Kurum itibarının bileşenleri üzerine bir araştırma : sağlık hizmeti üreten bir kamu kurumunda iç paydaşlar itibarı nasıl algılıyor

Kurumlarda gelişen ve değişen iletişimin stratejik rolüne paralel olarak halkla ilişkiler disiplini de farklılaşmaktadır. Bu bağlamda kurumların finansal sorumluluklarına paralel olarak üslendikleri kurumsal sosyal sorumluluk, kuruma duyulan güven, paydaşlarla ilişkiler ve hizmetin kalitesi gibi bileşenlerle ilişkilendirilen itibar, halkla ilişkilerin yeni rekabet koşulları içinde kurumsal becerilerinin kaynağını oluşturmaktadır. Çünkü itibar, kurumlarda ne yapıldığına ve nasıl yapıldığına odaklanan ve paydaşların deneyimlerine bağlı olarak algıya dayanan çok yönlü bir bileşendir. Böylece halkla ilişkiler uygulamacıları da itibarı oluşturan bu bileşenleri ön plana çıkararak kurumların gelişimleri için ihtiyaç duydukları gücü oluşturur. Kurumsal itibar bileşenlerinin hangi sosyal paydaşlar tarafından nasıl algılandığını ortaya çıkarmak, kurumsal itibar yönetimi için halkla ilişkiler uygulamacılarına kolaylık sağlar. Bu nedenle kurumsal itibarın genel olarak kurum iletişiminin ve daha özel olarak da halkla ilişkilerin araçlarından olduğunu söyleyebiliriz. Bu çalışmada da kurumsal itibar bileşenlerinin iç paydaşlar tarafından nasıl algılandığını ortaya koymak amaçlanmıştır. Kurum itibarı analizi bir alan araştırması olup betimsel türde bir çalışmadır. Kurumsal itibarın kamu sağlık hizmet örgütü olan bir hastanenin iç paydaşları baz alınarak ölçümlenmesi bu çalışmanın sınırlılığıdır.

An analysıs about corporate reputation components: How do the internal stakeholders working in state hospital that provides health service the reputation

The discipline of public relations has become different with reference the strategic role of communication which is changing and developing in organizations. In this context, reputation related with some factors such as corporate social responsibility, trust, the relationship with the stakeholders and service quality in parallel to corporate financial responsibilities has been the basic source of organizational skills in the new competition conditions. Because, reputation is a many-sided component depending on the perceptions of stakeholders’ experience and focuses what and how it has been done in the organizations. Therefore, with putting these factors that constitute reputation at the front part, the public relations practitioners create the power that organizations need for their improvement. As a result, to show which and how stakeholders perceive the corporate reputation components provides an indispensable requirement to public relations practitioners for corporate reputation management. So, it can be said corporate reputation in general is a tool of corporate communication and in particular is a tool of public relations. The aim of this study is to define how the reputation components has been perceived by internal stakeholders. The analysis of corporate reputation, a field research, is a descriptive study. The study is limited with the measurement of corporate reputation basing a public health corporation’s internal stakeholders.

___

  • Bennett R ve Kottasz R (2000) Practitioner Perceptions of Corporate Reputation: An Emprical Investigation, Corporate Communication: An International Journal, 5(4), 224-235.
  • Bromley B D (2001) Relationships Between Personal and Corporate Reputation, European Journal of Marketing, 35(3-4), 316-334.
  • Dentchev A N ve Heene A (2004) Managing the Reputation of Restructuring Corporations: Send the Right Signal to the Right Stakeholder, Journal of Public Affairs, 4 (1), 56-70.
  • Dolphin R R (2004) Corporate Reputation – A Value Creating Strategy, Corporate Governance 4 (3), 77-93.
  • Dörtok A (2004) Kurumsal İtibarınızdan Kaç Sıfır Atabilirsiniz?, Rota Yayınları, İstanbul. Fombrun C J (1998) Indices of Corporate Reputation: An Analysis of Media Rankings and Social Monitors’ Ranking, Corporate Reputation Review, 1 (4), 327-340.
  • Fortune Magazine, http://money.cnn.com/ magazines/fortune (28.10.2005).
  • Haris Interactive, Fombrun C, “Corporate Reputation Quotient”, file://C:/Documents and Settings/b/Desktop/Corporate Reputation Quotient.htm (29.10.2005).
  • Herbig P ve Milewicz J (1993). The Relationship of Reputation and Credibility to Brand Success, Journal of Consumer Marketing. 10 (1), 5-10.
  • Hildebrandt L ve Schwalbach J (2000) Finantial Performance Halo in German Reputation Data, Forschungsbericht, Institut für Management der Humbolt-Universitat zu Berlin, (Schwaiger 2004, s. 55’den alıntı).
  • Gotsi M ve Wilson A (2001) Corporate Reputation: Seeking a Definition, Corporate Communication: An International Journal, 6 (1), 24-30.
  • Grunig E J (2005) Halkla İlişkiler ve İletişim Yönetiminde Mükemmellik, Rota Yayın Yapım, İstanbul.
  • http://www.harrisinteractive.com/news/Wirthli n Report/2001/twr0103.pdf
  • http://www.prfirms.org/docs/corp_cred_survey .pdf (29.10.2005)
  • Kitchen J P ve Laurence A (2003) Corporate Reputation: Eight Country Analysis, Corporate Reputation
  • Kurtuluş K (1992) Pazarlama Araştırmaları, İstanbul Üniversitesi Yayınları, İstanbul.
  • Kuyucu Akar B (2003) Kurumlarda Başarılı ve Etkin İtibar Yönetimi, Yılmaz Argüden (der), İtibar Yönetimi, ARGE Danışmanlık Yayınları, İstanbul.
  • Sykes S (2002) Talent, Diversity and Growing Expectations, Journal of Communication Management 7 (1), 79.
  • Schwaiger M (2004) Components and Parameters of Corporate Reputation An Empirical Study, Schmalenbach Business Review, 56, 46-71.
  • Şatır Ç (2006) The Nature of Corporate Reputation and The Measurement of Reputation Components: An Emprical Study Within A Hospital, Corporate Communications: An International Journal, 1 (1), 56-63. Review 6 (2), 103-117.