ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ARASINDA İNTERNET KULLANIM ÖRÜNTÜLERİ

Yirminci yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan ve “Enformasyon (Bilgi) Toplumu” olarak nitelendirilenyeni toplumsal düzen, tüm dünyada bilimsel ve teknolojik alanda oldukça yoğun ve hızlı birdeğişime zemin hazırlamıştır. Bu değişimle birlikte gündelik hayatımıza en etkin şekilde giren iletişim teknolojisi ise hiç kuşkusuz binlerce ağı birbirine bağlanmasıyla ortaya çıkan internettir.Toplumsal yaşantımız içinde giderek yaygınlaşan ve pek çok hizmeti daha hızlı ve kolay bir biçimde gerçekleştirmemize olanak tanıyan bu sistem ile artık insanlar bir tıkla dünyanın birçok farklıbölgesinde yaşanan gelişmeleri an be an takip edebilmektedir. Artık internet sayesinde İnsanlarkarşılıklı iletişim kurabilmekte, alışveriş yapabilmekte, e-devlet ve bankacılık işlemlerini gerçekleştirilebilmekte ve her türlü haber, bilgi ve belgeye kolayca ulaşabilmektedir. Bu çalışma; üniversiteöğrencileri örneğinde internet kullanım alışkanlıklarını ortaya koymak için dizayn edilmiştir.Selçuk Üniversitesi'nden seçilen 440 öğrenci üzerinde yürütülen saha araştırmasının sonucunda;erkeklerin kadınlara göre günlük daha uzun süreyi internet karşısında geçirdikleri bulgulanmıştır.Haber ve bilgiye ulaşma isteği, dünyada yaşanan gelişme ve yenilikleri takip etme arzusu insanlarıinternet kullanmaya yönelten en önemli nedenler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Üniversiteöğrencilerinin günlük kullanım süresi arttıkça; internet bağımlılık düzeyinde de bir artış yaşanmaktadır.

-

New social system defined as “Information Society” came into picture after the half of 20th century and it prepared a suitable environment for quick technological and scientific transformation all over the world. With this transformation, communication technologies entering effectively in our daily life is internet by coming into picture with connecting so many networks. Internet has gained an importance our social life and as a system it also provides possibility to realize some services quickly, people can fallow developments and situations all over the world at the same time anymore. At this moment, people can communicate each other, shop, use possibilities of e-state and bank services and also people can reach news and information easily from all over the world. This study was designed in order to show internet usage behaviors of university students in the example of Selcuk University. According to results of survey conducted on 440 students from Selcuk University; it is found that men spent more time on internet than women. Desire about reaching news and information, fallowing developments and innovations are some of the main reasons for canalizing people to use internet. When daily internet usage time of university students increases, internet addiction level of them also increases

___

  • Aktaş C (2007a) Yeni Medyanın Geleneksel Medya ile Karşılaştırılması, Gülbuğ Erol (Ed.), Medya Üzerine Çalışmalar, İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım, ss. 107-120.
  • Aktaş C (2007b) Bir İletişim Aracı Olarak İnternetin Topluma Etkileri, Gülbuğ Erol (Ed.), Medya Üzerine Çalışmalar, İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım, ss. 121-130.
  • Atabek Ü (2001) İletişim ve Teknoloji: Yeni Olanaklar Yeni Sorunlar, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • Atabek Ü (2003) İletişim Teknolojileri ve Ye- rel Medya İçin Olanaklar, Sevda Alankuş (Ed.), Yeni İletişim Teknolojileri ve Medya, Habercinin El Kitabı Dizisi: 3, İstanbul: IPS
Selçuk İletişim-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1999
  • Yayıncı: Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi