Beden eğitimi öğretmenlerinin meslekte karşılaştıkları sorunlar (Balıkesir ili uygulaması)

Bu araştırmanın amacı; beden eğitimi öğretmenlerinin meslekte karşılaştıkları sorunları, okul yönetimi ile karşılaşılan sorunlar, okul ve fiziki şartlarla karşılaşılan sorunlar, aldıkları eğitim yönünden karşılaşılan sorunlar, öğrenci ve ailesi ile karşılaşılan sorunlar ve strese neden olan sorunlar bakımından tespit etmektir. Çalışma grubunu; Balıkesir ilinde 178 beden eğitimi öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmada veriler anket yoluyla elde edilmiştir. Anket altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm; Kişisel bilgileri ikinci bölüm; Okul yönetimi ile karşılaşılan sorunlar, üçüncü bölüm; Okul ve fiziki şartlarla karşılaşılan sorunlar, dördüncü bölüm; Aldıkları eğitim yönünden karşılaştıkları sorunlar, beşinci bölüm; Öğrenci ve ailesi ile karşılaşılan sorunlar, altıncı bölüm; Strese neden olan sorunlar şeklindedir. Çalışmada anketin güvenilirlik katsayısı α : .87 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, okul yönetimiyle karşılaşılan sorunlar ile cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki bulunmuş, bayan beden eğitimi öğretmenlerinin okul yönetimiyle daha fazla sorunla karşılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Strese neden olan sorunlar ile cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki bulunmuş ve bayan beden eğitimi öğretmenlerinin strese neden olan sorunlarla daha fazla karşılaşmakta olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

The problems physical education teachers face in their profession (A study in balıkesir province)

The purpose of this study is to explore physical education teachers’ problems (1) in their profession (2) with their administrators (3) faced with physical conditions in their workplace (4) with their educational backgrounds (5) with their students and the students’ families and (6) that cause stress at work. The sample consists of 178 physical education teachers working in Balıkesir province. The data were collected by a questionnaire. The questionnaire has six sections. In the first section, demographic questions took place. In the second section, the problems that were faced with the administration were asked. Third section asks the problems faced in regard to physical conditions of the employing schools. Fourth section requires answers related to educational backgrounds of the teachers. The problems faced with the students and the students’ families were requested in section five. The last section asks the reasons for the stress at work. The internal consistency of the survey scale is .87. The analysis included descriptive statistics, independent sample t-test and One Way Analysis of Variance. The results indicate that there was a significant relationship between the problems with school administration and gender: Females face more problems with the school administrators than males do. Again, there was a relationship between problems that cause stress at work and gender: Female physical education teachers encounter more problems that create stress at work than males do.

___

  • 1. Aydoğan H. Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Meslekte Karşılaştıkları Sorunlar (Trabzon İli Uygulaması), Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2006.
  • 2. Balyan M. Beden Eğitimi Derslerinde Başarı Notu Değerlendirilmesi Üzerine Bir Yaklaşım, Ege Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2003.
  • 3. Başar H.Sınıf Yönetimi, Ankara: Anı Yayıncılık, 11. Baskı, 2004.
  • 4. Başaran İE. Eğitime Giriş, Ankara: Sevinç Matbaası, 1984.
  • 5. Demirel Ö. Öğretim İlke ve Yöntemleri Öğretme Sanatı, Ankara: Pegem Akademi, 13. Baskı, 2008.
  • 6. Ellez AM, Sezgin G. “Öğretmen Adaylarının Öğrenme Yaklaşımları” V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi Bildiri Kitapçığı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, 16–18 Eylül, 2002.
  • 7. İnal, A. N. Beden Eğitimi ve Spor Bilimi, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım, 2003.
  • 8. Pepe H. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin Mesleki Tükenmişlik Düzeylerinin İncelenmesi (Konya İli Örneği), Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2008.
  • 9. Yaşar G. Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Okulla İlgili Sorunları ve Stresle Başa Çıkma Tarzlarının Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi, Çukurova Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2008.
  • 10. Yetim AA. Sosyoloji ve Spor, Ankara: Morpa Kültür Yayınları Ltd. Şt, 2005.
  • 11. Yetim AA, Göktaş Z. Öğretmenin Mesleki ve Kişisel Nitelikleri, Gazi Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi, 2004; (12)2: 541-550.
Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-9915
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Beden eğitimi öğretmenlerinin meslekte karşılaştıkları sorunlar (Balıkesir ili uygulaması)

ZEKERİYA GÖKTAŞ, MURAT ÖZMADEN, A. Azmi YETİM

Bayan voleybolcularda reaksiyon zamanı, çeviklik ve anaerobik performanstaki değişimlerin sezon süresince incelenmesi

Serdar KÜÇÜKİPEKÇİ, Halil TAŞKIN

Bayan güreşçilerin güreş sporunu algılamalarına yönelik tutumlarının Sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel değişkenlere göre incelenmesi

GÖKHAN BAYRAKTAR

Profesyonel ve amatör futbolcuların antrenörleri ile olan iletişim düzeyi farklılıklarının karşılaştırılması

UĞUR ABAKAY, Emin KURU

Sedanter bayanlarda farklı aerobik egzersizlerin MaxVO2 kapasitesi üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması

ESİN GÜLLÜ, ABDULLAH GÜLLÜ, GÜNER ÇİÇEK

Beden eğitimi öğretmeni ve beden eğitimi öğretmen adaylarının eğitsel internet kullanımına yönelik yeterliklerinin İncelenmesi

Arif EROĞLU, HÜSEYİN ÜNLÜ, İlkay EROĞLU, BAKİ YILMAZ

Farklı zeminlerde uygulanan sürat çalışmalarının sürat ve reaksiyon sürati performansı üzerine etkisinin incelenmesi

ÖZHAN BAVLI

Futbol hakemlerinin tehdit ve fiziksel saldırılara bakış açıları-Nitel araştırma

AYLİN ZEKİOĞLU, Nihal ER, Zafer AKTAŞ, Çağatay ŞAHAN

Öğretmen adaylarının mesleki kaygı düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi

Ahmet BOZDAM

Spor federasyonlarının sponsorluk stratejileri üzerine bir araştırma

Seher ŞAHİN, HAYRİ DEMİR