KUR’AN’DA OLUMSUZ BİR VASIF: MÜDÂHENE

İnsanlara rehber olarak gönderilen Kur’an, onların nasıl olmalarını ve nelerden kaçınmaları gerektiğini anlatırken övülen ve yerilen vasıfları ifade eden bir takım kavramlar kullanmıştır. Yerilen vasıfların en kötülerinden biri de “müdâhene”dir. Bu çalışmada “müdâhene”nin kelime ve terim anlamı, Kur’an’da kullanımları ve bu konuda Kur’an’ın genel olarak ne dediği incelenmiştir. Çalışmada Kur’an’ın bütünlüğü ve nüzul dönemi verileri dikkate alınmıştır. Kur’an’da “müdâhene” kelimesi geçmemekle beraber bu kelimenin kökünün “yağ” anlamına gelmekte olduğu ve bu kökten olan fiillerin Kur’an’da “yumuşak olmak”, “az olmak” anlamlarını ihtiva ettiği görülmektedir. Kur’an’da “müdâhene”nin, kendilerini üstün konumda görüp doğru yolda zannedenlerin vahye müdahale arzusu olarak ortaya çıktığı ve bu vasfın şiddetle yerildiği görülmektedir.

A NEGATIVE CHARACTERISTIC BLARNEY IN QURAN: BLARNEY

ABSTRACT Quran, which was sent to be a guide to people, uses some terms that express praised and condemned characteristics while explaining people how to behave and what to avoid from. One of the worst condemned characteristics is “blarney”. In this research, word and term meaning of “blarney”, its usage in Quran and what is generally said about “blarney” in Quran is studied. Quran`s wholeness and revelation term data are taken into consideration in the research. “Blarney” term does not take place in Quran, it is seen that, this word`s root have the meanings of  “being soft and being few”. In Quran, it is seen that, “blarney” emerges as the desire of interference to revelation the people who see themselves superior and suppose themselves in the right way, and this characteristic is strongly condemned. .

___

  • Taberî, Ebû Cafer Muhammed b. Cerir b. Yezid: Câmiü'l-Beyân an Te’vîli Âyi’l Kur’an, Tahk. Ahmed Muhammed Şakir, 24 c., y.y., Müessetü’r-Risale, 1420/2000. Vâhidî, Ebu’l-Hasan Ali b. Ahmed b. Muhammed b. Ali: el- Vecîz fî Tefsîri Kitabî’l-Azîz, Tahk. Saffân Adnân Dâvûdî, Dımeşk, Daru’l-Kalem, 1415/1995. Zemahşerî, Ebu'l-Kasım Carullah Mahmûd b. Ömer b. Muhammed: el-Keşşâf an Hakâiki Ğavâmidi’t-Tenzîl ve Uyûni'l-Ekâvîl fî Vucûhi't-Te’vîl, 4 c., Beyrut, Dâru’l-Kitâb’l-Arabî, t.y