CHARLES DANCLA OP.73 KEMAN METODUNDAN SEÇİLMİŞ ÜÇ ETÜT İÇİN ÇALIŞMA ÖNERİLERİ

Keman, günümüzde ileri seviyede çalma tekniklerine ulaşmış, zengin bir eser literatürü yanı sıra yüzyıllardır kullanılan eğitim amaçlı metotlara sahip bir enstrümandır. 16. Yüzyıldan bu yana, farklı uluslardan besteci ve eğitimciler, eserler yazmış ve eğitim amaçlı metotlar hazırlamışlardır. Bu metotlardan biri de, 1817 doğumlu, Fransız besteci, yorumcu ve eğitimci Charles Dancla’nın Op. 73 “Keman için Yirmi Parlak ve Karakteristik Etüt” metodudur. Sık kullanılan, teknik ve müzikal olarak keman eğitiminde gelişime katkı sağlayan özellikler taşıyan bir metottur. Bir kemancı için, çalıştığı bir eser ya da etütle ilgili teknik ve müzikal olarak farklı bakış açıları taşıyan bilgilere ulaşmak besleyicidir ve çalışına olumlu katkılar sağlar. Dancla’nın op. 73 keman metodundan, birbirinden farklı teknik davranışlar içeren 3,4 ve 17 numaralı etütler seçilmiş, betimsel çalışma yöntemi ile incelenmiştir. Çalışma öneri ve örnekleri ile oluşturulan makalenin öğrenmeye açık tüm kemancılara katkı sağlaması öngörülmüştür.

STUDY RECOMMENDATIONS FOR THREE ETUDES SELECTED FROM THE CHARLES DANCLA OP.73 VIOLIN METHOD

The violin is an instrument that has reached advanced playing techniques today, has a rich literature as well as educational methodes that have been used for centuries. Since the 16th century, composers and educators from different nations have written works and prepared educational methods. One of these methods is Op.73 “Twenty Brilliant and Characteristic Etudes for Violin” method whom French composer, interpreter and educator Charles Dancla, born in 1817. It is a method that is frequently used and that contributes to the development of violin education technically and musically. For a violinist, accessing information that has different technical and musical perspectives on a piece or etude is nurturing and contributes positively to his or her work. Etudes 3,4 and 17 which contain different technical behaviors, were selected from Dancla’s op. 73 violin method and examined with descriptive study method. It is foreseen that the article created with study suggestions and examples will contribute to all violinists who are open the learning.

___

  • Akın-Şişman, Ö. (2018). Dünyadaki Önemli Keman Ekolleri ve Türkiye’de Uygulanan Ekoller. Eğitimde Kuram ve Uygulama, 14 (4), 361-375. doi: 10.17244/eku.420858, s.368
  • Delikara, Ali. (2013). Keman Eğitimine Yönelik Bir” Etüt Analiz Modeli”. Sanat Eğitimi Dergisi, cilt1, (sayı 2) s.1
  • Demirci, Z. F.(2022). Başlangıç Keman ve Viyola Eğitiminde Basılı Parmak Yönteminin Sınanması (Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara (s.16 -17)
  • Edition Peters “20 Etüdes Brillantes op 73 for Violin”
  • Kömürcü, A. (2009) Pietro Rovelli’nin Keman İçin 12 Kaprisinin İncelenmesi ve Teknik Çalışma Önerileri (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul
  • Stanley Sadie, 200, p.389, The New Grove Dictionary of Music and Musicians, Volume 6. Second Edition
  • Ulucan Weinstein, S. (2011). Türk keman okulu’nun oluşumu (Yayınlanmamış Sanatta Yeterlilik Tezi). İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yaylı Çalgılar Sanat Dalı Keman Programı, İstanbul. (s.4)