Plastik Sanatlardaki Üretimlerde Ele Alınış Biçimiyle Göç Olgusu

Göç olgusu tarih boyunca toplumların oluşumunda ve kültürel değişimlerinde başat bir rol oynamıştır.Sanat ise hayata dair her türlü veriyi içinde barındıran ve yansıtan bir olgudur. Sanat her ne kadar öznel birtavrın yansıması olsa da o öznel tavrın oluşmasında toplumsal oluşumların etkisi yadsınamaz bir gerçektir.Dolayısıyla, toplum içinde yaşayan ve toplum yapısından doğrudan etkilenen sanatçının üretimi de göçtenetkilenen toplumun da yansıması olacaktır. Toplum ve kültür yapısının biçimlenmesinde önemli bir yeriolan göç olgusunun sanat üretimi üzerindeki etkisi, özellikle az gelişmiş ülkelerden gelişmiş ülkelere göçeden sanatçıların çalışmalarında belirgindir. Göç konusunu ele alan sanatçıların çalışmalarında, yenicoğrafyalarda kimliksizleşme, kimlik çatışmaları, yer edinme çabası ve uyum sorunlarını ele aldıklarıgörülür. Bu bildiri, farklı kültürlerden göç etmiş sanatçılar ve onların göç konusunu ele alan plastik sanatlaralanındaki çalışmaları üzerine odaklanarak sanatçıların çalışmalarındaki göç sorununu örneklerle incelemeyiamaçlamaktadır. Bu kapsamda Türk asıllı Alman sanatçı Nasan Tur, Afrikalı-Amerikalı sanatçılar GleenLigon ve Kara Walker, Azerbaycanlı sanatçı Faig Ahmed, Doğu-Batı çatışmasını ele alan Türk sanatçılarHalil Altındere ve Şener Özmen’in çalışmaları üzerinden göç olgusunun sanattaki yeri irdelenmiştir.

___

  • Berwick, Carly. (2011). Stranger in America. New York: Burnet Editions.
  • Çabuklu, Yaşar. (2006). Bedenin Farklı Halleri. İstanbul: Kanat Kitap.
  • Erkayhan, Şafak. (2008). 1980 sonrası Almanya’da Türk Sanatçılar: Göç ve Kültürel Kimlik. İstanbul: İTÜ Sosyal Bil. Ens. Der.
  • Harvey, David. (2013). Asi Şehirler. İstanbul: Metis Yayınları.
  • Martinik, Elena. (27 Ağustos 2016). Who are the Biggest Contemporary Black Arstist?. Web: https://www.widewalls.ch/black-artists/ adresinden 05.06.2017’de alınmıştır.
  • Kristeva, Julia. (1996). Yabancı için Tokkata ve Füg. (Çev. İskender Savaşır). Defter, no 28. İstanbul: Nadir Kitap.
  • Sennett, Richard. (2010). Kamusal İnsanın Çöküşü. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Cocozza, Paula. (13 Kasım 2016). Magic Carpets:the Art of Faig Ahmed’s Melted nd Pixellated Rugs. Web: https://www.theguardian.com/artanddesign/2016/nov/13/magiccarpet- art-faig-ahmed-rugs-azerbaijan adresinden 05.06.2017’de alınmıştır.
  • Tur, Nasan. www.nasantur.com adresinden 05.06.2017’de alınmıştır.