BIR ÇAĞDAŞ SANAT STRATEJISI OLARAK ZANAAT VE KOLEKTIVITE

Çağdaş sanat alanında zanaat kavramının, sosyal ve politik uzantıları ile sanat gündemine yeniden taşındığını görmekteyiz. 20. yüzyıl görsel kültür politikalarının etkileri ve modernist sanatın dışarıda bıraktığı el becerisini, kavram olarak yeniden mercek altına alan örnekler, dışarıda kalan bilgiyi tekrar gözden geçirme olanağı sunmaktadır. Konu bu makalede, bilgi ve deneyime dayalı geliştirilen beceri ile ilişkili olan zanaat ve onun kolektivite kavramı ile olan bağı özelinde ele alınmaktadır. Ardmore Seramik Atölyesi'nin Güney Afrika'da AIDS konusuna dikkat çekmek üzere yaptığı üretim ve sanatçı Ai Weiwei'in "Ayçiçeği Çekirdekleri" projesi üzerinden zanaat ve kolektivite kavramları bir çağdaş sanat stratejisi olarak incelenmektedir.

CRAFT AND COLLECTIVITY AS A STRATEGY OF CONTEMPORARY ART

The concept of craft in contemporary art, has been brouth back to agenda of art with its social and political extensions. The impact of 20th century visual culture policies and modernist art excluding the hand skill, the examples bringing back the concept under the spotlight, offers the opportunity to review again the bating information . The topic in this article discuses in private, the concept of craft associated with knowledge and experience based development of skill, and its bond with the concept of collectivity. As a contemporary art strategy the concept of craft and collektivity are examined through the Ardmore Ceramic Studio's production to draw attention on AIDS in South Africa and the artist Ai Weiwei's "Sunflower Seeds" project.

___

Adamson, G. (2007). Thinking Through Craft. Oxford:Berg Publisners.

Beuys, J. (2011). Biçim Karşısında Tutumlar. C. Harrison, P. Wood (Ed.) (S. Gürses, Çev.). Sanat ve Kuram 1900-2000 Değişen Fikirler Antolojisi (s. 951-953). İstanbul: Küre Yayınları.

De Certeau, M. (2008). Gündelik Hayatın Keşfi-I. (L. A. Özcan, Çev.). Ankara: Dost Kitabevi Yayınları.

Esanu, O. (2013). Çağdaş Sanat Aslında Neydi? Neoliberal Dönemde Çağdaş Sanatın Örgütlenmesi ve Soros Çağdaş Sanat Merkezleri. A. Artun, N. Örge (Ed.). (N. Örge, Çev.). Çağ- daş Sanat Nedir? (s. 95-123). İstanbul: İletişim Yayınları.

Sennett, R. (2009). Zanaatkar. (M. Pakdemir, Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.