YAŞAMIN ANLAMSIZLIĞI YA DA CAMUS MALRAUX’YU NASIL OKUDU

20.yy Fransız edebiyatının önemli figürlerinden Albert Camus ve André Malraux’nun birbirlerine yazdığı mektuplar 2016 yılınınEylül ayında ilk kez yayımlandı. Toplamda otuz altı mektup ve karttan oluşan bu yazışma 1941 yılında Camus’nün hayranıolduğu Malraux’ya değerlendirmesi için Yabancı, Sisifos Söyleni ve Caligula başlıklı yapıtlarının el yazmalarını göndermesiylebaşlar. Amacı Gallimard Yayınevi’nde etkili biri olan Malraux’dan yapıtlarının yayımlanması için yardım istemektir. El yazmalarınıokuyan Malraux, kitaplarının yayımlaması sürecinde Camus’ye her anlamda destek olur. Mektupları aracılığıyla ilettiğideğerlendirme ve öneriler özellikle Yabancı’nın bugün okuduğumuz biçimiyle yayımlanmasında belirleyici olur. Söz konususürece tanıklık eden mektuplar yaşamın anlamsızlığını felsefelerine temel alan bu iki yazarın düşünsel olarak ne kadar yakınolduklarını gözlemlemeye de olanak sağlar. Camus’nün yirmili yaşlarının başında keşfettiği Malraux’yu nasıl okuduğu ve ondannasıl etkilendiği konusunda da bize önemli ipuçları verir. Bu makale geçen yıl gün yüzüne çıkan yazışmalar çerçevesinde ikiyazarın ilişkilerini insani ve düşünsel planda ele almaktadır.

ABSURDITY OF LIFE OR HOW CAMUS READ MALRAUX

The correspondence between two major figures of French literature, Albert Camus and André Malraux, was published for the very first time in September 2016. The aforementioned correspondence, which consists of thirty-six letters and cards, starts in 1941, when Camus, a great admirer of Malraux, sends him the manuscripts of The Stranger, The Myth of Sisyphus and Caligula for him to read and assess. His aim is to seek help from the acclaimed writer, who is highly influential in Gallimard Publishing House, to have his work published. Having read the manuscripts, Malraux supports Camus in every possible way during the publishing process. The assessment and the suggestions he made determines the final form of The Stranger as we know it today. The letters, which bear testimony to the process of publishing, enable the reader to establish the remarkable intellectual kinship between these writers, both of whom base their philosophy on the futility of life. They also offer us some insight about how Camus was influenced by the works of Malraux, whom he discovered in his early twenties. This article discusses both the human and the intellectual dimensions of the relation between the two writers within the frame of their correspondence.

___

  • Todd, O. (2001). André Malraux, Une vie, Gallimard, Paris.
  • Todd, O. (1996). Albert Camus, Une vie, Gallimard, Paris.
  • Picon, G. (1953). Malraux, Seuil, Paris.
  • Malraux, A. (1996). Œuvres Complètes, t.II, Gallimard, Paris.
  • Malraux, A.(1967). Kanton’da İsyan (Les Conquérants), Çev. Attila İlhan, Varlık Yayınları, İstanbul.
  • Cerisier, A. (2013). Brève histoire illustrée de la publication de l’Etranger d’Albert Camus, Gallimard, Paris.
  • Camus, A.-Malraux, A. (2016). Correspondance 1941-1959 et autres textes, ed. établie, présentée et annotée par Sophie Doudet, Gallimard, Paris.
  • Camus, A. (2017). Sisifos Söyleni, Çev. Tahsin Yücel, Can Yayınları, İstanbul.
  • Camus, A. (2008). Œuvres Complètes, t.II, Gallimard, Paris.
  • Camus, A. (2006). Œuvres Complètes, t.I, Gallimard, Paris.
  • Bezci, E. (2017). “Düşman Kardeşler ya da Sartre Malraux’yu nasıl okudu”, Frankofoni, 30, 157-170, Ankara.