PVC/PMMA blendlerinin karışabilirliğinin viskozimetrik ve spektroskopik yöntemler ile incelenmesi

Bu çalışma ile poli(vinil klorür)/poli(metil metakrilat) (PVC/PMMA) blendlerinin karışabilirliği viskozimetrik ve spektroskopik yöntemler kullanılarak incelenmiştir. Blend örnekleri ortak çözücü yardımıyla blend hazırlama tekniğine göre, tetrahidrofuran (THF) kullanılarak hazırlanmıştır. Viskozimetrik çalışmalar için; 0.4 $g.dL^{-1}$ , 0.6 $g.dL^{-1}$, 0.8 $g.dL^{-1}$ ve 1 $g.dL^{-1}$ derişimlerde ve farklı PMMA içeriklerinde (%20, %40, %60 ve %80) hazırlanan blend örneklerinin ve saf çözücünün 25°C, 30°C ve 35°C'de Ostwald viskozimetresi kullanılarak akma süreleri ölçülmüştür. Sonuçlar karışabilirlik ölçütü olarak adlandırılan $\Delta b$ parametresinin hesaplanması amacıyla kullanılmıştır. 0.6 $g.dL^{-1}$ ve 1 $g.dL^{-1}$ derişimde %20 PMMA içeren blendler ile 0.8 $g.dL^{-1}$ derişimde %80 PMMA içeren blendler tüm çalışma sıcaklıklarında karışabilir bulunmuştur. Ortak çözücü THF'in uçurulmasıyla film halinde elde edilen blend örneklerinin ve saf polimer filmlerinin FT-IR cihazıyla spektrumları alınmıştır. PVC'nin C-Cl gerilmesindeki ve PMMA'nın C=O gerilmesindeki kaymalar, PVC'deki klor ile PMMA'nın karbonil grubu arasındaki etkileşimi ifade ettiğinden, spektroskopik çalışmalar sonucunda PVC'nin PMMA ile çalışma koşullarında karışabildiği bulunmuştur.

In this study, miscibility of PVC/PMMA Blends were determined by viscosimetric and spectroscopic methods. Blend samples were prepared by common solvent technique using tetrahydrofuran (THF) as solvent. For viscosimetric studies, flow times of blend samples, prepared in different concentrations (0.4 $g.dL^{-1}$, 0.6 $g.dL^{-1}$, 0.8 $g.dL^{-1}$ ve 1 $g.dL^{-1}$) and different PMMA contents (%20, %40, %60 ve %80), and pure solvent were measured by Ostwald viscosimeter.The results were used in the calculation of miscibility parameter, $\Delta b$. 0.6 $g.dL^{-1}$ and 1 $g.dL^{-1}$ concentratior blends with a PMMA content of 20% and 0.8 $g.dL^{-1}$ concentration blends with a PMMA content of 80°/ were found miscible in all working temperatures THF was evaporated and FT-IR spectrum of thesi blend films and pure polymer films were determined Shifts in C-Cl stretching of PVC and C=O stretching of PMMA are the results of interaction of CI atoms oi PVC with carbonyl group of PMMA. Therefore, PVC was found miscible with PMMA according to spectroscopic studies.

___

1.Utracki, L.A., Polymer Alloys and Blends, Hanser Gardner Publications, USA, 1990. 2.Ram, A., Fundamentals of Polymer Engineering, Plenum Press, New York, 1997.

3.http://www.psrc.usm.edu/macrog/index.htm.

4.Flory, P.J., Principles of Polymer Chemistry, Cornel Univ.Pr., 1953.

5.Ramesh, S., Yahaya, A.H., Arof, A.K., Solid State Ionics, 2002, 148,483-486.

6.Saçak, M., Polimer Kimyası, Gazi Kitabevi, Ankara, 2002.

7.İmren,D.,Pol(vinilklorür)'ün Diğer Bazı Vinil Polimer ve Kopolimerlerle Karışabilirliğinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Cumhuriyet Ünv.,Sivas, 1998. 8.Sen, A.K., Mulherjee, G.S, Polymer, 1963,34,2386.