Arazi düzenlemesinin mali boyutları

Arazi kullanım politika ve kararlarının uygulanmasında fiziki planlar önemli bir araç teşkil etsede bunlara ilaveten vergi ve teşvik türü mali önlemlere ihtiyaç vardır. Vergiler böylece kentsel gelişmenin yönlendirilmesi, fiziki mekanın biçimlendirilmesinde de etkin rol oynarlar. Kentsel gelişme için kaynak teşkil eden mali yöntemler her ülkeye göre değişmektedir. Gayrimenkul kıymet artış vergisi, emlak vergisi, altyapı harcamalarına katılım payları, düzenleme ortaklık payı ülkemizde de uygulanan bu tür önlemlerdendir. Ancak uygulanmasında aksaklıklar bulunduğu gibi bu vergilerle yaratılan kaynaklar yerel yönetimlerin kentsel gelişme yatırımlarına yetmemektedir. Merkezi yönetimden aldıkları bütçe payları hangi oranda olursa olsun yerel yönetimler kendi mali kaynakların çoğaltacak ve uzman bir kadro ile çalışacak biçimde yeniden yapılandırılmalıdır.

Financial aspects of land development

Although physical planning constitutes an important tool for implementation of land use policies and dérivions, there is still need for taxation measures and incentives. Taxes play an important role in directing urban development and shaping physical space. They differ from one country to another. Volue increase tax, property tax, contribution to infrastructure expenditures, and contribution to land development expenses are such measures, also exercised in Turkey. Besides encountring several failures in implementation, these sources are not enough for urban development investments of local authorities. Whatever amount of subsidy they receive from central administration, the local authorities must be restructured to create their own funds and enlist adequate experts.

___

  • Balamir, M., 1980, "Değişik Uygulama Stratejileri Altında Planlama ve Tasarım Süreçlerindeki Değişmeler-Kent Planlamasında Taşınmaz Vergiler", "Kent Planlamada Kuram ve Kılgı''Semineri, ODTÜ, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Yayını, Ankara.
  • Balamir, M., 1993, "Aktarılabilir İmar Hakkı Kavramı ve Türkiye'de uygulanması" Planlama Kavramı ve Pratiğinde Yeni Yaklaşımlar Semineri, İstanbul.
  • Bulutoğlu, K., 1977, Kamu Ekonomisine Giriş, Temat Yayınları, Ankara.
  • Eke, F., 1991, "Kentsel Gelişmede Mali Kaynak Yaratma Yöntemleri, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ve Belediyeler Dergisi, Say:9, Ankara.
  • Renard, V., 1989, "Kentsel Gelişme, Mali Boyutlar Arazi Düzenlemesi İçin Kaynak Yaratma", Avrupa Konseyi, Bölge Planlama Çalışmaları Dizisi No:49, Strasburg.
  • Tekinbaş, E., 1983, "Kent Planlamasında Taşınmaz Vergiler", Maliye Bakanlığı Semineri, Ankara.