Yükseköğretimde İlke ve Yönelimler Neler Olmalı?

Üniversiteler, dünyadaki teknolojiyi öğrenmeye, özümsemeye, yenilemeye, hazır insan gücünün de yetiştirildiği, ülkemizin entellektüel zenginliğine kaynak olan kurumlardır. Üniversitelerin görevi, araştırma yapmak, bilim üretmek ve üst düzeyde eğitim sağlamak olarak ifade edilebilir. Bu anlamda ülkenin gereksinmesini karşılayacak, kaliteli insan gücünü yetiştirmek üniversiteden beklenenlerin başında gelmektedir. Üniversite sisteminin bel kemiğini, iyi yetişmiş, kaliteli öğretim elemanları oluşturur. Lisansüstü eğitimin bugünkü en önemli dar boğazı kalitedir. Üniversitelerin görevleri arasında yer alan araştırma ve buna bağlı nitelikli yayın yapma, üst düzeyde eğitim-öğretim sunma, bunun içinde iyi yetişmiş kaliteli öğretim elemanlarının atanmasında gerekli özenin gösterilmesi ve yeterli maddi ve manevi imkanların sağlanması gibi nedenlerle, üniversitelerdeki akademik personelin eğitici-öğretici ve araştırıcı olarak değerlendirilmesi ve nasıl bir değerlendirme modelinin olması, gerektiği üzerinde durulmuştur. Üniversitelerle Yükseköğretim kurulu arasındaki etkileşiminin önemi vurgulanmaya çalışılmıştır. Kısaca üniversitelerde kalitenin arttırılabilmesi için gereken ilke ve yönelimler ortaya konmaya çalışılmıştır.

In our country, üniversities are institations that are a source of intellectual mealthy, and which are aimed at learning, absorbing and improving recent technological changes developed in the world. The missions of a üniversity can be explained as conducting research, developing Science and performing higher education. Therefore it is expected from üniversities to develop qualified human force wich our country needs. The backbone 0f a üniversity system are well educated and qualifield academicians. Currently, the major problem in graduate study is to increase the quality of education. The main expectations from a üniversity are conducting research, producins qualitied publications and offering education and teaching at the highest level. Allof these requires the employment of a qualified academicians. From this point of view, the major problem of this study is to establish an evaluation and controlling method that will lead to an appraisal system that allows to benefit from academicians both as educating and training staff and as researchers.

___

AKAL, Zuhal, 1992 İşletmelerde Performans Ölçüm ve Denetimi, MPM Yayını, No:473, Ankara.

ÇEVİK, Namık, 1992, “Çağdaş Üniversite Kavramlar ve Değerlendirmler”. Çağdaş Eğitim Çağdaş Üniversite,Başbakanlık Yayını, Ankara.

GÜRÜZ, Kemal. 1992,"Batı Üniversitelerinin Tarihi Gelişimi", Başbakanlık Yayını, Çağdaş Eğitim Çağdaş Üniversite Raporu, Ankara, 18 Nisan.

GÜRÜZ, Kemal. 1994. Türkiye'de ve Dünyada Yükseköğretim, Bilim ve Teknoloji, TÜSİAD yayını, T/94 6-167.

KÖKSOY, Mümin, 1997, Yükseköğretimde Kalite ve Türk Yükseköğretimi içinÖneriler, H.Ü.Mühendislik Fakültesi Vakfı 06532 Ankara.

Milli Eğitim Bakanlığı(MEB), 1993,Enformasyon Toplumu ve Eğitim Sistemlerine Etkileri, MEB'lığının yayınladığı rapor,Ankara.

Milli Eğitim Bakanlığı(MEB), Education in Europe, 17(3), s.59-77.

Milli Eğitim Bakanlığı(MEB)1997, Yükseköğretim Gelişme Planı 1992-2012, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Başkanlığı, Ankara.

SAATÇİOĞLU, Ömer, 1996, Orta Doğu Teknik Üniversitesinde Toplam Kalite Yönetim Sistemi Nasıl Geliştirilebilir?” Yayınlanmış Konferans Bildirisi.

SAATÇİOĞLU, Ömer, 1992,“Türkiye’de Çağdaş Eğitim ve Çağdaş Üniversite konusunda Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin Görüş ve Önerileri”, Çağdaş Eğitim Çağdaş Üniversite, Başbakanlık Yayını, Ankara..

SEVÜK, Süha. 1992, " 21. Yüzyılda Yükseköğretim", Başbakanlık yayını, Çağdaş Eğitim Çağdaş Üniversite Raporu, Ankara, 18 Nisan

YÖK 1996, Türk Yüksekseköğretiminin Bugünkü Durumu, Yükseköğretim Kurulu Mart, yayınlanmış rapor .

YÖK 1991, YükseköğretiminGenelDurumu(1983– 1992 dönemi), YÖK Kurulu, yayınlanmış rapor.

YÖK 6 Kasım 1981'de yürürlüğe konmuş olan 2547 Sayılı Üniversiteler Kanunu ve Bu kanundaki bazı maddelerindeki değişiklikler için çıkartılmış olan yönetmelikler