GÜZEL SANATLAR AÇISINDAN "GEMİDE" FİLMİ

Serdar Akar'ın yönetmenliğini yaptığı 'Gemide' filmi 1990'lar Türkiye'sinde, bir kum kosterinde yaşanan olayları anlatır. Filmdeki karakterler, dönemin kültürel yapısı ile biçimlenmiş ahlaki ilkeler çerçevesinde kararlar alarak başlarından geçen olaylara çözümler bulmaya çalışırlar. Tercihlerinin, eylemlerinin ve yönetmenin konuyu işleme biçiminin, şiddetin normalleşmesi ve kadına şiddet gibi hassas konuların tartışılması için iyi bir zemin oluşturduğu düşünülmektedir. Bu makale, Gemide filminin yapısal ve sinematografik değerlendirmesini yapmaktan çok, içinde barındırdığı kodların çözümlemesini, disiplinler arası iletişimi gözeterek ve güzel sanatlar eğitimi alan bir gözün penceresinden bakarak, biçimsel ve içerik bağlamında değerlendirmeye çalışmaktadır.

THE MOVIE "GEMIDE" IN TERMS OF FINE ARTS

The movie 'Gemide', directed by Serdar Akar, is concerned with the events that took place in a coaster. The characters in the movie try to find solutions to events through taking decisions within the ethical code, shaped with the cultural structure of the period. Their choices, actions and the way director discusses to the subject, make delicate issues such as of violence against woman and the normalization of violence discussible within the integrity of the movie. This article, rather than making structural and cinematographic assessment, tries to analyze the inherent codes of the movie in terms of form and content through the eyes of someone with fine arts education and considering interdisciplinary communication.

___

Alcaraz, M. J. (2009) Being Hit Artistically. Cultures of Voilence- 5th Global Conferance.

Volume 10, Number 21. Erişim: 18.09.2013, http://www.inter-disciplinary.net/ati/violence/v5/alcaraz%20paper.pdf.

Antmen, A. (2010). 20. Yüzyıl Batı Sanatında Akımlar. İstanbul: Sel Yayıncılık.

Atölyemor. (2007). Filmin Cinsiyeti, Cinsiyetçiliği!. Erişim: 10.09.2013. http://www.yenifilm. net/yazi.php?id=15.

Bazin, A. (2011). Sinema Nedir?. (İ. Şener, Çev.). İstanbul: Doruk Yayınları.

Horvizt, R. Chris Burden. Artforum Magazine, Vol: XIV, No. 9. Sayfa 24-31. Erişim: 10.09.2013, http://www.volny.cz/rhorvitz/burden.html.

Pezzella, M. (2006). Sinemada Estetik. (F. Demir, Çev.). Ankara: Dost Kitabevi Yayınları.

Marie, R., Hagen, R. (2005). What Great Paintings Say; From Bayeux Tapestry to Diego Riviera. Volume-1. Köln: Taschen.

Türk Dil Kurumu. Erişim: 10.10.2013, http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.52e91d89dd5734.32320628.