Enerji sistem harmoniklerinin reaktif güç kontrol rölelerine etkileri

Çağımızın vazgeçilmez enerji türü olan elektrik enerjisi, bir çok problemi de beraberinde getirmektedir. Elektrik enerjisinin daha verimli kullanılabilmesi için, enerji kalitesi kavramı ortaya çıkmaktadır. Enerji kalitesindeki bozulmaların en önemlilerinden biri olan harmonikler, günümüzde kullanımı hızla artmakta olan yarı iletken teknolojisinin, şebekelere kattığı doğrusal olmayan yükler nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Harmoniklerin yol açtığı bozulmalar sistemde önemli bir problemdir. Bu nedenle, harmoniklerin zararlı etkilerinin bilinmesi ve üretici firmalar tarafından gereken önlemlerin alınması gereklidir. Ayrıca sistemdeki her bir donanım için harmonik seviyelerinde bir sınırlama getirilmelidir.

Indispensable energy type of our modern age "Electric Energy" , also brings out a lot of problems. For more efficient use of Electric Energy, concept of Power Quality has appeared. Harmonics as one of the most important factors in Power Quality distortions come out because of the extremely non-linear load injection of the extending usage of semiconductor technology to the network. Harmful effects of harmonics should be known and required precatuions should be taken by the manufacturer companies. Furthermore harmonic levels should be limited for each accessory in the system.

___

[1]. YEĞİN, E.M., BAYRAK, M., ALBOYACI, B., Aydınlatma Sistemlerinin Ürettiği Harmonikler, Bursa IV. Elektromekanik Sempozyumu, 1997

[2]. SCHNIDER ELECTRIC, Cahier Tecnique No.152