Kitle İletişim Araçlarındaki Reklamlarda Kadın ve Erkek Objelerinin Kullanılması

Günümüzde üretici ve tüketici arasında oldukça büyük bir mesafe vardır. Bu mesafeyi kapatma görevini ise reklamlar üstlenmektedir. Reklamlarda pek çok obje kullanılmaktadır. Örneğin kadınlar, erkekler, çocuklar, çizgi kahramanlar vs. Reklamcılar üretici firmaların ürettikleri mal veya hizmeti tüketiciye ulaştırmada akıldan çok duygulara hitap etmek için reklamlarda kadın ve erkek objeler kullanırlar. Biz de bu çalışmamızda ürün satışını arttırmak amacıyla yapılan reklamlarda, kullanılan kadın ve erkek objelerin önemini ortaya koymaya çalıştık.
Anahtar Kelimeler:

pazarlama

There is a quite wide distance between producer and consumer in the marketplace today and the task to close it is to the advertisement. Various human objects -male, female, child up to artistic creatures- are used by advertisers to address the consumers emotions to persuade rational needs with the objective to sell a particular product or service. In this study we tried to show the importance of using male and female message objects in advertisements which are composed with the goal to increase sales.
Keywords:

marketing,

___

ACIMAN, Eli (1988) Modern Reklamcılık ve Türkiyede Uygulaması, Dünyada ve Türkiye’de Reklamcılık, Bilgi Yayınevi, İstanbul.

AKGÜN, Nebahat (1993) Türk Basınında (1960-1876) Yılları Arasında Aile ve Kadın, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

AYTEMUR, Sait, (2000), Reklamın İyisi Kötüsü Olmaz, MediaCat Yayınları, İstanbul. BAROKAS, Safiye (1994) Reklam ve Kadın, Gazeteciler Cemiyeti Yayınları, İstanbul.

BÜKER, Seçil-KIRAN, E.Ayşe (1999) Reklamlarda Kadına Yönelik Şiddet, Alan Yayıncılık, İstanbul.

CAN, Aytekin-TORUK, İbrahim (2004) Şiddet Unsuru İçeren Programlarda Yayınlanan Reklamların Hatırlanma Düzeyi, 2.International Symposium “Communication in the Millenium:A Dialogue Between Turkish and American Scholars”, İstanbul.

COHEN, Nick (2000) Kandırmayacaksın, Reklam Halkla İlişkiler Ve Ötesi, Media Cat Yayınları, İstanbul.

ÇETİNKAYA, Yalçın (1993) Reklamcılık ve Manipülasyon, Ağaç Yayınları, İstanbul.

ERDOĞAN, İrfan, (2002), İletişim Anlamak, Erk Yayınları, Ankara.

GERAY, Haluk, (2003), İletişim ve Teknoloji, Ütopya Yayınları, Ankara.

GÜRGEN, Haluk, (1996), Reklam ve Tüketim, Yeni Türkiye Dergisi, Sayı:11, (Eylül-Ekim), İstanbul.

KARPAT, Işıl, (2004), Ürün Sorumluluğunun Aktarılmasında Reklam ve Etik Kaygılar, 2.International Symposium “Communication in the Millenium:A Dialogue Between Turkish and American Scholars”, İstanbul.

KIRAN, E.Ayşe (2000) Reklamlar ve Kadın, Gazi İletişim Dergisi, Gazi Üniversitesi Yayınları, S.6, Ankara.

KOCABAŞ, Füsun-ELDEN Müge (2002) Reklamcılık, İletişim Yayınları, İstanbul

KOCABAŞ, Füsun ve Ark (2000) Reklam ve Halkla İlişkilerde Hedef Kitle, İletişim Yayınları, İstanbul.

LULL, James (2001), Medya İletişim ve Kültür, (Çev:Nazife Güngör), Vadi Yayınları, Ankara.

RAMACITTI, Davıd (1998) Başarılı Reklamın Sırları, (Çev:Rengin Erdoğmuş), Epsilon Yayınları, İstanbul.

RUTHERFORD, Paul (2000) Yeni İkonalar, Televizyonda Reklam Sanatı, (Çev: Mustafa K.Gerçeker), 2. Baskı, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.

SARI, Nilüfer (1999) Devingen Reklam Görüntülerinde Tutku Ögeleri Aracılığıyla Cinsellik Kavramının Aktarımı ve Çözümlenmesi, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, İstanbul Üniversitesi Yayınları, S.9, İstanbul.

SEVER, Serdar-UZTUĞ, Ferruh (1996), Reklam Etkinliği ve Özel Televizyonların Geleceği,Yeni Türkiye Dergisi, Sayı:11, (Eylül-Ekim) İstanbul.

TOPÇUOĞLU, N.Nur (1996), Basında Reklam ve Tüketim Olgusu, Yeni Türkiye Dergisi, (Medya Özel Sayısı), Eylül-Ekim, İstanbul.

USLU, Zeynep (2000) Televizyon ve Kadın, Alfa Yayınları, İstanbul.

WERNİCK, Andrew (1994) Promosyon Kültürü, Reklam İdeoloji ve Sembolik Anlatım, (Çev:Osman Akınbay), Bilim ve Sanat Yayınları, Ankara.

WILLIOMSON, Jodith (2000) Reklamların Dili, Reklamlarda Anlam ve İdeoloji, (Çev:Ahmet Fethi), Ütopya Yayınları, Ankara.