Karaman Muratdede/Masdat Köyü’nden Üç Asker Yazıtı

Muratdede/Masdat Köyü, Karaman (Laranda) kent merkezinin kuş uçumu 35 km batısında ve Hacıbaba Dağı’nın 6 km güney batısındaki büyük bir tarım arazisinin batı köşesinde bulunan modern bir yerleşim yeridir. Köyün 1 km kadar kuzeyinde Avgın Tepe’si olarak adlandırılan mevkiinin güney yamacında antik bir yerleşim yerine ait bazı yapı kalıntıları ve mimari bloklar bulunmaktadır. 2013-2014 yüzey araştırmalarımız sırasında Muratdede Köyü’nde ve çevresinde bazı yazılı mezar taşları bulunmuştur. Bu makalede bu yazıtlardan Roma askerleri için dikilen üç tane yazıt tanıtılmaktadır. Bunlardan ilki Iulius Diomedes’in mezar yazıtı olup olasılıkla İ.S. 3. ya da 4. yüzyıla tarihlendirilir. İkinci mezar yazıtı duplicarius vetaranus olan Nestor için oğulları ve eşi Vettia tarafından dikilmiştir ve bu da büyük bir olasılıkla İ.S. 212 yılından sonrasına aittir. Üçüncü yazıt ise veteranus Herakleides’in oğlu tarafından annesi Aurelia Matron ve kardeşi Herakleides için yaptırılan bir mezar taşı üzerine kazınmıştır. Bu yazıtta bir önceki yazıt gibi İ.S. 212 yılından sonrasına aittir. Söz konusu bu epigrafik belgelerden hareketle Muratdede’deki yerleşimin, Roma’nın Isauria sakinleri üzerindeki kontrol girişiminde bazı önemli rolleri olduğu ileri sürülebilir.

Karaman Muratdede/Masdat Köyü’nden Üç Asker Yazıtı

Muratdede/Masdat is a modern village located at western edge of a large agricultural field, six km southwest of Hacıbaba Dağı and 35 km direct west of Karaman (Laranda). At Avgın, a place 1 km north of the village, there are some foundation walls of buildings and architectural blocks belonging to an ancient settlement on the southern slope of a hill known as Avgın Tepe. Some inscribed gravestones were found in the village of Muratdede and its surrounding during our survey in 2013–2014. This article presents three of these inscriptions set up for Roman soldiers. The first commemorates one Iulius Diomedes and possibly dates from the third or fourth century A.D. The second gravestone was erected for Nestor, a duplicarius veteranus, by his sons and his wife Vettia, probably after 212 A.D. The last inscription was carved on the tomb built by the son of the veteranus Herakleides for his mother Aurelia Matron and his brother Heraklides, probably also after 212 A.D. The epigraphic evidence suggests that the settlement of Muratdede played some role in Rome’s effort to exercise control over the people of Isauria.

___

  • Engelmann – Üner 1992 H. Engelmann – A. B. Üner: Inschriften aus dem Museum von Kara-man (Lycaonia), Anzeiger der phil.-hist. Kl. 129, 1992, 1–24.
  • Kurt 2011 M. Kurt, Antik Çağda Karaman (Laranda) ve Yakın Çevresi: Tarihi Coğrafya-Yerleşimler-Kalıntılar-Buluntular, Konya 2011.
  • Pape – Benseler 1884 W. Pape – G. E. Benseler, Wörterbuch der griechischen Eigennamen, Braun¬¬schweig 1884.
  • Sterrett 1888 J. R. S. Sterrett, The Wolfe Expedition to Asia Minor, Boston 1888.
  • Swoboda et al. 1935 H. Swoboda – J. Keil – F. Knoll, Denkmäler aus Lykaonien, Pamphylien, und Isaurien, Brünn – Prag – Leipzig – Wien 1935.
  • Zgusta 1964 L. Zgusta, Kleinasiatische Personennamen, Prag 1964.