Robert oerley and tuzla mineral springs

İçmeler, İstanbul’un Tuzla İlçesi’nde konumlanmaktadır (Figures 1, 2). Tarihi açıdan da oldukça eski dönemlerden beri bilinmekte ve faydalanılmaktadır. Tuzla İçmeleri’nin sağlık açısından değeri bilinmekle birlikte, mimarlık tarihi açısından sahip olduğu önemi anlaşılamamıştır. Günümüzde, İçmeler’de yer alan tesisler Cumhuriyet döneminde inşa edilmiştir. Bunların içinde en önemlisi Robert Oerley’in projelerini hazırladığı Kaplıca Oteli’dir. Tesisteki diğer yapılar yönetim binası, restoran, bekçi kulübeleri, kaynak binaları, kafeterya, ahşap sundurma, küçük otel, bungalov ve tuvaletlerden oluşmaktadır. Bu yapılar, özgün işlevlerini sürdürmeleri nedeniyle korunarak günümüze dek ulaşmışlardır. Bu çalışmada, hem tarihi ve mimari açıdan önemli bir yere, hem de içerdiği mineraller açısından önemli bir maden suyu potansiyeline sahip olan ancak yeterince değerlendirilmemiş bir kaplıca merkezi olan “Tuzla İçmeleri” çalışma alanı olarak seçilmiştir. Bu kapsamda, Tuzla İçmeleri’nin bugün bilinmeyen mimari ve kültürel değerlerinin ortaya çıkartılması hedeflenmiştir. Bu amaçla buradaki mevcut yapıların ve yeşil dokunun oluşum dönemi ve süreci, mimari açıdan önemi ve özellikleri, günümüzdeki durumları belirlenmiştir. Günümüzde, Büyük ve Küçük İçmeler olarak birbirinden kopuk iki bölümden oluşan İçmeler’in yeniden değerlendirilerek hem sağlık hem de ülke ekonomisine katkısı açısından sürdürülebilir kullanımı için mimari bakımdan yapılanlar ve yapılması gerekenler irdelenmiştir.

Robert oerley ve tuzla içmeleri

In the Tuzla borough of İstanbul are located mineral springs of great importance which have been known and used since ancient times. Although the therapeutic value of Tuzla Mineral Springs has always been recognized, this value in terms of the history of architecture has not been very well understood. The current facilities in the springs were built in the Republican Period. The most important among them is the Spa Hotel, whose project was initiated by Robert Oerley. The other facilities include the management building, restaurant, watchman’s booths, springhouses, cafeteria, wooden porch, small hotel, bungalows and toilets. These buildings have survived because their original functions were retained. The Tuzla Mineral Springs Thermal Center has a significant value both in terms of history and architecture due to its mineral water potential due to the minerals it contains. However, the fact that it has not been adequately appraised has led to it being selected as the subject of this study. The objective is to expose the currently unknown architectural and cultural significance of Tuzla Mineral Springs. Therefore, the current situation of the formation period and process – the green fabric and the existing buildings – as well as its architectural characteristics and importance have been determined. Hence, those things that were and have still to be done architecturally for the sustainability of the Tuzla Mineral Springs area that is now in the form of two disconnected sections, namely the Great and Lesser Springs, in terms of its contributions to health and to the country’s economy are here under scrutiny.

___

  • ASLANOĞLU, İ. (2010) Erken Cumhuriyet Dönemi Mimarlığı 1923-1938, 3. Basım, Bilge Kültür Sanat, İstanbul.
  • ATEŞ, S. (2011) Robert Oerley’in İstanbul’da Bilinmeyen Bir Yapısı: Tuzla İçmeleri Kaplıca Oteli, Mimarlık Dergisi, (361) 24-31.
  • BLAU, E. (1999) The Architecture Of Red Vienna 1919-1934, Massachusetts Instutute of Technology, Cambridge.
  • CENGİZKAN, A. (2002) Robert Oerley: Söylemsel Dönüşümler Döneminde Ankara’da Viyanalı Bir Mimar, Modernin Saati, Mimarlar Derneği, Boyut Yayın Grubu, Ankara.
  • EVLİYA ÇELEBİ (1999) Evliya Çelebi Seyahatnamesi, c.2, yayına hazırlayanlar: Z. Kurşun, S. A. Kahraman, Y. Dağlı, YKY, İstanbul.
  • İstanbul Tıp Fakültesi (2012) Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı- Tarihçe. [http://www.istanbul.edu.tr/itf/index.php?option=com_conte nt&view=article&id=579&Itemi=1] Accessed (11.01.2012).
  • İstanbul Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü (2012) İstanbul 2005 Yılı İl Çevre Durum Raporu. [http://cdr.cevre.gov.tr/icd_raporlari/ istanbul2005.pdf] Accessed (19.07.2012).
  • KLEIN, D. ed. (2005) Stadtbildverluste Wien - Ein Rückblick auf fünf Jahrzehnte, Lit Werlag, Wien.
  • NICOLAI, B. (1998) Modern ve Sürgün, çev. Y. P. Zander (2011), Mimarlar Odası Yayınları, Ankara.
  • SEVER, Y., KÖSE, A. (2009) Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu: Ruhsatlandırma, Projelendirme, Raporlama, TMMOB Jeotermal Kongresi Bildiriler Kitabı, Ankara.
  • T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı (2012) Sağlık ve Termal Turizm. [http:// www.ktbyatirimisletmeler.gov.tr/TR,10392/saglik-ve-termal-turizm. html]Accessed (12.01.2012).
  • T.C. Sağlık Bakanlığı (2012) Kaplıcalar Yönetmeliği. [http://www. saglik.gov.tr/TR/belge/1-520/kaplicalar-yonetmeligi. html?vurgu=kapl%C4%B1calar] Accessed (12.01.2012). Tuzla Mineral Springs Archieve
  • ÜLKER, İ. (1988) Türkiye’de Sağlık Turizmi ve Kaplıca Planlaması, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Ankara.