DÜŞÜN İZDÜŞÜMÜNDE BİR DÜŞÜNÜM: ROMAİN GARY’NİN ŞAFAKTA VERİLMİŞ SÖZÜM VARDI ADLI ROMANINDA DÜŞ GERÇEK/LİK DİYALOGU

Émile Ajar adı altında da romanlar yazmış olan Romain Gary’nin 1960 yılında yayımlanan ve Şafakta Verilmiş Sözüm Vardı***başlığıyla Türkçe’ ye aktarılan La Promesse de l’aube adlı romanı kimi eleştirmenlerce “Bir Varolma Romanı” ( une existenceroman)olarak nitelendirilir. Sözü edilen roman, yazarın çocukluk ve delikanlılık düşlerinin gerçeklik düzlemini çepeçevrekuşattığı özyaşamöyküsel bir kurmaca deneyimidir ilk bakışta. Biz bu çalışmada kurmacanın da önemli bir devitkeni olan düşlegerçek/lik arasındaki diyalogu diyalojik bakış açısıyla incelemeye çalıştık. Romanın kurmaca örgüsünü ardından koşulan düşlerberkitirken, içinde yaşanılan gerçeklik de düşün içinde çırpındığı bir gerilim ortamı oluşturur. Diyalojik bir örgüleme içinde biryandan gerçekleşen düşlerin ivme kazandırdığı yükselişin, diğer yandan da yaşanan düş kırıklıklarının yarattığı düşüşün tanığıoluruz. Düş ve gerçek/lik bu süreçte birbirini besler, birbiri ile çatışır, dayanışır, biri diğerini çeker ya da iter, birbirinden cesaretve sakınım ödünç alır. Bu diyalojik örgüde düş bizi kendimizden geçirir, gerçek/lik kendimize getirir. Ama sonuçsal aşamada düşçoğunlukla yaşama bağlayan bir güç olarak karşımıza çıkar.

A REFLEXION ON THE PROJECTION OF DREAM: DREAM AND REAL/ITY DIALOGUE IN ROMAİN GARY’S PROMISE AT DAWN

Promise at Dawn (French title: La Promesse de l’aube), a novel by Romain Gary, who also wrote much of his fiction under the pseudonym Émile Ajar, which was published in 1960 and translated into Turkish under the title of Şafakta Verilmiş Sözüm Vardı. This novel is regarded by some critics as an existence-novel (une existence roman). At first glance, the novel is an autobiographical fictional experience of the author that surrounds the reality plane of his childhood and adolescence’s dreams. In this work, we have tried to examine the dialogue between dream and reality from a dialogical point of view, as this dialogue is one of the important dynamics of fiction. While the dreams that the characters pursue support to the fictional pattern of the novel, the reality which the characters live in creates an atmosphere of tension in which the reality struggles over in the dreams. In a dialogic pattern, we witness, on the one hand the rise accelerated by the dreams that come true and on the other hand the fall caused by the disillusionment and disappointment of characters.At this stage, the dream and the reality nourish each other, they clash or act with solidarity, they attract and repulse each other and they borrow courage and prudence from one another. In this dialogic pattern, the dream enraptures us, and the real invites us to the recovery.However, as a final stage, the dream usually appears as a power which connects us to the life.

___

  • Türk Dil Kurumu. (1998). Türkçe Sözlük, Birinci Cilt, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ankara.
  • Sartre, J. P. (2009). Varlık ve Hiçlik (Çevirevler : Turhan Ilgaz, Gaye Çankaya Eksen), İthaki Yayınları, İstanbul.
  • Sartre, J. P. (2006). İmgelem (Çev. Alp Tümertekin), İthaki Yayınları, İstanbul.
  • Roumette, J. (2006). Étude sur la promesse de l’aube, Romain Gary, Ellipses Édition, Paris.
  • Madran, C, Y. (2012). Modern İngiliz Romanında Mikhail Bakhtin, Gündoğan Yayınları, İstanbul.
  • Irzık ; S. (2014), « Önsöz », Karnavaldan Romana, (Yazar: Mihail Bahtin, Çev: Cem Soydemir), Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • Gary, R. (2012) Şafakta Verilmiş Sözüm Vardı( Çev. : Alev Er), Agora Kitaplığı, İstanbul.
  • Catonné, J-M. (1990) « Romain Gary/ Émile Ajar », Editions Pierre Belfond, Paris.
  • Bona, D. (1987). « Romain Gary » , Mercure de France Collection Folio, Paris.
  • Boisen, J. (2002). « À l’assaut de la réalité », Romain Gary et la pluralité des mondes, sous la direction de Mireille Sacotte, Presse Universitaires de France, Paris.
  • Bayard, P. (2002). Il était deux fois Romain Gary, Presse Universitaires de France, Paris.
  • Baudelaire, C.(1998). Paris Sıkıntısı, (Çev. : Tahsin Yücel), Adam Yayınları, İstanbul.
  • Bahtin, M. (2014). Karnavaldan Romana, Çev : Cem Soydemir, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • Audi, Paul. (2002). « Réflexions sur L’Europe D’Europa », Romain Gary et la pluralité des mondes, sous la direction de Mireille Sacotte, Presse Universitaires de France, Paris.
  • Anissimov, M. (2006). Romain Gary, le camélon, Folio Editions Denoël, Paris.