BAŞARININ SOSYO-KÜLTÜREL KÖKENLERİ BAŞARILI OLANLARLA YAPILAN SÖYLEŞİLER ÜZERİNDEN BİR İNCELEME

Başarı insana özgü bir kabiliyet ve duygudur. Ancak başarının ne olduğu konusunda üzerinde uzlaşılmış bir tanım yoktur. Herkesin kendine göre bir başarı tanımı olduğu gibi, bu başarıyı elde etmede izlediği yöntem de farklıdır. Bu noktada kişiyi etkileyen faktörler de değişkendir. Toplumsal olarak kabul görmüş başarı düzeyleri ve eylemleri gelecek nesiller için önemli görülebilir. Bu çalışmada toplumsal olarak başarılı görülmüş ünlü kimselerin başarıya ilişkin görüş ve düşünceleri incelenmektedir. Başarılı ünlülerin, başarı sebepleri, etkilendiği kimseler ve çevreler, izledikleri yöntem karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Sosyo-ekonomik ve kültürel kökenlerin başarıya önemli derecede etkili olduğu sonucuna varılırken, yakın çevrenin, eğiticilerin kişisel gayretin de başarıda en önemli faktörler olduğu görülmüştür. Bununla birlikte başarılı kimselerin meslekî başarıyı yakalamada izledikleri yol ve yöntemlerin gelecek nesillere örnek olabilmesi için yeterli derecede somut öğeler taşımadığı görülmüştür.

Socio-Cultural Origins of Achievement: An Analysis Over Made With

Success is a capability and emotion specific for human being. However, still there is not a definition of what success is, that is commonly accepted. Like everyone has a personal specific success definition of his own, the method he follows to achieve this success also differs. At this point the factors affecting the individual are also variable. Success levels and actions that have been accepted commonly by public are probable to be regarded as important for future generations. Within this study, the main focus is the success related vision and thoughts of people regarded as successful. Success reasons of these people, the other people and environmental factors they have been affected, the methods they followed have been assessed with comparisons. While it is concluded that socio-economic and cultural basics are heavily effective on success, it has also been realized that close environment and the endeavors of the educators are important factors in success. On the other hand, it has been also noticed that the method and ways that successful people follow do not include sufficient concrete items which would be helpful samples for future generations. 

___

  • Doğan, İ. (2004), Sosyoloji –Kavramlar ve Sorunlar- Ankara: PegemA Yay, 69-217.
  • Erdentuğ, N. (1982), “Kişiliğin Oluşması ve Türk Kimliği”, D.T.C.F Dergisi No. 323, Ankara375.
  • Hungtington, S. (2000), Samuel. “Cultures Count”, Culture Matters, Basic Books, 2000, s.XİV’den Kozlu, Cem. Öfkeden Çözüme, İstanbul 2003. 307.
  • Milliyet Pazar Eki, 1 Eylül 2002- 13 Temmuz 2003 tarihleri arası bütün sayılar.
  • Onaran, O. (1981), “Çalışma Yaşamında Güdülenme Kuramları,” Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi,s.205.
  • Tural, N. K. (2002), “Öğrenci Başarısında Okul Değişkenleri ve Eğitimde Verimlilik,” Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, Sayı: 1-2.