1/1 öğrenme için bütünleşik bir pedagoji

An integrated pedagogy for 1/1 Learning

Bu makale, mimarlık eğitiminde “birebir yaparak öğrenme” (1/1learning) konusunu, “Yaz Yapı Stajı (Arch 190)” kapsamında 2003yılında ODTÜ Mimarlık Bölümü öğrencilerinin inşa ettiği Arılı KöyüBilgisayar İşliği deneyimi üzerinden tartışmaktadır. Bilgisayar İşliği,mimarlık bilgisinin 1/1 yaparak öğrenilmesi, üretilmesi ve paylaşılmasısüreçlerini kavrasallaştırmak ve tartışmak için bu yazının ana odağınıoluşturmaktadır. Burada, Bilgisayar İşliği bir sonuç ürün olarak değil, birsüreç olarak değerlendirilmektedir. Arılı Bilgisayar İşliği özelinde, 1/1 yaparak öğrenme ‘biçimi işlemlemek’(processing the form) olarak tanımladığımız bütünleşik pedagojinindeneyimlenmesidir. ‘Biçimi işlemlemek’, Bernhard Hoesli’nin “araçolarak biçim” ve Marc Angélil’in “biçim olarak süreç” olarak tanımladığıiki farklı pedagojiyi bütünleştiren bir yaklaşımdır. Bu yaklaşımda, biçimneye benzediği (fiziksel/görsel özellikleri) ile değil, mekanı kurgularkennasıl davrandığı başka bir deyişle performansı ile değerlendirilir. Birtasarım eylemini de ifade eden ‘biçimi işlemlemek’, öğrenme, tasarım veinşa etme süreçleri arasındaki ilişkinin bütünleştirici bir şekilde yenidentanımlanması gerektiğini savunur. Öğrenme, 1/1 yapma eylemininbiçime dönüşmesi ve Bilgisayar İşliği olarak somutlaşması sürecindegerçekleşmektedir. Bilgisayar İşliği’nde tasarım, inşa etme ve öğrenme süreçlerini ilişkilendiripbütünleştirmek için ortak tek bir strateji geliştirilmiştir: ‘kesitintekrarlanması’. Kesitin (mekan kurgulama) performansı biçimsel bir araçolarak ele alınmakta; tasarım eylemi olarak ‘tekrar etmek’ ise kesiti hertekrarda farklı bir işleme sokarak mekansal farklılıkların üretilmesineimkan verecek şekilde bütünleşik süreci örgütlemektedir. Farklılaşaraktekrar eden kesit, işliğin inşa edildiği Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer’e aitsınırlı yapı yapma bilgisinin, yerel malzeme (ahşap) ile ürettiği en temelmimari yapı olan Serender kesiti referans alınarak üretilmiştir. ‘Kesitintekrarlanması’ stratejisi, alternatif bir yaklaşım sunarak yapının temeldençatıya değil, farklılaşarak tekrar eden kesitlerin yan yana getirilmesiile inşa edilme sürecini düzenlerken öğrencinin öğrenim sürecine aktifkatılımını da örgütlemekte; eş zamanlı olarak sürecin farklı aşamalarını(örneğin, çatının ve cephelerin birlikte inşa edilmesi) deneyimlemelerinisağlamaktadır. 1/1 öğrenme kendine özgü araçları ve öğrenim çıktıları olan bir mimarlıkeğitimi ortamıdır. Profesyonel mimarlığın bir simulasyonu ve/veya okuldaalınan teorik bilginin birebir sahada uygulandığı bir ortam olarak elealınmamalıdır. ‘Biçimi işlemlemek’ olarak önerdiğimiz bütünleşik pedagoji1/1 yaparak öğrenmenin kendine özgü doğasına uygun olarak, süreç vebiçim arasındaki hiyerarşik ayrımı ortadan kaldırıp eş zamanlı olaraktasarım ve inşa etme süreçlerinin farklı aşamalarını birebir deneyimleyereköğrenmeyi sağlamaktadır.

___

  • ANGÉLIL, M. (2003) Inchoate, Inchoate: An Experiment in Architectural Education, ed. by M. Angélil, Swiss Federal Institute of Technology, Zurich; 24-31.
  • CARAGONNE, A. (1995) The Texas Rangers: Notes from an Architectural Underground, The MIT Press, Cambridge, MA.
  • CARPENTER, W. J. (1997) Learning by Doing: Design and Construction in Architectural Education, Van nostrand reinhold, new York.
  • DEAMER, P. (2001) Structuring Surfaces: The Legacy of the Whites (Resurfacing Modernism), Perspecta (32) 90-9.
  • EISENMAN, P. (1999) Diagram Diaries, Universe, New York.
  • EISENMAN, P. (2006) The Formal Basis of Modern Architecture, Lars Müller, Baden.
  • GROPIUS, W. (1952) The Theory and Organization of the Bauhaus, Bauhaus, ed. by H. Bayer, W. Gropius and Ise Gropius, Charles T. Branford Company, Boston, MA: 20-29.
  • GÜR, B.F., ed. (2009) metu│architectural design studios 2008/2009, Ajanstürk, Ankara.
  • GÜR, B. F., YÜnCÜ, O., eds. (2004) 1/1 Yaz Uygulaması (1/1 Summer Practice), 124/3 Yayınevi, İstanbul.
  • ÖZKAN, S., ed. (1974) ODTÜ Mimarlık Fakültesi Yaz Uygulamaları (METU Faculty of Architecture Summer Practices), Arp Yayınevi, Ankara.
  • ROWE, C. (1999) The Mathematics of the Ideal Villa, The Mathematics of the Ideal Villa and Other Essays, The MIT Press, Cambridge, MA; 1-28.
  • ROWE, C., SLUTZKY, R. (1997) Transparency, Birkhauser-Verlag, Basel.
  • SOMOL, R. E. (1998) The Diagrams of Matter, Diagram Work ANY 23; 23-6.
  • SOMOL, R. E. (2003) Operation Architecture, Inchoate: An Experiment in Architectural Education, ed. by M. Angélil, Swiss Federal Institute of Technology, Zurich; 10-23.
  • TURGAY, Ö. (2005) Hands-on Building Practices in Architectural Education: METU Summer Construction Practices, unpublished master’s thesis, Department of Architecture, METU, Ankara.
  • ZELEF, H. et al. (2001) METU Summer Practices: A Model of Integrating Theory and Practice in Architectural Education, Re-integrating Theory and Design in Architectural Education: Proceedings, EAAE, ed. by N. Çağlar; 277-80.