Üniversite Gençliğinin Turizme Bakış Açısı: İstanbul Arel Üniversitesi Örneği

Turizm faaliyetlerinin temelinde seyahat olgusu yatmaktadır. Kişiler devamlı oturdukları yerin dışına seyahat ederek, geçici olarak konaklayarak ve turizm işletmelerinin ürettiği mal ve hizmetleri talep ederek turizm olayını gerçekleştirmektedirler. Genç nüfus olarak adlandırılan 15-24 yaş arasındaki kesim; yeni toplumları ve kültürleri keşfetmek için uzak yerlere ferdî veya grup halinde seyahat ederek gençlik turizmini oluşturmaktadırlar. Gençlerin kişiliklerinin gelişmesinde, özgüvenlerinin kazanılmasında etkili olan gençlik turizmi; sadece dinlenme ve eğlenme faaliyeti olmayıp eğitim ve öğrenim özelliği de taşımaktadır. Ayrıca gençlik turizminin bir diğer misyonu da ulusal ve uluslararası barışa ulaşmada  katkı sağlayacak olmasıdır. Bu bağlamda; gençlik turizminden beklenen faydanın tam olarak sağlanabilmesi için gençlerin tatil anlayışlarının ne şekilde olduğu, beklentilerinin neler olabileceği hususunun tespit edilmesi de gerekmektedir. Çünkü genç insanın beklenti ve davranışı orta yaş ve yaşlılara göre daha da farklı olmaktadır. Bu çalışmada; gençlik turizmi kavramı ele alınarak gençlik turizmine yönelik eğitim, organizasyon ve özellikle gençleri seyahate teşvik eden coğrafi çekicilik faaliyetlerinin dünyada ve Türkiye’de neler olduğu aktarılacaktır. Yine genç talebin seyahat öncesi ve esnasında beklenti ve davranışlarının neler olduğunu objektif olarak  değerlendirebilmek için üniversite öğrencileri arasında anket çalışması yapılacaktır. Bu anket çalışması sonucunda genç kesimin turizm hareketlerine ivme kazandırabilmek için merkezi ve yerel yönetimler ile turizme hizmet veren özel ve kamu sektörünün yatırım ve yönetim ile pazarlama-tanıtım alanlarında yapılması gerekenler ayrıntılı olarak incelenecektir.

University Youth Tourism Analysis: Case Study of Istanbul Arel University

The basis of tourism activities is Travel. People are constantly traveling outside the place they live in, temporarily staying in and demanding goods and services produced by tourism activities. The section between the ages of 15 and 24, called the young population, create youth tourism by traveling individually or in groups to remote places to discover new societies and cultures. Youth tourism, which is effective in the development of young people's self-esteem, it is not just a recreation and entertainment activity but also a training and learning facility. In addition, another mission of youth tourism is to contribute to national and international peace. In this context; it is also necessary to determine what the youth's understanding of the holiday is and what the expectations might be so that the expected benefit from youth tourism can be fully achieved. Because young people's expectations and behaviors are more different than middle age and old ones. In this study; by considering the concept of education for the youth tourism youth tourism, especially that of the youth organization of the trip and will be transferred to activities that promote geographic attractiveness is happening in the world and in Turkey. A survey will be conducted among the university students in order to be able to objectively evaluate what their expectations and behaviors are before and during the young students' journey. As a result of this survey study, the needs of the central and local governments and private and public sector investment and management and marketing-promotion areas that provide tourism services will be examined in detail in order to accelerate the tourism movements of young people.

___

  • Acır, E. (2010). Türkiye'de gençlik turizmi potansiyelinin geliştirilmesi ve çözüm önerileri. Ankara:T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatı-rım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü.
  • Balcı, A. (2005). Sosyal bilimlerde araştırma. Ankara: PegemA Yayıncı-lık.
  • Çakmak, A. Ç. (2015). Gençlerin hedonik tüketim davranışlarının incelenmesi:Kocaeli şehir merkezinde bir araştırma. Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi(Tüketim Toplumu ve Çevre Özel Sayı-sı), 171-189.
  • Çelik, N. (2015, Mayıs 25). Ailelerin satın alma kararlarında genç tüketici-lerin etkisi. acikerisim.lib.comu.edu.tr.
  • Demirer,D. ve Hassan, A. (2016). Değiş Tokuş ve kiralama uygulama-larının konaklama işletmeleri üzerindeki olası etkileri. Anato-lia:Turizm Araştırmaları Dergisi, cilt 27, sayı 1, 43-61.
  • Ghete, A. M. (2015). The ımportance of youth tourism. Annals of the University of Oradea, Economic Science Series 24(2), 688-694.
  • Göksan, E. (1978). Turizmoloji. İzmir: Uğur Matbaası, 56.
  • Kannisto, P. (2014). Global nomads:Challenges of mobility in seden-tary World (PhD Dissertation). Tilburg University.
  • Küçükaltan, G. (1995) Gençlik turizmi önemi dünyada ve Türkiye'de-ki gelişme seyri. Yayınlanmamış Doktora Tezi. İstanbul Üni-versitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Maviş, F. A. (2002). Genel turizm bilgisi. Eskişehir: Anadolu Üniversite-siYay.Açık Öğretim Fak.ISBN 975-06-0100-9.
  • Oral, S. (1992). Türkiye'de gençlik turizmi ve geliştirilmesi. Turizm Bakanlığı Gençlik Turizmi Konferans-Workshop 14-16 Mayıs, An-kara:125-134.
  • Olalı, H., Nazilli, S. ve Diğerleri. (1978). Dış tanıtım ve turizm. Ankara: Yonca Matbaası.
  • Olimpia, M.C. (2011). Forms of youth travel.Revista Tineriloır Eco-nomisti (The Young Economists Journal) , 118-122.
  • Özdemir, M. (1990). Turizmin sosyal yapı üzerindeki tesirleri. Turizm Yıllığı. Ankara: T.Kalkınma Bankası Yayınları.
  • Öztürk, Y. ve Yazıcıoğlu, İ. (2002). Gelişmekte olan ülkeler için alter-natif turizm faaliyetleri üzerine teorik bir çalışma. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, academia.edu 1-14.
  • Polat, E. (2017). Genç bireylerin turistik tercihlerin belirlenmesi üzeri-ne balıkesir kent merkezinde bir araştırma. International Jour-nal of Cultural and Social Studies, 3(2), 235-248.
  • Richards, G. (2015). The new global nomads: Youth travel in aglobalizing World. Tourism Recreation Research, 40(3), 340-352.
  • Root, B. A. (2008). The youth ministry mission trip as global tourism: Are we OK with this? Dialog: A Journal of Theology. 47(4), 314-319.
  • Sorensen, C. (2002). Digital nomads and mobile services. Retrieved from http:// mobility.is.1se.ac.uk/download/Sorensen 2002c.pdf
  • Şahin, G. ve İstanbullu Dinçer, F., Gençlik Turizmi Sorunlarının Ana-lizi ve Çözüm Önerileri. academia.edu, 1-16.
  • Toskay, T. (1992). Turizm olayına genel bir yaklaşım. İstanbul: İstanbul Der Yayınları, 40-42.
  • Usta, Ö. (2001). Genel turizm. İzmir: Anadolu Matbaacılık, 7-9.
  • WTM, T. T. (2014). Youth tourism makes agenda. New Programme. London, UK: world Travel Market.
  • wwww.academia.edu (Erişim tarihi:17.04.2018).
  • www.tursab.org.tr (Erişim tarihi:17.04.2018) TURSAB Gençlik Turiz-mi 2015 Raporu.