Internet ve sosyal medya kullanımı üzerine bir uygulama

İnsanlık tarihi boyunca hep var olan iletişim artık yeni bir boyut kazanmıştır. Hızla değişen tekno-loji, giderek artan istek ve ihtiyaçlar birtakım iletişim araçlarının gelişmesini sağlamıştır. Bu iletişim araçları artık günümüzde iyice popüler olan internet ve internet üzerinden sosyal paylaşım ağlarıdır. İnsanlar internet ve sosyal ağlar sayesinde yeni iletişim fırsatları keşfetmişler ve kullanmaya başlamışlardır. Geleneksel kitle iletişim araçlarından farklı olarak sosyal medya kullanımı hızla genişleyen bir etki alanı yaratmaktadır. Sosyal ağlar insanlara, düşüncelerini ve eserlerini paylaşacakları imkanlar yaratmakta, paylaşım ve tartışmanın esas olduğu bir medya sunmaktadır. Sosyal medya olarak kullandığımız bu ortamlar, kullanıcı tabanlı olmasının yanında kitleleri ve insanları bir araya getirmesi ve aralarındaki etkileşimi arttırması bakımından da önem taşımaktadır. Kurum ve kuruluşlar da artık ulaşmak istedikleri hedef kitlelere sosyal medya aracılığıyla ulaşmakta ve mesajlarını bu yolla iletebilmekt edir. Kurum dışına olduğu kadar kuruluşlar, kurum içinde de iletişimin hızlı ve katılıma açık olarak sağlanmasında sosyal medyayı kullanmaktadır. Her geçen gün artan kullanıcı sayısıyla sosyal medya artık hayatımızın bir parçası hatta odak noktası haline gelmiştir. Bu çalışma ile, sosyal paylaşım ağları ve sosyal ağlarının kullanım nedenleri araştırılmış ve Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri örnekleminde anket uygulayarak gençlerin sosyal medya kullanım alışkanlıkları analiz edilmiştir.

An application on the use of internet and social media

Communication, which has been existed throughout the history of mankind, has gained a new dimension in recent years. Rapid change in technology and increasing number of needs and requests led to the development of new means of communication. These communication means,namely internet and social networks via internet, are quite popular nowadays. Thanks to internet and social networks, people have discovered and begun to use new communication opportunities. Unlike traditional mass media, use of social media creates a rapidly expanding domain. Social networks create opportunities for people to share their thoughts and works, and offer a media, which is based on sharing and discussion. In addition to being a user-based environment, social media is also an important tool since it brings people together and increase interaction between them. Institutions and organizations aretrying to reach their target audiences and transmit their messages through social media. As well as out of institution, organizations use social media as arapid and participatory communication tool within institution. With growing number of users, social media became a part or even a focal point of our lives. In this study, social networks and reasons of its usage were examined and social media usage habits were analyzed with a survey applied on Selcuk University Faculty of Communication students.

