ROLAND BARTHES’IN ELEŞTİREL YAKLAŞIMI VE “CAMERA LUCIDA” ADLI KİTABI ÜZERİNE BİR İNCELEME

Bu çalışmada Roland Barthes’ın, farklı anlamlandırma biçimleri üzerine olan ilgisinin yanı sıra, okur kimliği ile fotoğraf üzerine kattığı anlam irdelenmiştir. Yazarın, fotoğraf üzerine yaptığı incelemelerde nesnel gerçekliği bir kenara bırakıp anlık göstergelerde kendi duygularını ortaya koyarken gerçekleştirdiği yeni yaklaşımlar üzerinde durulmuştur. Bu yaklaşımlarda fotoğrafın izleyici için öznel duyguların ortaya konulduğu bir araç haline gelişi gözlenmiştir. Ayrıca bu çalışmada Barthes’ın fotoğraf üzerindeki gösterge dizgelerini anlattığı ve göstergelerin yapısını açıklama çabası içine girdiği sorgulanmaktadır. Yazarın “Camera Lucida” adlı kitabında incelenen her fotoğrafın onun gösterge bilimsel serüveninin bir kanıtı olarak ortaya çıktığı görülmektedir. Burada kullandığı fotoğraflar ile yazılı metni bütünleştirmiş, görüntü ve anlatım arasındaki ayrımı da ortadan kaldırmıştır. Barthes, fotoğraf üzerindeki görüntüyü, ‘Studium’ ve ‘Punctum’ olarak adlandırdığı iki kavramla açıklamıştır. Studium’u, izleyicinin fotoğrafı anlamlandırma biçimi, Punctum’u ise iç anlatım olarak tanımlamıştır. Çalışmasında poz kavramına da değinen Roland Barthes, pozu fotoğraf çekimleri anındaki süre ile onu geçmişe götüren ara süreç olarak tanımlamıştır.

A REVIEW ON ROLAND BARTHES’S CRITICAL APPROACH AND HIS BOOK “CAMERA LUCIDA”

This study aims to analyse Barthes’ interest in different ways of interpretation as well as the narration of the author on the photo from the point of view of the reader. This work also focuses on new approaches which the author has carried out by reflecting his own feelings on instant visualisation, thereby ignoring the objective reality in research on photograph. In these approaches, it is observed that photograph has become a means of reflecting subjective feelings for the followers. Furthermore, it is questioned that Barthes expresses images on photography and he is in a struggle for the structure of the images in this work. It is accepted that each photograph analysed in the author’s book, “Camera Lucida”, is evidence for his journey of semiotics. He integrates his written text into the photographs, used in his book, thus removing the division between image and narration. He explains the image on the photograph with two terms that are entitled to ‘Studium’ and ‘Punctum’ by Barthes. On the one hand, he defines that Studium is a way of followers’ interpretation of a photograph, on the other hand, Punctum is based on self narrative. In his work, Roland Barthes defines that ‘pose’ is by-process which stands for the time taking back him to the past and the period of time throughout photos hoots.

___

Barthes, Roland. (1999a). Yazı ve Yorum (T. Yücel, Çev.). İstanbul: Metis Yayınları.

Barthes, Roland. (1999b). Ara olaylar (S. Rifat, Çev.). İstanbul: Kaf Yayınları.

Barthes, Roland. (1998a). Roland Barthes (S. Rifat, Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Barthes, Roland. (1998b). Çağdaş Söylemler (T.Yücel, Çev.). İstanbul: Metis Yayınları.

Barthes, Roland. (1993). Göstergebilimsel Serüven (M. Rifat - S.Rifat, Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Barthes, Roland. (1996). Camera Lucıda Fotoğraf Üzerine Düşünceler (R. Akçakaya, Çev.) İstanbul: Altıkırkbeş Yayınları.

Baudrillard, Jean. (2010). Sanat Komplosu (E. Gen, Çev.). İstanbul: İletişim Yayınları.

Calvet, Louis- Jean. (2017). Roland Barthes 1915-1980 (S. Rifat, Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Foster, Hal. (2009). Gerçeğin Geri Dönüşü (E. Hoşsucu, Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

İnal, Ayşe. (2003). “Roland Barthes: Bir Avant-Garde Yazarı”, İletişim: Araştırmaları. Erişim: 10.02.2018. goo.gl /23/665/8473

Moran, Berna. (1999). Edebiyat Kuramları ve Eleştiri. İstanbul: İletişim Yayınları.

Rifat, Mehmet. (1996). Göstergebilimcinin Kitabı. İstanbul: Düzlem Yayınları.

Sontag, Susan. (1991). Sanatçı: Örnek Bir Çilekeş (Y. Salman, Çev.). İstanbul: Metis Yayınları.

Sollers, Philippe. (2017). Roland Barthes’ın Dostluğu (S. Rifat, Çev.). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.