Yüksek karbonlu çeliklerin kaynağında ön tav sıcaklığının mikroyapı ve mekanik özelliklerine etkisi

Bu çalışmada; karbon eşdeğerliği yüksek olan C 1070 ve C 1080 çeliklerin oda sıcaklığında, 250 $\circ_C$ ve 350 $\circ_C$ ön tav sıcaklığında bazik karakterli örtülü elektrotlarla kaynak edilebilirlikleri araştırılmıştır. Kaynak yapılmış numunelere makro ve mikro yapı incelemesi ile çekme, darbe ve sertlik gibi mekanik testler uygulanmıştır. Mekanik test sonuçları artan ön tav sıcaklığı ile çekme ve çentik mukavemetlerinde artış olduğunu, sertlikte ise düşme olduğunu göstermiştir. Ön tav sıcaklığı arttıkça ITAB'ın genişlediği ve kaynak metalinin dentiritik olarak katılaştığı görülmüştür. Bu çalışma ile kaynak öncesi ve kaynak sonrası özel önlemler alındığında karbon eşdeğerliği yüksek çeliklerin kaynak edilebildikleri görülmüştür.

Effect of preheat treatment on the microstructure and mechanical properties of high carbon steel weldments

The aim of this reseach was to find out the effect of preheat treatment on the weldabilites of C 1070 and C 1080 steels. They were welded at room temperature, with preheating temperatures of 250 $\circ_C$ and 350 $\circ_C$ by using basic covered electrodes. Macro and microstructural evaluation, together with tensile, impact and hardness tests were conducted on welded materials. It was found that high preheating temperature resulted in an increase in tensile strength and toughness whereas lowered the hardness values. Furthermore, high preheating temperature resulted in an enlargment of the HAZ and also facilitated the formation of dendritic microstructure in weld bead. These results indicated that these steels could be welded safely with proper preheating treatment.

___

1. TÜLBENTÇİ, K., MİG-MAG Gazaltı Kaynak Yöntemi, 1998, İstanbul.

2. ANIK, S., Kaynak Tekniği, Cilt 3, 1978, İstanbul.

3. OĞUZ, B., Ark Kaynağı OERLİKON Yayınları, 1989, İstanbul.

4. ÖZDEN, N., Kaynağın Isıl İşlemi, 1985, İstanbul

5. OĞUZ, B.,Karbonlu ve Alaşımlı Çeliklerin Kaynağı, 1987, İstanbul

6. LANCESTER, J. F., Metallurgy of Welding, Cambridge, 1999, England

7. KOU, S., Welding Metallurgy, Winconsin, 1987,USA

8. EASTERLING, K., Introduction to the Physical Metallurgy of Welding, 1992, Butterworth-Heinemann

9. SUZIKI, H., Cold Cracking and it’s Preventation in Steel Welding, Trans. Of JWS vol.9, No.2, 1980

10. YILMAZ, O.,Karbon Eşdeğerliği Yüksek Bir Çeliğin Toz altı Kaynağında Kaynak Parametrelerinin Kaynak Kabiliyetine Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü,1992