___

  • Aksu H, Çankaya, M N ve Candan U (2011) Her Şey Çıplak Bildiğiniz İnternetin Sonu: Web 3.0, Kapital Medya Hizmetleri A.Ş. İstanbul.
  • Aziz A (2008) İletişime Giriş, Aksu Kitapevi, İstanbul.
  • Bakan Ö (2008) Halkla İlişkiler Aracı Olarak İnternet, Ahmet Kalender-Mehmet Fidan (Ed.), Halkla İlişkiler, Tablet Yayınları, Konya, 373-389.
  • Bayraktutan G, Binark, M, Çomu T, Doğu B, İslamoğlu G ve Aydemir A T (2012) Sosyal Medyada 2011 Genel Seçimleri: Nicel-NitelArayüzey İnce lemesi, Selçuk İletişim Derg, 7(3),15-16.
  • Dikener O (2010) İnternet Reklamcılığında Web Tasarımı, Aybil Yayıncılık, Konya.
  • Gülerarslan A (2011) İzleyici Reklamla Ne Yapar İnternet Reklamlarına Yönelik Kullanım Ve Motivasyonlar, Tablet Kitapevi, Konya.
  • Karaçor S (2007) Reklam İletişimi İnternet ve Gazete Reklamlarının Etkilerine Yönelik Bir Araştırma, Çizgi Kitapevi Yayınları, Konya.
  • Sayımer İ (2008) Sanal Ortamda Halkla İlişkiler, Beta Yayınları, İstanbul.
  • Scott, D.M (2010) The New Rules of Marketing and PR, John Wiley and Sons, New Jersey.
  • Şeker T (2005) İnt ernet ve Bilgi Açığı, Çizgi Kitapevi, Konya.
  • Vural Z (2006) Bilgi İletişim Teknolojileri ve Yansımaları. Yayın No:893, Nobel Yayınları, Ankara
  • Vural Z ve Bat M (2010) Yeni Bir İletişim Ortamı Olarak Sosyal Medya: Ege Üniversitesi İletişim Fakültesine Yönelik Bir Araştırma, Yaşar Üniversitesi Dergisi, http://journal.yasar. edu.tr/wp content/uploads/2012/08/3_BVural_ MBat.pdf, erişim tarihi: 20.12.2012.
  • Weinberg, T (2009) The New Community Rules: Marketing On The Social Rules, O’Reilly Media, USA.
  • Yağmurlu A (2011) Kamu Yönetiminde Halkla İlişkiler ve Sosyal Medya, Selçuk İletişim Derg, 7 (1), 5-15.
Selçuk İletişim-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1999
  • Yayıncı: Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Medya yakınsaması: Hızlı yanıt veren kod aracılığıyla geleneksel gazetenin, çevrimiçi gazete ile ar tan rekabet potansiyeli üzerine bir tartışma

Celalettin AKTAŞ

TÜRKİYEDE ÇOCUKLARA YÖNELİK BÜTÜNLEŞİK PAZARLAMA İLETİŞİMİ ÖRNEĞİ: SÜT İÇME ALIŞKANLIĞI ÜZERİNE UYGULAMALI BİR ÇALIŞMA

Göksel ŞİMŞEK, Aşina GÜLERARSLAN, Duygu AYDIN

Kentlerde çevre bilincinin oluşturulması sürecinde bir halkla ilişkiler aracı olarak festivallerden yararlanılması : İstanbul ecofest'e katılanlar üzerine bir araştırma

Funda YALIM, Simge KURBAN

TÜRK MEDYASINDA KADIN SPORCULARIN TEMSİLİ: ÜÇ GAZETENİN İÇERİK ANALİZİ

Ömer BAKAN

TV haberciliğinde editoryal bağımsızlık sorunu : Türkiye televizyon haberciliğinde editoryal bağımsızlık sorununa ilişkin alan araştırması

Hakan YÜKSEL, Yusuf YURDİGÜL

KUYU FİLMİNDEKİ ARZU KAVRAMININ LACANCI PSİKANALİTİK YAKLAŞIM ÇERÇEVESİNDE ÇÖZÜMLENMESİ

Mehmet TURAN

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ARASINDA İNTERNET KULLANIM ÖRÜNTÜLERİ

Şükrü BALCI, Ayşe GÖLCÜ, Minel ÖCALAN

KENTLERDE ÇEVRE BİLİNCİNİN OLUŞTURULMASI SÜRECİNDE BİR HALKLA İLİŞKİLER ARACI OLARAK FESTİVALLERDEN YARARLANILMASI: İSTANBUL ECOFEST'E KATILANLAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Funda YALIM, Simge KURBAN

TÜKETİM TOPLUMUNA ELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM: KÜLTÜR BOZUMU VE YIKICI REKLAMLAR

Uğur BAKIR, Murat ÇELİK

Representations of female athletes in the Turkish media: A content analysis of three newspapers

Ömer BAKAN