10. Sınıf tarih ders kitabı hakkında tarih öğretmenlerinin görüşleri

Ders kitapları gerek öğretmenler gerekse öğrenciler tarafından en çok kullanılan ders araç-gereçleridir. Öğretim programın takibini sağlaması ve ders işlenişinde dağınıklığı engellemesi, öğrenci ve öğretmenlerin işlerini kolaylaştırmaktadır. Kitaplarda yer alan hazırlık soruları konunun anlaşılmasına katkıda bulunurken, değerlendirme soruları da konunun pekişmesini sağlamaktadır. Ders kitabı öğretimi programını yansıtmaktadır. Bütün bu özellikleriyle ders kitapları vazgeçilmez materyallerin başında gelmektedir. Yeni hazırlanan 10. Sınıf Tarih Ders Kitabı ve Programı 2017-2018 eğitim öğretim yılında kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmanın amacı 2018 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan öğretim programı ile hazırlanan yeni 10. sınıf tarih ders kitabının fiziksel tasarım, eğitsel tasarım, görsel materyal kullanımı ve ölçme ve değerlendirme boyutlarında tarih öğretmenleri tarafından nasıl değerlendirildiğini tespit etmektir. Çalışma evreni Türkiye’deki İlgi Yayınları 10. sınıf tarih ders kitabını kullanan tarih öğretmenleridir. Çalışmanın örneklemini ise Kırklareli ili tarih öğretmenleri oluşturmaktadır. Örneklem seçimi yapılırken “küme örnekleme” tekniği tercih edilmiştir. Toplanan verilerin analizi için IBM SPSS Statistics 20 programından yararlanılmıştır. Toplanan verilere ait tanımlayıcı istatistikler ayrıntılı olarak verilmiştir. Yapılan Bağımsız örneklem t-testi, Mann-Whitney U Testi, One-Way ANOVA ve Kruskal-Wallis H Testi sonucunda “Yaş”, “Meslekteki Çalışma Yılı”, “Mezun Olduğu Bölüm” değişkenlerine göre öğretmenlerin “Lise Tarih Ders Kitaplarını Değerlendirme” konusuna ilişkin tutum düzeylerinin istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterip göstermediği araştırılmış, anlamlı bir fark bulunamamıştır.

___

  • Akbaba, B. (2013). Lise Tarih Ders Kitaplarını Değerlendirme Formunun Geliştirilmesi. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 11(1), 26-41.
  • Bayram, N. (2017). Sosyal Bilimlerde SPSS ile Veri Analizi (6 b.). Bursa: Ezgi Kitabevi.
  • Berat, G. Candan, A. S. (2022). Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Ortaokul Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarına İlişkin Görüşleri (Karabük Örneği). ABAD, 5(10), 513-531.
  • Büyüköztürk, Ş. (2002). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı (3 b.). Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Cemaloğlu, N. (2003). Öğretimde Ders Kitaplarının Yeri ve Önemi. der. N. Hayta içinde, Konu Alanı Ders Kitabı İnceleme Kılavuzu Tarih 9-12 (s. 1-32). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Güriş, S. ve Astar, M. (2015). Bilimsel Araştırmalarda SPSS ile İstatistik. İstanbul: DER Yayınları.
  • Kılıç, D. (2005). Ders Kitabının Öğrenmedeki Yeri. der. Ö. Demirel ve K. Kıroğlu içinde, Konu Alanı Ders Kitabı İncelemesi (s. 37-50). Ankara: Öğreti Yayınları.
  • Milli Eğitim Bakanlığı. (2018). Ortaöğretim Tarih Dersi (9, 10 ve 11. Sınıflar) Öğretim Programı. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı.
  • Pingel, F. (2003). Ders Kitaplarını Araştırma ve Düzenleme Rehberi. İstanbul: Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı.
  • Şahin, M. ve Köksal, H. (2003). Tarih Ders Kitapları ve Tarihin Mantığı. der. N. Hayta içinde, Konu Alanı Ders Kitabı İnceleme Kılavuzu Tarih 9-12 (s. 53-96). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Tertemiz, N., Ercan, L. ve Kuyubaşı, Y. (2004). Ders Kitabı ve Eğitimdeki Önemi. der. L. Küçükahmet içinde, Konu Alanı Ders Kitabı İnceleme Kılavuzu (s. 34-66). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • UNESCO. (2021). Uluslararası Anlayış, İşbirliği ve Barış için Eğitim ile İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerle ilgili Eğitime İlişkin Tavsiye Kararı. UNESCO Türkiye Millî Komisyonu: https://www.unesco.org.tr/Pages/504/194/ adresinden alındı (Erişim: 2.7.2021).