HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANKARA DEVLET KONSERVATUVARI FOLKLOR ARŞİVİ DERLEME FİŞLERİ: ÇANAKKALE 1947

Bu çalışmanın amacı, 28 Temmuz-2 Ağustos 1947 günleri arasında Çanakkale ve ilçelerinde gerçekleştirilmiş olan derleme gezilerine ilişkin olarak HÜADK (Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı) Folklor Arşivi’nde muhafaza edilen el yazısı ve daktilo ile yazılmış belgelerin bir araya getirilerek dijital ortama aktarılması ve tanıtılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda, Arşiv’de muhafaza edilen yazılı belgeler arasında Çanakkale derlemeleriyle ilgili olanlar tespit edilmiş ve söz konusu belgelerin orijinal nüshaları titizlikle incelenmiş, herhangi bir değişiklik yapılmadan dijital ortama aktarılmıştır. Çalışmanın sonucunda küçük bir hata dışında el yazısı ve daktilo ile yazılmış olan belgelerin doğru ve birbirleri ile tutarlı olduğu saptanmıştır.

HACETTEPE UNIVERSITY ANKARA STATE CONSERVATORY FOLKLORE ARCHIVE COMPILATION FORMS: CANAKKALE 1947

The aim of this study is to bring together the handwritten and typewritten documents, which are kept in the Folklore Archive of HÜADK (Hacettepe University Ankara State Conservatory), regarding the compilation trips carried out in Çanakkale and its districts between 28 July and 2 August 1947, to digitize and introduce them. For this purpose, among the written documents kept in the Archive, those related to the Çanakkale collections were identified and the original copies of the said documents were meticulously examined and transferred to digital media without any changes. As a result of the study, it was determined that the handwritten and typewritten documents were correct and consistent with each other, except for a small error.

___

  • Ankara Devlet Konservatuvarı Folklor Arşivi, “Çanakkale 1947” başlıklı derleme fişleri dosyası.
  • Ankara Devlet Konservatuvarı Folklor Arşivi, “Arşivce Derleme Plaklar Kataloğu” başlıklı dosya.
  • Ankara Devlet Konservatuvarı Folklor Arşivi, “Arşivce ve Piyasaca Derlenen Plakların Listesi” başlıklı dosya.
  • Ankara Devlet Konservatuvarı Folklor Arşivi, “Demirbaş Defteri”.
  • Devellioğlu, F. (2004). Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lugat. Ankara: Aydın Kitabevi Yayınları.
  • Kaya, C. V. (2014). “Ankara Devlet Konservatuvarı’nın Halk Müziği Alan Araştırmaları Kataloğu”. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul.
  • (https://tr.wikipedia.org/wiki/Avunya Erişim: 2.1.2023).
  • (https://www.ttk.gov.tr/tarih-cevirme-kilavuzu/ Erişim: 2.1.2023)
  • (https://tr.wikipedia.org/wiki/D%C3%B6meke_Muharebesi Erişim: 2.1.2023)