İŞ VE ZAMAN ANALİZİ YÖNTEMİ İLE PERFORMANS BİLGİ SİSTEMİNİN OLUŞTURULMASI

İşletmelerin maliyetlerini minimum seviyede tutabilmesi için, en iyi şekilde planlama yapması ve “hangi ürün, nerede, nezaman ve ne kadar sürede” sorularının cevabını iyi planlaması gerekmektedir. İşletmeler böylece en yüksek verimliliğeulaşılabilecektir. Bu yöntemlerden birisi ise iş ve zaman analizi tekniğidir. Üretim faaliyetleri ile ilgili planlanmış referansdeğerler bilinerek harekete geçildiğinde verimlilik, performans ve maliyetler ile ilgili yapılacak hesaplamalar daha kolayolacaktır. Böylece performans bilgi sistemi oluşturulacak ve işgücü performansı daha kolay ölçülebilecektir. Performans bilgisistemi işletmedeki işgörenler ile ilgili verilerin analiz edileceği raporlardır. İş ve zaman analizi; yapılacak işi analiz ederek,işgücü için en kolay hale getiren ve işin kapsamını azaltan faaliyetler olarak tanımlanabilir. Çalışma İstanbul’da hazır giyimsektöründe faaliyet gösteren bir işletmede yapılmıştır. Çalışmada tek model ürün için iş akış planı ve bu plan içerisinde yeralan her iş istasyonu için standart süreler belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre işletmede yapılması gereken çalışmalaryöneticiler ile paylaşılmış olup, üretim süreçlerinin verimlilik düzeylerini arttırıcı öneriler getirilmiştir. Bu çalışma diğer hazırgiyim işletmeleri için de örnek teşkil edecek olup, ülkenin diğer bölgelerinin kalkınmasına ışık tutacaktır.

WITH BUSINESS AND TIME ANALYSIS METHOD CREATION OF THE PERFORMANCE KNOWLEDGE SYSTEM

In order for businesses to keep their costs to a minimum, it needs to make the best possible planning and plan the answer to the questions which product, where, when and how long. Businesses will thus achieve the highest efficiency. One of these methods is work and time analysis. Calculations about efficiency, performance and costs will be easier when action is taken by knowing the planned reference values for production activities. Thus, performance information system will be created and labor performance will be easier to measure. Performance information system is a report that will analyze the data related to the employees in the enterprise. Work and time analysis; by analyzing the work to be done, it can be defined as activities that make it the easiest for the workforce and reduce the scope of the work. The study was conducted in a ready-to-wear business in Istanbul. In the study, the work flow plan for the single model product and the standard times for each workstation in this plan were determined. According to the results obtained, the work to be done in the enterprise was shared with the managers and suggestions were made to increase the efficiency levels of the production processes. This study will serve as a model for other ready-to-wear businesses and will shed light on the development of other regions of the country.

___

  • Akal, Z. (1994). İş Etüdü, ILO, MPM Yayınları, Ankara.
  • Akyüz, I. (2012). Yatak Odası Mobilyası Üretiminde Zaman Etüdü Uygulaması, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Karadeniz Teknik Üniversitesi.
  • Barnes, R., (1980). Motion and Time Study, Design and Measurement at Work, 7’th ed., John Wiley, New York,
  • Cengiz, H. (1994). Standart Zaman Verimlilik İlişkisi ve Bilgisayar Destekli Standart Zaman Tespiti. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi
  • Dal, V. (2010). “Refa, Mtm Ve Gsd İş Akış Süresi Belirleme Sistemlerinin Örnek Bir Uygulama İle Karşılaştırılmalı Olarak İncelenmesi”, Türkiye Bilim ve Araştırmalar vakfı Bilim Dergisi, 3 (3): 224-237.
  • Dean, E. Boisserian, H. (1986). Productivity and Labor Costs Trends in Manufacturing, 12 Countries, İn Monthly Labor Review, Washington.
  • Ercan, M. E. (2004). İş ve Zaman Etüdü, Dokuz Eylül Üniversitesi, Tekstil - Hazır Giyim ve Boya Araştırma Uygulama Merkezi Yayınları, 3. Baskı, İzmir.
  • Firestino, M. J. (1998). Basic Concepts of Knowledge Management, Basic Concepts of Knowledge Management.
  • Gökdeniz, Ü. (2005). “İşletmelerde Muhasebe Bilgi Sistemine Yaklaşım”, Muhasebe ve Finansman Dergisi (MUFAD), 27: 86-93.
  • Karakaş, B. Rengin A, (2003). Kamu Yönetiminde Performans Yönetimi Önemli midir? Kamu Yönetiminde Kalite 3. Ulusal Kongresi Bildirileri, TODAİE Yayınları, Ankara.
  • Karcıoğlu, F. Öztürk, Ü. (2009). “İşletmelerde Performans Değerleme ile İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri (İKBS) Arasındaki İlişkisi - İstanbul İlinde Bir Araştırma”, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi,13 (1): 343-366.
  • Kumaş, Z. Sabır, E. C. Baykal, P. (2016). “Konfeksiyon İşletmesinin Verimliliği İçin İş Etüdü Tekniği Kullanımı”, Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 31 (1): 175-189.
  • Laudon, K. C. Laudon, J. P. (2014). Management Information Systems, (Yönetim Bilişim Sistemleri), Çeviri Editörü: Uğur Yozgat, Nobel Yayınevi, Ankara.
  • Mammadov, R. (2014). İşletmelerde Performans Ölçümlemesinin Maliyetler Üzerinde Etkisi Ve Bir Uygulama Örneği, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Marmara Üniversitesi.
  • Norman A. D. (1968). Work Measurement Some Research Studies, Mcmillan-St Martin’s Press, London.
  • Özcan, S. Yavuz, S. (2011). “Zaman Etüdü ve Bir İşletmede Standart Zaman Hesaplaması, XI. Üretim Araştırmaları Sempozyumu, Erzincan 23-24 Haziran 2011.
  • Seifermann, S. Böllhoff, J. Metternich, J, Bellaghnach, A, (2014). “Evaluation of Work Measurement Concepts for a Cellular Manufacturing Reference Line to Enable Low Cost Automation for Lean Machining” Procedia CIRP, 17: 588 – 593.
  • Timur, H., (1984). İş Ölçümü İş Planlaması, TODAİ Enstitüsü Yayınları, Ankara.
  • Uyargil, C. (2013). Performans Yönetimi Sistemi Bireysel Performansın Planlanması Değerlendirilmesi ve Geliştirilmesi, Beta Basım A.Ş. İstanbul.
  • Uzoğlu, C. (2001). Performans Yönetim Sistemi ve Performans Denetimi, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Ankara.
  • Milli Prodüktivite Merkezi: (10.09.2012) http://www.mpm.org.tr.