Cumhuriyet döneminde bir taşra gazetesi: “Bozok”

Yozgat basın tarihi, birbirindBaben farklı özelliklere sahip gazeteler ve gazetelerde çıkan haberlerin yanı sıra güncel, sosyal, siyasi, iktisadî ve kültürel konular hakkında kaleme alınan yazılar ve yazarlar bağlamında dikkate değer bir çeşitliliğe sahiptir. Yozgatlı yazar Abbas Sayar’ın sahibi olduğu “Bozok”, baskı, mizanpaj, sayfa adedi ve muhteva bakımından dönemine göre üstün özelliklere sahip ve Yozgat’ın meselelerini dikkate değer bir sunuş tarzıyla gündeme getiren mühim bir gazetedir. 1950’li yılların Yozgat’ında oldukça etkin olan bu gazetede çıkan yazılar, halkın değer yargılarını değiştirerek halk için bir “cesaret kapısı” haline gelir. Halkı okumaya teşvik eden, halkın siyasi, sosyal ve kültürel anlamda bilgi seviyesini yükselten mühim bir hizmettir. Yozgat sevdasıyla gazetecilik aşkını “Bozok” gazetesinde buluşturan Abbas Sayar, gazeteciliğin maddî ve manevî tüm zorluklarına katlanır. “Bozok” gazetesinin yazarları, Yozgat’ın menfaatleri doğrultusunda hareket etmeyi temel bir yayın politikası olarak benimserler. Türkiye genelinde Yozgat’ın siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik sorunlarını gayet ciddi bir biçimde ele alarak gündeme taşırlar. Bu bağlamda “Bozok”, bölgesel gazeteciliğin sınırlarını zorlayan, memleket meselelerine duyarlı, gündem oluşturan ve güvenilir bir gazetedir. Çalışmamızda, Yozgat basın tarihinin fikrî planda en temsilî örneği olan “Bozok” gazetesinin 1953-1954 tarihleri arasında çıkan toplam 230 nüshasını, gazetenin sahibi olan Abbas Sayar’ın gazetecilik tecrübelerinden yola çıkarak, tematik bir araştırma konusu yaptık. İncelememiz, 1950’li yılların Yozgat’ına ait siyasi, sosyal ve kültürel meselelerin gazete sütunlarında nasıl, ne şekilde ve niçin ele alındığı gibi soruları da cevaplar niteliktedir. Türk edebiyatında daha çok roman ve şiir gibi türlerde kaleme aldığı eserleriyle tanınan Abbas Sayar’ın bir gazeteci olarak bilinmeyen yönlerini de aydınlatmaya çalıştık.

A provincial newspaper in the republican period: “Bozok”

The history of the Yozgat press has a considerable variety in the context of articles in contemporary, social, political, economic and cultural issues and in the context of news in different newspapers and newspapers. “Bozok”, the author of Abbas Sayar in Yozgat, raises issues related to Yozgat's remarkable presentation style and an important newspaper with outstanding features such as print, page layout, page count and content. The articles published in this newspaper which was very influential in the Yozgat of the 1950s changed public values and became a gate of courage for the public. It is an important service that encourages the public to read in political, social and cultural terms and to increase the level of knowledge of the people. Abbas Sayar brings his love of journalism to the newspaper “Bozok” with the love of Yozgat. The writers of the Bozok newspaper adopted the principle of acting as a basic broadcasting policy in the interests of Yozgat. Yozgat, Turkey's political, social, carries agenda taking very seriously the cultural and economic issues. In this context, “Bozok” is a newspaper that pushes the boundaries of regional journalism and is sensitive to the problems of the country. In our study, we made a thematic research topic based on Abbas Sayar's journalist experiences and the owner of the newspaper Abbas Sayar between 1953 and 1954 as the most representative example of Yozgat's press history. Our review also answers questions about how, how and why the political, social and cultural problems of Yozgat in the 1950s were discussed in newspaper columns. We tried to clarify the unknown aspects of Abbas Sayar as a journalist known for his works in novels and poetry in Turkish literature.

___

  • Altınkaynak, Hikmet. (2017). Abbas Sayar Maddesi, Türk Edebiyatında Yazarlar ve Şairler Sözlüğü, İstanbul: Can Yayınları. Kazık, Cemalettin Demir. (1953). Onlar ve Biz, Bozok Gazetesi, Yıl: 6, Sayı: 78, Yozgat: A. Sayar Matbaası. Kiracı, Osman Hakan (1990). Yozgat 17 Yaşında, Yozgat Gazetesi, Yıl: 18, Sayı: 3883, Yozgat: Yozgat Matbaası. Kiracı, Osman Hakan (1991). Gündem, Yirminci Yılın Anlamı, Yozgat Gazetesi, Yıl:18, Sayı: 4130, Yozgat: Yozgat Matbaası. Saygı, Mehmet. (2000). 1950-2000 Arası Yozgat Basını, Bütün Yozgat Dergisi Mart Sayısı, Yozgat. Sayar, Abbas. (1954). Dört Dava, Bozok Gazetesi, Yıl: 7, Sayı: 188, Yozgat: A. Sayar Matbaası,1. Sayar, Abbas. (1954). Dört Dava, Bozok Gazetesi, Yıl: 7, Sayı: 189, Yozgat: A. Sayar Matbaası,1. Sayar, Abbas. (1991). Sizin haritanızda “Yozgat” diye bir şehir var mı? , Yozgat Gazetesi, Yozgat: Yozgat Matbaası,1. Sayar, Abbas. (1991). Kutlama mesajı, Yozgat Gazetesi, Yozgat: Yozgat Matbaası 1-3. Sayar, Abbas. (1991). Hemşehrilerime tekmil ve teşekkürlerimle, Yozgat Gazetesi, Yozgat: Yozgat Matbaası 1-3. Sayar, Abbas. (1991). Her gün kurbanım sana, Yozgat Gazetesi, Yozgat: Yozgat Matbaası 1-9. Sayar, Abbas. (1991). On bir ayın sonrasının Yozgat’ı, Yozgat Gazetesi, Yozgat: Yozgat Matbaası yıl: 17, Sayı: 3966, 2. Sayar, Abbas. (1991). Sayın Lütfullah Kayalar’a, Yozgat Gazetesi, Yozgat: Yozgat Matbaası s. 1-9. Sayar, Abbas. (1993). Bir doğa yadigarı, Yozgat Gazetesi, Yozgat: Yozgat Matbaası 20,1, 4896, Sayar, Abbas. (1993). Ehval-i Yozgat, Yozgat Gazetesi, Yozgat: Yozgat Matbaası Yıl: 20, 4893, 01.06.1993, 1-3. Sayar, Abbas. (1993). Sürgünden sürgüne, Yozgat Gazetesi, Yozgat: Yozgat Matbaası 1.3.1974, 19, 1. Sayar, Abbas. (1993). Yozgat basınına göz atış, Yozgat Gazetesi, Yozgat: Yozgat Matbaası 20, 1. Şefaatlili (1953). “Oku Bozok’u” Şiiri, Bozok Gazetesi, Yıl: 6, Sayı: 64, Yozgat: A. Sayar Matbaası. Türköz, Necdet. (1953). Sanat Mektepleri Cemiyetleri, Bozok Gazetesi, Yıl: 6, Sayı: 78. Uğurcan, Sema (2012). Edebiyatımız I Edebiyat Tarih İlişkisi, İstanbul: Dergâh yayınları.