Statik reaktif güç kompanzasyonu uygulaması ve matlab simülasyonu

Elektrik enerjisi, günümüzde en yaygın olarak tüketilen, çok kullanışlı fakat bir o kadar da pahalı bir enerji türüdür. Enerjinin üreticisi, dağıtıcısı ve tüketicisi, minimum maliyet ve maksimum tasarruf için çeşitli araştırmalar yapmaktadır. İşte bu araştırmaların bir sonucu olan Reaktif Güç Kompanzasyonu bu gün önemli bîr tasarruf önlemi olarak karşımıza çıkmıştır. Teknolojinin ilerlemesiyle daha kaliteli bir elektrik enerjisi ihtiyacı hissedilmiş ve bu kaliteyi sağlamak için daha teknolojik reaktif güç kompanzatörleri kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada, klasik kompanzasyon sistemlerinin ve alternatif olarak sunulan statik VAR sistemlerinin çalışması simülasyon (benzetim) yolu ile anlatılarak avantaj ve dezavantajları anlatılmıştır.

Electric energy is not only widespread used and serviceable but also an expensive type of energy. Producer, distributor and consumer are always researching for economizing electric energy. Reactive Power Compensation is one result of these research. With developing technology, people needs electric energy of better quality and to provide this quality, more effective reactive power compensators are used. In this study, conventional compensation systems and static VAR compensation systems have been mentioned via simulation and these systems Inive been compared with each other in terms of advantages and disadvantages.

___

1.BAYRAM M., Prof, Dr., Kevvetli Akım Tesislerinde Reaktif Güç Kompanazasyonu, Birsen Yayınevi, İstanbul 2000

2.UZUNOĞLU M., Yrd. Doç. Dr., Her Yönü ile Matlab, Türkmen Kitabevi, İstanbul 2003

3.ÖZDEMİR A., Elektrik Yüksek Müh., Reaktif Gücün Hızlı Değişen Olaylarda Yapay Sinir Ağı ile Kontrolü, Doktora Tezi, İstanbul 1997

4.GÜLGÜN R., Prof. Dr., Güç Elektroniği, Yıldız Teknik Üniversitesi Basım-Yaym Merkezi, YTÜ.EL- 99.0457, İstanbul 1999

5.GÜRDAL O., Doç. Dr., Güç Elektroniği ( Analiz, Tasarım, Simülasyon ), Nobel Yayın Dağıtım, Ankara 2000

6.ARİFOĞLU U., Doç. Dr., Güç Sistemlerinin Bilgisayar Destekli Analizi, Alfa Yayınları, Sakarya 2002