Merkez-Çevre İlişkisi Bağlamında Elit Retoriği: 2014 Yılı Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine Yönelik Bir Söylem Analizi

Bu çalışmada, siyaset biliminde elit kavramı ve bu kavrama bağlı olarak siyasal ve toplumsal olayların analizinde kullanılan elit teorilerinin kavramsal çerçevesi ışığında, yine siyaset bilimi ve siyasal iletişim çalışmalarında önemli bir konuma sahip olan retorik kavramının yardımıyla Türk siyasi tarihinin yakın geçmişine ilişkin merkez-çevre ilişkisi bağlamında bir inceleme yapılmak istenmiştir. Her dönem özellikle toplumsal olayların nedenlerini ve sonuçlarını açıklayabilmek adına, sosyolojik araştırmalara da konu olan elit teorisi, siyaset bilimi literatüründeki önemini de güncel tutmaktadır. Çalışmada, bu amaçla, 2014 yılı Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde, adaylığı ile birlikte seçkin-elit siyasetçi tartışmalarının da başladığı, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun, seçim sürecindeki söylemleri, söylem analizi yöntemiyle incelenmiştir. 

Elite Rhetoric in the Context of Central-Periphery Relations: A Discourse Analysis Towards 2014 Presidential Elections

In this study, it has been intended to make an analysis for the recent history of Turkish political history, in the context of the centre-periphery relationship, within the conceptual framework of the concept of elite in political science and of the elite theories used in the analysis of political and social events, in parallel with this concept, and also with the help of the rhetoric concept which has an important position in political science and political communication studies. The elite theory, which is also the subject of sociological researches especially to be able to termly explain the causes and consequences of social events, still maintains its importance in political science literature. For this purpose, in the study, Ekmeleddin Ihsanoglu's discourse in the 2014 presidential election process, in which distinguished -elite politician debates were started with his candidacy, has been analyzed by discourse analysis.

