Elektronik Ticaretin Muhasebeleştirilmesi Ve Vergilendirilmesi Konusunda SMMM’lerin Görüşleri: Sivas İlinde Araştırma

Bu çalışmada, elektronik ticaretin tüm yönleri ile incelenmiş, muhasebeleştirme ve vergilendirme konularına değinilmiştir. Sivas ilinde elektronik ticaret yapan firmalar hakkında bilgi toplanarak bunların muhasebe ve vergi konusunda yaşadıkları olumlu veya olumsuz durumlar değerlendirilmiştir. Araştırmada veri toplama yöntemlerinden biri olan anket yöntemi kullanılmıştır. Sivas Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası’na kayıtlı 329 üyeden aktif olarak mesleğini icra eden 232 üyenin 84 tanesine yapılmıştır. Muhasebesini tuttukları firmalardan elektronik ticaret yapan olup olmadığı sorulmuş ve alınan cevaba göre elektronik ticaret yapan firma bilgileri ile cevaplamaları istenmiştir. Uygulamamızın sonucu SPSS programı kullanılarak çalışmamızda yer almıştır. Sonuç olarak elektronik ticaretin işletme muhasebe düzenine yenilikler getirdiği ve yeni terimleri bünyesine kattığı, kaydetme düzeninden raporlama düzenine kadar birçok değişikliği beraberinde getirdiği gerçeği ile değişen bu düzenin kurallarının konması ve uygulamada birlikteliğin sağlanması açısından kanun koyuculara ve bu konuda çalışma yapan kurum ve kuruluşlarımıza önemli işler düşmektedir.

Opinions Of CPA’s On Accounting And Taxation Of Electronic Commerce: Research In Sivas

Within the scope of the study, the relevance of accounting and taxation issues to all aspects of electronic commerce has been examined. In Sivas province, information about the firm that makes electronic commerce is collected, after that the positive and negative situations they have encountered in accounting and tax matters have been evaluated. Survey method which is one of the data collection methods was used in the research. There are 329 registered members of Sivas Chambers of Certified Public Accounts. These surveys were made with 84 of 232 members who are active in their professional activities. They were asked whether they were doing electronic commerce from the companies they were responsible for. They were asked to answer questions about the firm that made the electronic commerce according to the first answer. The answers given to the questionnaires were evaluated using the SPSS program and included in our study. As a result of the study, it was determined that electronic commerce brought innovations to the business accounting system and added new terms to the business. In addition, electronic commerce has made many changes, from registration to reporting. There are important tasks for legislators and institutions and organizations which working on this issue to establish rules of changing order and to ensure cohesion in practice.

___

  • Altuntaş, Caner. (2011). Elektronik Ticaretin Muhasebeleştirilmesi ve Vergilendirilmesi Sorunları, Bir Uygulama. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
  • Aslandere, Murat. (2010). Elektronik Ticaret Ve Karaman’daki Kobi’ler Üzerine Bir Araştırma, Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Karaman. Canbaz, Serdar. (2006). Türkiye’de Elektronik Ticaret Uygulamasında Karşılaşılan Muhasebe Sorunları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Trakya Üniversitesi, Edirne.
  • Ceran, Yunus ve Çiçek, Recep. (2007). Elektronik Ticaretin Vergilendirilmesine İlişkin Türk Vergi Sisteminde Katma Değer Vergisi Açısından Bir Değerlendirme. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 14-1, 291-304.
  • Doğaner, Murat. (2007). Elektronik Ticaret Türkiye’de Elektronik Ticaretin Gelişimi ve İşletmeden Tüketiciye Elektronik Ticaret Üzerine Bir Araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Selçuk Üniversitesi, Konya.
  • Genç, Fatih. (2013). Elektronik Ticaret İşlemlerinin Vergilendirilmesi ve Muhasebeleştirilmesine Yönelik Bir Uygulama. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Okan Üniversitesi, İstanbul.
  • Kangal, Esra (2010). Muhasebe Uygulamaları Açısından İşletmelerde Elekronik Ticaret. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat.
  • Karabulut, Mehtap (2010). Elektronik Ticaret Uygulamalarının Muhasebeleştirilmesi Denetimi Ve Vergi Sorunları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.
  • Parlakkaya, Raif. (2005). Elektronik Ticaret ve Muhasebe Uygulamalarının Etkileri. Selçuk Üniversitesi Karaman İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2-5, 168-175.
  • Topcu, İhsan. (2008). Elektronik Ticaret ve Elektronik Ticaretin Vergilendirilmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya.
  • Yeşil, Ahmet. (2008). E-Ticaret İnternet Ortamında Ticaret, İstanbul: Kum Saati Yayınları.
  • Yükçü, Süleyman ve Gönen, Seçkin. (2009). Türkiye’de Elektronik Ticaretin Muhasebeleştirilmesine İlişkin Uygulama Önerileri. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 23-2. 1-13.
  • http://tusiad.org/tr/yayinlar/raporlar/item/download/ Erişim tarihi: 19.10.2017
  • https://kemaldoymus.wordpress.com/spss/Erişim tarihi: 30.12.2017