both losses varies according to the length/width ratio of a parcel. Optimum length/width ratio of a parcel is that a parcel which total losses are minimum. In this study the loss of productivity and time during on different parcels were depicted graphically in order to obtain an optimum parcel length/width ratio for a parcel. Consequently, optimum length/width ratio of a parcel is about 2-2,5.

___

  • Anonymous, 1983. Türkiye'de Üretilen Tanm Ürünleri­nin Üretim Girdileri ve Maliyetleri Rehberi. T.C. Köyişleri ve Kooperatifler Bakanlığı, Topraksu Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi Başkanlığı, Yayın No:40, Rehber No:7, Ankara.
  • Anonymous, 2Q03. http://www.die.gov.tr
  • Ayrancı, Y., 1997. Tokat-Yukarı Çandır Köyünde Coğrafık Bilgi sistem Destekli Arazi Toplulaştır­ması, A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, (Yayınlanmamış), Ankara.
  • Çelebi, M., 1996. Karaman Ovasında Toplulaştırma Alanlarındaki Parselasyonun Parsel Boyutları ve Kültürteknik Hizmetlere Etkisi Üzerinde Bir Araş­tırma. S.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Ana Bilim Dalı (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Kon­ya.
  • Dinçer, H.,1971. Erzurum İlinde Çeki Hayvanları İle ; Yapılan Tarla Çalışmalarında Tarla Şeklinin Efek­tif İş Başarısına Etkisi Üzerinde Eir Araştırma. Ank. Ün., Ziraat Fakültesi Yıllığı, Yıl:21, Fasikül 2"den Ayrıbasım, Ankara.
  • Dinçer, H., Hakgören, F., 1970. Erzincan Güllüce Köyü Tevhit Projesi Gerçekleştirilmesinde İşçilik İhtiya­cı Değişimi Üzerinde Bir Araştırma. Topraksu Teknik Dergisi, Sayı:31, Ankara.
  • Evcim, Ü., İ990. Tarımsal Mekanizasyon İşletmeciliği ve Planlaması Veri Tabanı, E.Ü. Ziraat Fakültesi " Yayınları, 495, İzmir.
  • Girgin, L, 1982. Arazi Toplulaştırmasında En Uygun Parsel Dağılım Deseninin Saptanması Üzerine Bir araştırma. Doçentlik Tezi, A.Ü. Ziraat Fakültesi (Yayınlanmamış), Ankara.
  • Kara, M., 1977. Türkiye'deki Bazı Arazi Toplulaştırma Projelerinde Parsel Boyutları ve Yol Uzunluğu Üzerinde Bir Araştırma, K.T.Ü., Doktora Tezi, (Yayımlanmamış) Trabzon.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi)-Cover
  • ISSN: 1300-5774
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: Selçuk Üniv. Ziraat Fak.