___

  • Akyol, E. (2013). Merkez-çevre ilişkileri ve modelin geçerliliği, Türkiye’de siya-sal hayat. A. Karadağ (Der.), Ankara: Orion Kitapevi.
  • Ammelburg, G. (2003). Konuşma sanatı: konuşmacı eğitimi. N. Yıldıran (Çev.), Ankara: Doruk Yayıncılık.
  • Amsalem, E., Sheafer, T., Walgrave, S., Loewen, P. J., & Soroka, S. N. (2017). Media motivation and elite rhetoric in comparative pers-pective. Political Communication, 34(3), 385-403.
  • Aristo, (2004). Retorik. M. Doğan (Çev), İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. Arslan, A. (2004). Türkiye’de iktidarın sosyolojik anatomisi ve iktidar seçkinleri. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(1), 1-25.
  • Aydın, F., B. (2016). Analysis of propaganda speeches of 2014 presidential bids with discourse analysis of van Dijk. OPUS – Uluslararası Top-lum Araştırmaları Dergisi, 6(11), 703-716
  • Çaha, Ö., (1997). 1980 Sonrası Türkiye'sinde sivil toplum arayışları.Yeni Türkiye-Sivil Toplum Özel Sayısı, 18, 28-64.
  • Çevikcan, S. (2014), Neden İhsanoğlu, 5 Haziran 2018 tarihinde http://www.milliyet.com.tr/yazarlar/serpil-cevikcan/neden-ihsa-noglu--1898212/ adresinden erişildi.
  • Çomu, T.ve Halaiqa, İ. (2015). Web içeriklerinin metin temelli çözümlemesi. yeni medya çalışmalarında araştırma yöntem ve teknikleri. M. Binark (Der.), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Daver, B. (1965). Az gelişmiş ülkelerde siyasi elit (seçkinler), Ankara Üni-versitesi SBF Dergisi, 20 (2), 517-535.
  • Doğru, M. (2000). Hitabet. İstanbul: Damla Yayınevi.
  • Durna, T. ve Kubilay, Ç. (2010). Söylem kuramları ve eleştirel söylem çözümle-meleri. medyadan söylemler. T. Durna (Der.), İstanbul: Libra Kitap.
  • Göksu, O. (2014). Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde medyanın adayların seçim kampanyalarındaki stratejik konumu. IV. Türkiye Lisansüstü Çalışmaları Kongresi- Bildiriler Kitabı V, 319-336.
  • Grigoriadis, I. N. (2015). The Turkish presidential elections of 10 august 2014. Mediterranean Politics, 20(1), 105-110.
  • Gür, T. (2013). Postmodern bir araştırma yöntemi olarak söylem çözümle-mesi. Zeitschrift für die Welt der Türken, 5(1), 185-202.
  • Kapani, M. (2016). Politika bilimine giriş. Ankara:BB101 Yayınları
  • Karadağ A. (2005), Din-devlet ilişkisi ve Türkiye deneyimi. A. Küçük, S. Bakan, A. Karadağ, (Ed.), Türkiye’de Siyasal Hayat. İstanbul: Aktüel Yayıncılık.
  • Kurtbaş, İ (2017), Türkiye’de politik değişim ve siyasi elitler merkez-çevre kuramının gözden geçirilmesi ve Türkiye’de bir “elit koalisyonu olarak yeni elitler”. International Journal of Social Science, 54, 179-204.
  • Mardin, Ş. (2003). Yenileşme dinamiğinin temelleri ve Atatürk, M. Tür-köne, T. Önder (Der.), Türkiye’de Toplum ve Siyaset (Makaleler 1). İstanbul: İletişim.
  • Mardin, Ş. (2009). Türkiye’de toplum ve siyaset, makaleler 1. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Mardin, Ş. (2014). Türk siyasasını açıklayabilecek bir anahtar merkez-çevre ilişkileri. E. Kalaycıoğlu ve A.Y. Sarıbay (Ed.) , Türk Siyasal Hayatı.Bursa: Sentez Yayınları.
  • Miş, N. ve Yanık, M. (2014). Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve adaylar Ek-meleddin İhsanoğlu’nun siyasal anlamı. Analiz, 105. İstanbul: SETA.
  • Özbudun, E. (2014). The 2014 presidential elections in Turkey: A post-elec-tion analysis. Global Turkey in Europe, Policy Brief 18, 20 Haziran 2018 tarihinde http://www.iai.it/sites/default/files/gte_pb_18.pdf adresinden erişildi.
  • Ross, D. (2002). Aristoteles. Z. Kurtoğlu (Çev.), İstanbul: Kabalcı Yayınları. Shils, E. (2002). Merkez-Çevre. Y. Z. Çelikkaya (Çev.). Türkiye Günlüğü, 70, 86-96.
  • Türkiye Büyük Millet Meclisi, Ekmeleddin İhsanoğlu Özgeçmiş, 25 Mayıs 2018 tarihinde https://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/milletve-killerimiz_sd.bilgip_donem=26&p_sicil=7156 adresinden erişildi.
  • Theodorakupulos, (2004). Attika retoriğine giriş. S. Sandalcı (Çev.), İstan-bul: Arkeoloji ve Sanat Yayınları.
  • Van Dijk, T. (1999). Medya, iktidar, ideoloji. M. Küçük (Der.), Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
  • Vergin, N. (2007). Merkeze talip bir partinin önlenemez yükselişi, Türkiye Günlüğü 90, 66-76.
OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2528-9527
  • Yayın Aralığı: Aylık
  • Yayıncı: ADAMOR Toplum Araştırmaları Merkezi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Okul Psikolojik Danışman Adaylarının Genel Öz-Yeterlik ve Özel Eğitimde Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlığa İlişkin Öz-Yeterlik İnançları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Tuğba YILMAZ BİNGÖL

Yeni (2017) Sosyal Bilgiler Öğretim Programında Meslek Bilincinin İncelenmesi

Kamil UYGUN, Bilal Burak ARIBAŞ, Mehmet Akif KARALI

Öğretmenlerin Matematik Öğretiminde Somut Öğretim Materyali Kullanımına Yönelik Görüşleri

Derya Özlem YAZLIK

Din Dersi Öğretmenlerine Yönelik Öğretmen Algısı Ölçeğinin Geliştirilmesi

Ali BALTACI, Mehmet Kamil COŞKUN

Kurum Deneyiminin Psikolojik Danışman Adaylarının Okul Psikolojik Danışmanı Öz Yeterlik Algılarına Etkisi

Aynur FIRINCI KODAZ, Meryem VURAL BATIK

An Evaluation of the Psychological Life Quality of Women with Disabled Children with Box Behnken Experimental Design

Melike Tekindal, Özlem Kaymaz

Kamu Hastanelerinde Çalışan Sendika Üyeleri Örnekleminde Sendikal Bağlılığı Etkileyen Faktörlerin İrdelenmesi

Özlem KARADAĞ AK, Ahmet DİKEN, Mehmet AK

Okullarda Algılanan Örgütsel Destek, Örgütsel Güven, Duygusal Bağlılık ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı Arasındaki İlişkiler

Tevfik UZUN

Problemli İnternet Kullanımı Olan Ergenlerin İnternet Kullanımına İlişkin Duygu ve Görüşlerinin İncelenmesi

Muhammet Übeydullah ÖZTABAK

İlkokul 4. Sınıf Öğrencilerinin Matematik Başarıları ile Aritmetik Performanslarını Etkileyen Duyuşsal Değişkenlerin Belirlenmesi

Mehmet Hayri Sarı, Gülay EKİCİ