SAĞLIK ÇALIŞANLARININ KİŞİSEL FİNANS İLE İLGİLİ TUTUM VE DAVRANIŞLARI: KAHRAMANMARAŞ İLİNDE BİR ARAŞTIRMA

Bu çalışmada, kişisel finans ve kişisel finans ile ilgili tutum ve davranışlar tanımlanıp, kişisel finansın gerek bireyler gerekse de ekonomik bir birim olan aileler açısından taşıdığı önem ele alınmaktadır. Çalışma kapsamında, Kahramanmaraş ilinde faaliyet gösteren üç özel hastane ile bir üniversite hastanesinde çalışan toplam 98 hemşireye anket uygulaması yapılmıştır. Ankette hemşirelere demografik faktörlerle ilgili soruların yanı sıra kişisel finans ile ilgili tutum ve davranışlarını belirlemeye yönelik sorular yöneltilmiştir. Hemşirelerin kişisel finans ile ilgili tutum ve davranışlarının belirlenen demografik faktörlere göre farklılık gösterip göstermediği tespit edilmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak, anket uygulanan hastanelerdeki ankete katılan hemşirelerin kişisel finans ile ilgili tutumlarının sadece gelir düzeyine göre ve kişisel finans ile ilgili davranışlarının ise sadece eğitim durumuna göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir.

___

  • Çopur, Z. ve Şafak, Ş.. (2003). Ailede Gelirin Kullanımına İlişkin Karşılaşılan Problemlerin İncelenmesi. Aile ve Toplum Dergisi, Yıl:5 Cilt:2 Sayı:6, 7-15.
  • Eagly & Chaiken.. (1993). “The impact of financial attitudes andknowledge on financial management and satisfaction of recentlymarried individuals”, Financial Councelling and Planning, 9 (2), .59-75.
  • Godwin, D.D.. ( 1990). “Family financial management”, Family Relations,39 (2), 221-228. Gönen, E., Özmete, E.. “Bireylerin Finansal İnançları, Kaygıları Ve Satın Alma Davranışları
  • Açısından Finansal Yönetim Uygulamaları”, 23 Eylül 2006, http://www.sdergi.hacettepe.edu.tr/egonen.pdf.
  • Jane Schuchardt, Dorothy C. Bagwell, William C. Bailey, Sharon A. DeVaney, John E. Grable, Irene E. Leech, Jean M. Lown, Deanna L. Sharpe, and Jing J. Xiao.. (2007). “Personal Finance: An Interdisciplinary Profession”, Financial Counseling and Planning, Volume 18, Issue 1, https://www.afcpe.org/assets/pdf/vol1816.pdf.
  • Joo, S & Grable, J.E.. ( 2000). “Improving employee productivity:The role of financial councelling and education”, Journal ofEmployment Counselling, 37(1), 2-15.
  • Marsh, B. A.. (2006). “Examining The Personal Finance Attitudes, Behaviors and Knowledge Levels of First-Year and Senior Students at Baptist Universities in The State of Texas” Doktora tezi, Graduate College of Bowling Green State University.
  • Pankrow, D.. ( 2003). “Financial Values, Attitudes and Goals”, http://www.ag.ndsu.edu/pubs/yf/fammgmt/fs591.pdf .
  • Parrotta, J.L. & Johnson, P.J.. (1998). “The impact of financial attitudesand knowledge on financial management and satisfactionof recently married individuals”, Financial Councelling and Planning, 9 (.2), 59-75.
  • Struwig, M./ (2009). “The Personal Financial Attitudes Of SMME Business Owners In South Africa. Management in the New Economy. Classic and Modernity”, (Ed.) Marcin W. Staniewski ve Piotr Szczepankowski. Hannover: Druck und Verlag Europaische Akademie der Naturwissenschaften Hannover, s. 83-103.
  • Struwig, F.W. & Plaatjes, W.A.. ( 2007). “Developing a frameworkto investigate the personal financial management knowledgeof individuals”, South African Journal of Economic and Management Sciences, 10, 21-32.
  • http://www.ikademi.com/orgut-sosyolojisi/312-tutum-ve-inanclar.html.
  • http://www.wealth-steps.com/importance-of-personal-finance.html#.UPvULyc08XO.