XIX. Yüzyıldan Bilinmeyen Bir Şair: Mehmed Na’îm ve Mahsûl-i Ömrüm Adlı Eseri

Klasik Türk edebiyatı, XVIII. yüzyılda son büyük temsilcilerini yetiştirmiş ancak sonraki yüzyıllarda da tarih sahnesinden silinmeyip varlığını ve etkisini sürdürmeye devam etmiştir. Bu bağlamda şairlerin yüzyıllardır kullanılan hem dil hem de kültür malzemelerini bir anda terketmemeleri olağandır. XIX. yüzyıl müelliflerinden Mehmed Na’îm, Batı tarzı ile klasik Türk şiirini birleştiren isimlerden biridir. Şairin hayatı ve edebî kişiliği hakkında kaynaklarda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Mehmed Na’îm’in günümüze ulaşan tek eseri, 1304/1886-87 tarihinde Bursa’da Ferâizcizâde Matbaası’nda basılan Mahsûl-i Ömrüm’dür. Makalede söz konusu eserin Latin harflerine aktarımı yapılarak XIX. yüzyıl şairlerinden biri olan Mehmed Na’îm ve edebî kişiliği ile ilgili bilgilerin ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır.

___

  • Hocaoğlu Alagöz, K. (2022). "Mahsûl-i Ömrüm (Mehmed Nâim)". Türk Edebiyatı Eserler Sözlüğü, http://tees.yesevi.edu.tr/madde-detay/mahsul-i-omrum-mehmed-naim [Erişim Tarihi: 10 Mart 2023].
  • Köksal, M. F. (2009). Metin Neşrinde Vezinle İlgili Problemler, Bazı Tespit ve Teklifler. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi. 3, 63-86.
  • Mehmed Na’îm (1304). Mahsûl-i Ömrüm. Bursa: Ferâizci-zâde Matbaası.
  • Ünver, İ. (1993). Çeviriyazıda Yazım Birliği Üzerine Öneriler. Ankara Üniversitesi DTCF Türkoloji Dergisi, XI (1), 51-89.