Murat Gülsoy'un "Ve Ateş Bizi Tüketiyor" romanını J. Campbell'ın monomit kuramı ve arketipsel sembolizm bağlamında okumak

Ve Ateş Bizi Tüketiyor (2019), Murat Gülsoy'un kişilik bölünmesi, hayal, rüya, yolculuk ve arayış gibi temaları ele alarak yazdığı ve post-modern özellikleri olan bir romandır. Romanda ismi verilmeyen, kaybolmuş yaşlı komşusunu aramaya çıkan bir adamın, gece boyunca başından geçen olaylar anlatılmakta, aslında adamın geçmiş ve güncel zaman arasında bölünen kişiliğini yani kendi kendini araması konu edilmektedir. Bu süreçte adam/yaşlı adam, ruhsal bütünlüğe ulaşmak için bilinç dışının karanlık dehlizlerinde yolculuk eder. Adamın geçmişinden izler taşıyan bu seyahat ve karşılaştığı kişiler kurguyu biçimlendirir. Derin bir rüya hâli izlenimi veren yolculukta hayal ile hakikat iç içedir. Uyku/rüya hâlinin kişiye tanıdığı özgürlük ortamında geçen arayış çabası, başkişi olan adamın/yaşlı adamın zaman zaman fantastik denebilecek ortamlarda da bulunmasına olanak tanımaktadır. Çektiği azap, mutsuzluk, korku gibi duygular sebebiyle yaşadığı hayattan uzaklaşmak isteyen adam/yaşlı adam kayboluş ve kendini arayış arasında sıkışıp kalmış, her gün tekrar eden bir kısır döngüye girmiştir. Roman, Joseph Campbell'ın "Kahramanın Sonsuz Yolculuğu" adlı eserinde yer alan monomit kuramının temel aşamalarını kurgu ve içerik yönünden taşımaktadır. Romanda yer alan mekânlar, kişiler, hayaller ve semboller ise C. G. Jung'un geliştirdiği arketipsel sembolizm açısından önem arz etmektedir. Ayrıca romanın baş kişisi olan adam/yaşlı adam da birden fazla arketipi temsil etmektedir. Bu çalışmada, Ve Ateş Bizi Tüketiyor romanı, Campbell'ın çerçevesini çizmiş olduğu kahramanın yolculuğunun aşamaları ve Jung'un arketipleri bağlamında ele alınarak incelenecektir.

___

  • Bars, M. E. (2018). Deli Dumrul Anlatısının Arketipsel Sembolizm Bakımından Çözümlenmesi. SUTAD, 44, 57-75, EISSN: 2458-9071.
  • Başaran, A. (2015). Post-Modern Kahramanın Trajik Yolculuğu. Post Öykü.
  • Campbell, J. (2021). Kahramanın Sonsuz Yolculuğu. İstanbul: İthaki Yayınları.
  • Ecevit, Y. (2016). Türk Romanında Postmodernist Açılımlar. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Fordham, F. (2019). Jung Psikolojisinin Ana Hatları (10 b.). İstanbul: Say Yayınları.
  • Gezeroğlu, S. (2019). Gecenin İçinde Dolanıyoruz Ve Ateş Bizi Tüketiyor. https://kitapeki.com/ve-ates-bizi-tuketiyor/ (E.T. 17.06.2022).
  • Gülsoy, M. (2019). Ve Ateş Bizi Tüketiyor. İstanbul: Can Yayınları.
  • Jung, C. G. (2015). Dört Arketip (5 b.). İstanbul: Metis Yayınları.
  • Karadeniz, M. (2020). Hermann Hesse'in Siddhartha'sını Kahramanın Yolculuğu ve Arketipsel Sembolizm Bağlamında Okumak. Mukaddime, 11/1, s. 1-17. DOI: 10.19059/mukaddime,642369.
  • Melan, M. (2019). Murat Gülsoy'un Romanları Üzerine Bir İnceleme. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). YÖK Ulusal Tez veri tabanından elde edildi (Tez No: 569104).
  • Noyan, S. (2020). Ve Ateş Bizi Tüketiyor Romanında Benlik Bölünmesi ve Bilinçdışı Labirentlerinde Kimlik Arayışı. RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 19, 339-354. DOI: 10.29000/rumelide.752350.
  • Tanpınar, A. H. (2015). Hikâyeler. İstanbul: Dergâh Yayınları.