Mezotelyomada tanı ve tedavi amaçlı cerrahi yaklaşımlar

AMAÇ: Bu çalışmada, kliniğimizde cerrahi uyguladığımız mezotelyoma olgularının özellikleri sunuldu.YÖNTEMLER: Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahi kliniğinde, 2006-2012 yılları arasındamezotelyoma tanısı alan 11 olgunun; bulguları, lezyon lokalizasyonları, yapılan cerrahi ve patoloji sonuçlarıretrospektif olarak incelendi. Uygulanan cerrahi girişimler tanısal ve tedavi amaçlı olarak iki grupta incelendi.BULGULAR: Ortalama yaş 62,6±10,05 (49-78) yıl idi. En sık başvuru şikayeti 7 olguda dispne ve ikinci sıklıktagöğüs ağrısıydı. Asbest maruziyeti 7 olguda, sigara öyküsü ise 6 olguda vardı. Tanı amaçlı ileri evredeki (Evre3-4) 8 olgudan 7’sine video asisted thorasic surgery (VATS) ile plevral biyopsi, 1 olguya torakotomi ile eksizyonelbiyopsi yapıldı. Tedavi amaçlı Evre 1 olan 1 olguya paryetal ve visseral plörektomi, Evre 4 olan 1 olguyaekstraplevral pnömonektomi, 1 benign mezotelyoma olgusuna tümör eksizyonu yapıldı. Olguların 8’i epiteloid,1’i miks, 1’i sarkomatoid tip, 1’i benign mezotelyoma olarak saptandı.SONUÇ: Bu küçük seride mezotelyoma tanısı olan olguların büyük çoğunluğunu ileri evreli olgular oluşturmuşolmasına rağmen, erken evrede yakalanan olgularda komplet cerrahi tedavi uygulanabilmiştir. Özellikle riskliçevresel veya mesleksel asbest maruziyeti olan olgularda, yapılacak tarama programları ile hastalığın erkenevrede tanınacağını ve hastaların küratif cerrahi şanslarının olabileceğini düşünüyoruz.
Anahtar Kelimeler:

Mezotelyoma, plevra, VATS

Diagnostic and therapeutic surgical approaches for mesothelioma

OBJECTIVE: We present the features of mesothelioma cases that underwent surgery at our clinic in this study.METHODS: The findings, lesion localization, surgery performed and pathology results wereretrospectively evaluated for the 11 cases diagnosed with mesothelioma between 2006 and 2012 at the Department of Thoracic Surgery of the Pamukkale University Faculty of Medicine. The surgery was evaluated in two groups as diagnostic and therapeutic.RESULTS: The mean age was 62.6±10.05 (49-78) years. The most common symptom was dyspnea (in 7 cases) followed by chest pain. Exposure to asbestos was present in 7 cases and a history of smoking in 6 cases.Diagnostic surgery consisted of pleural biopsy with VATS in 7 of 8 cases in the advanced stage (Stage 3-4) while 1 case underwent excisional biopsy by thoracotomy. Therapeutic surgery consisted of partial and visceral pleurectomy in one Stage 1 case, extrapleural pneumonectomy in one Stage 4 case and tumor excision in one benign mesothelioma case. Our cases were distributed as 8 epithelioid, 1 mixed, 1 sarcomatoid and 1 benignmesothelioma case.CONCLUSION: Although most of the cases with a mesothelioma diagnosis were in the advanced stage in this small series, we were able to perform complete surgical treatment for early cases. We believe that it should be possible to catch the disease at an early stage with screening programs especially in cases with risky environmental or occupational exposure, and these patients may have the chance to undergo curative surgery.
Pamukkale Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-9833
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Prof.Dr.Eylem Değirmenci
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bir eğitim ve araştırma hastanesinde kolorektal kanser hastalarının demografik dağılımı ve hastalık özellikleri

ÖMER FARUK ÖZKAN, Ümit KAYA, ALİ GÜNER, Sibel CEVİZCİ, Faruk ÖZKUL, Cem SEZER, Erhan REİS

Ağrı ve ağrı dışı farklı nedenler ile başvuran diyabetik hastaların klinik ve elektrofizyolojik özelliklerinin karşılaştırılması

ÇAĞDAŞ ERDOĞAN, Özlem DÜZ, Bengi TOPCU GEDİK, Duygu SEYİT ARAS, Nedim ONGUN

Sol atriyal apendiks trombüsü tanısında iki boyutlu transtorasik ekokardiyografinin önemi

Şevket BALTA, Sait DEMİRKOL, Murat ÜNLÜ, Adem GÜLER, Atilla İYİSOY

Denizli il merkezinde epilepsi prevalansı

Ahmet KILIÇER, ÇAĞDAŞ ERDOĞAN, AHMET ERGİN, Göksemin ACAR, Türker ŞAHİNER

Altı yaşında bir çocukta tekrarlayan parotitis

Cem BECERİR, HACER ERGİN, Nevzat KARABULUT, Cüneyt Orhan KARA

Çift taraflı plexus brachialis varyasyonu olgusu

ŞAHİKA PINAR AKYER, Candan ARMAN, Ersin KORMAN

Burdur ilinde bebeklerin emzirilme durumu ve beslenme örüntüsü

BİNALİ ÇATAK, Sevinç SÜTLÜ, Ahmet Selçuk KILINÇ, Dudu BAĞ

Polyarteritis nodoza da CABG için LİMA grefti kullanımı

FUNDA YILDIRIM, Tolga Onur BADAK, Adnan Taner KURDAL, AHMET İHSAN İŞKESEN, Bekir Hayrettin ŞİRİN

Mezotelyomada tanı ve tedavi amaçlı cerrahi yaklaşımlar

Figen TÜRK, Gökhan YUNCU, Gökhan ÖZTÜRK

Ankara Polatlı Devlet Hastanesi yenidoğan işitme taraması programı: 6 yıllık sonuçlar

Levent RENDA, Eşref ÖZER, Rahi̇me RENDA